Firma » Tax

Prezenty świąteczne dla podatników

Nowy rok tradycyjnie oznacza zmiany w podatkach. Ostatnio pojawiło się również kilka dobrych informacji dotyczących sposobów przekazywania deklaracji podatkowych. Coraz więcej możliwości mają podatnicy chcący przekazywać wypełnione formularze drogą elektroniczną.

Będzie łatwiej, szybciej i wygodniej - tak w skrócie można podsumować zmiany, które pojawiły się w ostatnim czasie w procesie przesyłania deklaracji przez Internet.

Planowane przez Ministerstwo Finansów rozporządzenie rozszerza zakres zeznań, które mogą być wysyłane bez stosowania podpisu elektronicznego. Warto również przypomnieć, że za pomocą sieci można już przesyłać korekty deklaracji, a instytucje podatkowe mogą wymieniać między sobą zaświadczenia bez konieczności angażowania podatnika. Kolejną nowością jest pojawienie się programu QDeklaracje - umożliwiającego firmom oraz różnego typu instytucjom sporządzanie i przesyłanie drogą elektroniczną deklaracji podatkowych.

Podatkowa (r)ewolucja

Już od 2008 roku wszyscy podatnicy mogą przesyłać wypełnione formularze podatkowe w postaci elektronicznej do prowadzonego przez Ministerstwo Finansów ogólnokrajowego systemu e-Deklaracje (od 2006 roku wybrane deklaracje mogły być przesyłane przez firmy osiągające roczny przychód netto powyżej 5 mln euro). Część wniosków wymaga jednak złożenia kwalifikowanego podpisu elektronicznego - co z uwagi na niemałe koszty uzyskania certyfikatu podpisu jest przeszkodą w rozwoju tej formy przekazywania dokumentów. Zapowiedziane przez Ministerstwo Finansów zmiany idą właśnie w kierunku likwidacji tej bariery i upowszechnienia e-deklaracji.

Ogłoszony przez ministerstwo 10 grudnia projekt rozporządzenia rozszerza zakres deklaracji, które mogą być przesyłane przez Internet bez konieczności stosowania bezpiecznego podpisu elektronicznego. W nowym akcie prawnym do przekazywanych dotychczas w ten sposób zeznań (PIT-36, PIT-36L, PIT-37, PIT-38, PIT-39) dołączono następujące formularze: PIT-28, PIT-16, PIT-16A oraz PIT-19A. W ten sposób lista niewymagających podpisu elektronicznego PIT-ów rozrosła się do 9 pozycji. Przesyłając je do systemu e-Deklaracje podatnik musi podawać jedynie cechy osobowe (NIP, pierwsze imię, nazwisko, PESEL, data urodzenia i kwota przychodu wskazana w zeznaniu lub rocznym obliczeniu podatku za rok podatkowy dwa lata wcześniejszy).

Nowy program do przesyłania deklaracji

Kolejną istotną dla podatników nowością jest pojawienie się na rynku programu QDeklaracje. Zaprezentowana przed kilkoma dniami aplikacja jest rozwiązaniem przeznaczonym przede wszystkim dla przedsiębiorców i instytucji publicznych. Za jej sprawą możliwe będzie pobranie wypełnionych deklaracji z dowolnego wykorzystywanego przez firmę oprogramowania płacowo-księgowego (lub wypełnienie ręczne zeznania) i przekazanie dokumentów do ministerialnego systemu e-Deklaracje. Jak zapowiada producent, firma QNT Systemy Informatyczne, program pozwala wysyłać zarówno wspomniane formularze niewymagające podpisu, jak i zeznania, które w dalszym ciągu muszą być sygnowane kwalifikowanym podpisem elektronicznym (możliwe jest użycie aż trzech rodzajów certyfikatów: KIR, CERTUM PCC, SIGILLUM PCCE).

Tego typu programy są coraz powszechniej wykorzystywane przez firmy, ale również przez osoby fizyczne. Jak podaje Ministerstwo Finansów, w tym roku złożono już ponad 3 miliony e-deklaracji. Co ciekawe, firma QNT, znana do tej pory głównie z dostarczania systemów informatycznych dla najważniejszych instytucji publicznych i przedsiębiorstw, zapowiada również opublikowanie programu w wersji dla indywidualnych odbiorców.

Wygląda więc na to, że zapowiadane ułatwienia w kontaktach podatnika z fiskusem rzeczywiście stają się faktem. Obserwując postęp technologiczny w innych sferach życia codziennego, można zaryzykować stwierdzenie, że zmiany te były, tak jak podatki, nie tylko spodziewane, ale i nieuchronne...

QNT Systemy Informatyczne