Motoryzacja » Samochody

Podwójna światowa premiera z okazji jubileuszu Audi

Dwoma światowymi premierami Audi uczciło wczoraj wieczorem swoje 100 urodziny. Podczas gali w Audi Forum 1.800 zaproszonych gości podziwiało spektakularny program zaprezentowany pod gołym niebem.

Jego najważniejszymi punktami było przemówienie kanclerz Angeli Merkel, odsłonięcie nowego Audi A5 Sportback oraz koncert światowej sławy chińskiego pianisty Lang Lang, który po raz pierwszy zagrał na fortepianie Audi Design.

Rupert Stadler, Prezes Zarządu AUDI AG, powitał na jubileuszu szereg znanych osobistości ze świata polityki, gospodarki, kultury i nauki. Wśród nich znaleźli się między innymi premierzy Horst Seehofer, Christian Wulff i Günther Oettinger, prezes VDA (niemieckiego Związku Przemysłu Samochodowego) Matthias Wissmann, gwiazda koszykówki Dirk Nowitzki, Karl-Heinz Rummenigge z FC Bayern Monachium oraz legendy sportu samochodowego - Jacky Ickx, Walter Röhrl, Hans-Joachim Stuck oraz ośmiokrotny zwycięzca Le Mans - Tom Kristensen.

„Tak jak silne drzewo potrzebuje głębokich korzeni, tak mocne przedsiębiorstwo potrzebuje wielkiej tradycji" - podkreślił szef Audi i w swoim przemówieniu przypomniał bogatą historię firmy. Dokładnie przed 100 laty pionier w dziedzinie motoryzacji, August Horch, założył w Zwickau August Horch Automobilwerke GmbH, której nazwę zmienił wkrótce na Audi Automobilwerke - od łacińskiego tłumaczenia swojego nazwiska.

Z pionierskim duchem i wizjonerskim spojrzeniem przedsiębiorstwo przez dziesięciolecia umacniało swoja pozycję na rynku i znalazło się na czele producentów samochodów klasy Premium, podsumował Rupert Stadler. Mimo wszystko ludziom z Audi sukces nigdy nie uderzył do głowy.
„Nie oderwaliśmy się od ziemi i przez cały czas pielęgnujemy kulturę przedsiębiorstwa średniej wielkości: działamy szybko, elastycznie i bez rozbudowanej biurokracji" - zaznaczył Prezes Zarządu.

Jednocześnie Rupert Stadler zapowiedział na przyszłość: „Będziemy umacniać naszą wiodącą rolę w dziedzinie technologii". Już dzisiaj przedsiębiorstwo pracuje intensywnie nad rozwojem napędów przyszłości. „Naszym zdaniem technologia hybrydowa stanowi pomost, potem ważną rolę będzie odgrywał napęd elektryczny" - tłumaczył Prezes Zarządu Audi. Jako przykład wielkiego zaangażowania firmy wymienił projekt „Electronic-Performance" wspierany przez Federalne Ministerstwo Oświaty i Badań Naukowych. W ramach tego projektu AUDI AG wraz z renomowanymi partnerami gospodarczymi i naukowymi chce doprowadzić do powstania całkowicie elektrycznego samochodu.

Podczas uroczystej gali po raz pierwszy zaprezentowano publicznie nowe Audi A5 Sportback. To sportowe, pięciodrzwiowe auto jest po wersji Coupé i Cabriolet trzecim członkiem rodziny A5 i wyróżnia się doskonałym połączeniem elegancji, komfortu i przydatności w życiu codziennym.

Rupert Stadler odsłonił najmłodszego członka rodziny Audi razem z Angelą Merkel. „Obojętnie, jak bardzo pojazdy przyszłości będą różniły się od dzisiejszych, dążenie ludzi do indywidualnej mobilności pozostanie niezmienne" - mówiła kanclerz Angela Merkel. Przy tym kanclerz stwierdziła, że w przyszłości jednym z najważniejszych zadań będzie poprawa oddziaływania na środowisko naturalne, efektywne wykorzystanie energii i bezpieczeństwo także w dziedzinie motoryzacji. „Dlatego Audi i jego 100-letnia historia może być uznawane za reprezentanta innych przedsiębiorstw przemysłu motoryzacyjnego."

Jako światowy ambasador marki Audi, chiński pianista Lang Lang po raz pierwszy zaprezentował publicznie brzmienie fortepianu Audi Design. Instrument ze swoją charakterystycznie rozciągniętą bryłą został zaprojektowany przez Audi Design Studio Monachium i w przyszłości ma być używany jako fortepian koncertowy podczas imprez muzycznych najwyższej rangi.

Kolejnymi kulturalnymi punktami tego wieczoru była spektakularna iluminacja Audi Forum wykonana przez artystę Gerrego Hofstettera oraz prawykonanie symfonii skomponowanej specjalnie na tę okazję przez producenta muzycznego Leslie Mandoki. Ten klasyczny utwór wykonali muzycy z „Neue Philharmonie Frankfurt" pod dyrekcją Paula Mombergera. Całą imprezę w Audi Forum prowadziła gwiazda telewizyjnych show Thomas Gottschalk.

InfoMoto