Firma » Praca

Praca z domu - zalety i wady

Praca z domu dotyczy w dzisiejszych czasach nie tylko freelancerów. Również wiele osób zatrudnionych na umowę o pracę decyduje się na zdalne wykonywanie swoich obowiązków. Warto zastanowić się, jakie są tego wady i zalety.

Dobrze jest też przemyśleć, czy skuteczną alternatywę mogłyby stanowić np. przestrzenie coworkingowe.

Korzyści płynące z pracy w domu

Istnieje wiele powodów przemawiających za wyborem pracy z domu. Można do nich zaliczyć:

• Oszczędzanie na dojazdach. Jest to istotny argument, zwłaszcza jeśli zakład pracy jest znacznie oddalony od miejsca zamieszkania. Ponadto jazda w korkach w godzinach szczytu pochłania mnóstwo paliwa. Nie mówiąc już o stresie związanym ze spóźnieniem się z powodu zbyt dużego ruchu na drogach.
  • Brak dress code’u. Wykonując swoje zadania z mieszkania nie trzeba poświęcać czasu na ubranie eleganckich ubrań. Można pozostać w wygodnym dresie. Wiele kobiet z pewnością docenia też, że nie musi tracić rano cennego czasu na robienie makijażu.
  • Możliwość opieki nad noworodkiem. Panie, które dopiero co urodziły, nie są w stanie od razu wrócić do biura. Małe dziecko wymaga ciągłej opieki matki. Dzięki pracy z domu mogą wykonywać swoje obowiązki, jednocześnie mając oko na swoją pociechę.
  • Oszczędzanie pieniędzy. Wybierając przestrzenie coworkingowe, trzeba płacić za wynajem biurek. Dodatkowo pracując w takich miejscach, jak i w tradycyjny sposób, często kupuje się jedzenie na mieście. Wyskoczenie po kanapkę do delikatesów czy na obiad do pobliskiego baru po pewnym czasie może generować duże wydatki. Spożywanie posiłków w domu jest zdecydowanie tańsze.

Wady, które przemawiają przeciwko pracy w domu

Choć wydaje się to rozwiązaniem idealnym, wykonywanie obowiązków w domu ma również pewne wady. Są to przykładowo:

• Rozpraszanie. Wielu osobom dużo trudniej skupić się w miejscu, które kojarzy im się z odpoczynkiem i czasem wolnym. Zwiększa się wtedy pokusa częstszego robienia przerw. Problemem mogą być również hałasy związane z remontem sąsiadów czy głośną muzyką.
  • Samotność. Mając jedynie internetowy lub telefoniczny kontakt ze współpracownikami, można czuć się bardzo samotnie. Jest to uczucie, które trudno przezwyciężyć, spędzając wiele godzin w mieszkaniu bez innych osób. Może to wpływać na spadek motywacji do pracy.
  • Zajmowanie się rzeczami niezwiązanymi z pracą. Spędzanie czasu w domu może rodzić pokusę wykonywania różnego rodzaju obowiązków domowych. Spokojne skupienie się na pracy może też utrudniać świadomość, że w drugim pokoju leży sterta niepozmywanych naczyń. Czasami to bliscy chcą wykorzystać tę sytuacją. Uważają, że skoro ktoś i tak jest w domu, to powinien zająć się odkurzaniem lub przygotowaniem obiadu.
  • Zbyt dużo czasu w pracy. W tradycyjnym zakładzie pracy dużo łatwiej kontrolować nadgodziny. Kiedy przebywa się w mieszkaniu, można nie zwrócić uwagi na upływający czas. Siedzenie po wyznaczonych godzinach nad zadaniami może w dłuższej perspektywie prowadzić nawet do pracoholizmu.

Przestrzenie coworkingowe – dobra alternatywa

Jak widać, praca w domu ma wiele pozytywnych, jak i negatywnych stron. Należy wysnuć wniosek, że nie jest ona odpowiednia dla każdego. Co jednak zrobić w sytuacji, gdy nie chce się pracować w domu, a nie ma się również możliwości przebywania w siedzibie pracodawcy? Dobrym rozwiązaniem są przestrzenie coworkingowe. Są to miejsca specjalnie przystosowane do pracy dla przedstawicieli wolnych zawodów czy pracowników zdalnych. Aby wybrać biuro coworkingowe najlepiej spełniające potrzeby danej osoby, warto skorzystać z porównywarki: https://www.spacing.pl/ . Można znaleźć na niej przestrzenie coworkingowe znajdujące się w Warszawie, Krakowie i Wrocławiu. Jeśli ktoś nie potrafi efektywnie pracować w domu, powinien wypróbować to rozwiązanie.

slawek