Firma » Finanse

Poduszka finansowa – bezcenne bezpieczeństwo!

Nieprzewidziane zdarzenia mogą całkowicie zburzyć nasz finansowy spokój i zrujnować domowy budżet. W celu zapewnienia bezpieczeństwa sobie i rodzinie, trzeba zabezpieczyć się finansowo dużo wcześniej. Jak się do tego prawidłowo zabrać? Sprawdźmy!

Co może zburzyć nasz finansowy spokój? Wyobraźmy sobie, że tracimy pracę i nie mamy odłożonych środków na najbliższe miesiące. Poszukiwania nowego zatrudnienia mogą trwać nawet pół roku, a w tym czasie nadal pozostają rachunki i raty do zapłacenia. Wonga.com, firma udzielająca komfortowych pożyczek online, we współpracy z ekspertem Tomaszem Jaroszkiem przygotowała porady, dzięki którym dowiemy się jak nie wpaść w finansowe tarapaty, przygotowując odpowiednio wcześniej bezpieczną „poduszkę finansową”.

Jak wyliczyć „poduszkę finansową”?

Poduszka finansowa to pula oszczędności odłożonych na czarną godzinę, natomiast każdy ma inne wymagania i koszty życia, dlatego dla każdego wylicza się ją indywidualnie. W celu obliczenia kwoty, którą powinniśmy zgromadzić musimy poznać swoje stałe, miesięczne wydatki. Zsumujmy wszystkie opłaty w skali miesiąca - to podstawa wyliczeń. Minimalna poduszka finansowa to pieniądze na 3 miesiące, czyli wystarczy pomnożyć swoje miesięczne wydatki przez 3. W ten sposób uzyskamy potrzebną rezerwę finansową w wersji minimum.

Natomiast optymalny zaoszczędzony kapitał to taki, który wystarczy nam na 6 miesięcy. Przykładowo, jeśli wydajemy miesięcznie 3 tys. zł na gospodarstwo domowe, to prawidłowa poduszka finansowa, która zabezpieczy nas przed finansowymi turbulencjami wyniesie 18 tys. zł. Przy takim zapleczu, można funkcjonować normalnie przez pół roku, szukając nowej pracy, bez zamartwiania się o podstawowe wydatki. W budowie finansowego zabezpieczenia z pewnością pomoże kalkulator poduszki finansowej, dostępny na platformie edukacyjnej Kapitalni.org. Oczywiście, im większe oszczędności, tym lepiej. Warto stworzyć sobie taką rezerwę, gdyż poczucie bezpieczeństwa jest w tym przypadku bezcenne.

Jak uzbierać pieniądze?

Jeśli mamy odłożone jakiekolwiek pieniądze, wystarczy wydzielić część z tych środków i wpłacić je na odrębny rachunek. Potraktujmy odłożone pieniądze jako absolutnie nietykalną część naszego budżetu. Nie możemy ich użyć na nic innego niż ewentualną krytyczną sytuację.

Jeśli jednak nie posiadamy żadnych oszczędności, to powinniśmy zacząć je gromadzić. Na początek wystarczy odkładanie co miesiąc określonej kwoty. Musimy uzbroić się w cierpliwość, bo taki proces najczęściej trwa kilka lub nawet kilkanaście miesięcy. Jeśli któregoś miesiąca uda nam się odłożyć więcej pieniędzy, to warto dorzucić te środki do zgromadzonego funduszu, aby móc szybciej stworzyć zabezpieczenie finansowe.

Najlepszym miejscem do zbierania pieniędzy jest konto oszczędnościowe. Pieniądze będą zarabiały, a dostęp do nich będzie bardzo elastyczny w razie awaryjnej sytuacji. Środki będą pod ręką i wystarczy jeden przelew, żeby móc je wypłacić. Ponadto, nie próbujmy inwestować pieniędzy odłożonych w celu stworzenia zabezpieczenia finansowego, ponieważ operacje inwestycyjne wiążą się z wysokim ryzykiem i nie są tak elastyczne jak konto bankowe.

Ważne! Jeśli zdarzy nam się wykorzystać zgromadzone środki, pamiętajmy by później je uzupełnić. Raz do roku przeliczmy swoje wydatki na nowo i sprawdźmy, czy wysokość środków zgromadzonych na poduszce finansowej wciąż pokrywa nasze kilkumiesięczne wydatki.

wonga.com