Dom » Budownictwo

Podniebna przystań – Villeroy & Boch w Faralda NDSM Crane Hotel Amsterdam

Villeroy & Boch odbył już wiele wysokich lotów, ale to pierwszy raz, kiedy znalazł się na szczycie zabytkowego… żurawia! Blisko 50 metrów nad ziemią, w pięciogwiazdkowym Faralda NDSM Crane Hotel Amsterdam. Pośród chmur – w ekstrawaganckim sercu miasta.

Północ Amsterdamu. Modna i artystyczna dzielnica, do której ucieka się od zgiełku, w poszukiwaniu inspiracji i oryginalności. Na jednym z takich spacerów, architekt Edwin Kornmann Rudi zachwycił się potencjałem zabytkowego żurawia, na którego szczycie wyobraził sobie… przystań dla najbardziej wymagających gości. Za myślą poszedł czyn. W ciągu trzech lat, pod okiem konserwatorów zabytków, piękny dźwig zmieniał się w podniebny Faralda NDSM Crane Hotel. Jego zwiedzanie warto zacząć od… tarasu oraz łazienek, w których zjawiskowo prezentują się kolekcje Villeroy & Boch.

Podniebne przyjemności

Zespół IAA Architect z dumą prezentuje efekty swojej pracy. Każdy z trzech apartamentów ulokowanych na dźwigu – Mystique Suite, Secret Suite oraz Free Spirit Suite – ma swój oryginalny styl, podkreślany przez kolekcje łazienkowe Aveo, La Belle, Squaro Edge 12 oraz Loop & Friends.

Uwagę zwraca oryginalna kabina kontrolna dźwigu przekształcona w jeden z pokoi a także… taras z widokiem na miasto! Na ostatnim piętrze hotelu czeka na gości wanna spa SportX od Villeroy & Boch – relaks na wysokościach!

Komfort i ekstrawagancja

Hotel na żurawiu doskonale wpisuje się w krajobraz Amsterdamu. Nie można odmówić mu ekstrawagancji, co nie zmienia faktu, że priorytetem jego projektantów były komfort i wygoda klientów. Jest to jeden z powodów, dla którego do realizacji projektu zaproszono znane marki oraz najlepszych producentów i designerów. Dzięki nim podniebna przystań Faralda NDSM Crane Hotel kusi nie tylko adrenaliną, ale też komfortem i luksusem, pozostawiając ich smak również po zejściu na ziemię. Po odprężającej kąpieli – kawa – podana u podnóży żurawia, w hotelowej restauracji, w filiżankach Villeroy & Boch. Trwaj chwilo, trwaj!

konkretpr