Rozrywka i wypoczynek » Sport

Pracownicy RAFAKO S.A. pokonali trasę VI Biegu Twardziela

Piękna pogoda, wymagająca trasa i świetna atmosfera - tak podsumować można VI Bieg Twardziela, który odbył się 25 lutego w Arboretum Bramy Morawskiej w Raciborzu.

W tym niesamowitym wydarzeniu, które zorganizowano w ramach 800-lecia praw miejskich Raciborza, udział wzięli także przedstawiciele RAFAKO S.A.

Ponad pół tysiąca biegaczy z całej Polski i Czech wystartowało w VI Biegu Twardziela. Wśród zawodników, którzy do pokonania mieli 6,3 km crossowej trasy malowniczymi ścieżkami Arboretum Bramy Morawskiej znaleźli się także pracownicy RAFAKO S.A. Organizatorami wydarzenia byli Miasto Racibórz oraz Ośrodek Sportu i Rekreacji w Raciborzu.

Pierwszy, z przedstawicieli raciborskiej Spółki, na mecie pojawił się Paweł Klinik. - Startowałem we wszystkich edycjach tego biegu. Dla mnie jest to dość ważny start, ponieważ mieszkam na osiedlu obok lasu i to moje główne miejsce do trenowania. Dlatego też dokładnie znałem każdy fragment trasy biegu i wystarczyło pobiec rozsądnie na miarę swoich możliwości. Pogoda dopisała, temperatura idealna do bicia rekordów. Dodatkowo lubię biegi w trudnym terenie, więc trasa zbliżona do moich preferencji, choć wolę wielogodzinne biegi górskie, czyli dużo bardziej strome, ale też wolniejsze - mówił po przekroczeniu mety Paweł Klinik. Z kolei Bartosz Główka tak wspominał swój bieg: - Jestem zadowolony ze swojego startu. Nie było on najłatwiejszy, ponieważ miejscami miałem małe trudności z wyprzedzaniem. W końcu nie bez przyczyny wydarzenie nazywa się Bieg Twardziela. Jednak udało mi się go pokonać między innymi dzięki dopingowi żony, która przyjechała, aby mnie wspierać. Nie mogę nie wspomnieć o pogodzie, która była idealna. Czego chcieć więcej! - mówił Bartosz Główka z RAFAKO S.A.

Po zakończeniu biegu, Krzysztof Jeremicz potwierdził słowa kolegów, zaznaczając, że trasa wymagała 100 proc. skoncentrowania. - Nie było łatwo. Trudności wynikały przede wszystkim z trasy, gdzie do pokonania mieliśmy kilka podbiegów w niełatwych warunkach. Dodatkowo tłum ludzi zawsze w jakimś stopniu blokował i spowalniał. Pomimo tych kilku utrudnień, jestem bardzo zadowolony. Samo wydarzenie przygotowane na bardzo dobrym poziomie - powiedział Krzysztof Jeremicz z RAFAKO S.A.

Tradycyjnie z uśmiechem na ustach, linię mety przekroczyła Gabriela Sobczyk. - Bieg Twardziela, w którym miałam przyjemność brać udział był jak zwykle wspaniale zorganizowany. Co prawda, trasa wymagała czujności, ponieważ zawierała strome podbiegi, wystające korzenie, kamienie i błoto. Należało nieustannie uważać, aby się nie potknąć, czego niestety nie udało mi się uniknąć. Na szczęście wszystko bardzo dobrze się skończyło i niezmiernie cieszę ze zdobycia już 2 medalu z planowanych 4 w ramach wydarzenia 4BiegiRacibórz - wyjaśniła Gabriela Sobczyk

W tym kontekście należy zaznaczyć, że każdy z zawodników, który w regulaminowym czasie ukończył Bieg Twardziela otrzymał drugą z czterech części jubileuszowego medalu projektu 4BiegiRacibórz. Warto przypomnieć, że jeżeli zawodnicy ukończą 4 raciborskie biegi (Nadodrzański, Twardziela, Bieg bez Granic oraz RAFAKO Półmaraton Racibórz) będą mogli skompletować jubileuszowy medal.

Sposobnością do zdobycia trzeciego już elementu tego krążka, będzie Bieg bez Granic, który odbędzie się 3 maja w Raciborzu.

* * *

RAFAKO S.A. z Grupy PBG jest największym europejskim producentem kotłów dla energetyki zawodowej i przemysłowej, urządzeń ochrony środowiska oraz dostawcą kompletnych bloków energetycznych „pod klucz”.

* * *

KONTAKT: