Firma » Finanse

Prudential ze złotym Effie – „Młodzi Bogowie” najlepszą kampanią reklamową w ubezpieczeniach w 2015

Na uroczystej gali, która odbyła się w poniedziałkowy wieczór w Teatrze Wielkim w Warszawie, wręczono nagrody Effie dla twórców najlepszych kampanii reklamowych. W kategorii „Ubezpieczenia i inwestycje” drugi rok z rzędu zwyciężył Prudential.

Zwycięzca i jego kampania

Prudential zwyciężył w tegorocznej edycji Effie, pokonując wszystkich pozostałych ubezpieczycieli i udowodnił, że potrafi skutecznie rozmawiać o problemach polskiego społeczeństwa. To druga z rzędu nagroda Effie dla tego samego ubezpieczyciela (w ubiegłym roku zwyciężył w tej samej kategorii, zdobywając srebrne Effie; złotego nie przyznano) za kampanię „Spadkobiercy”. W tym roku Nagrodę przyznano za kampanię reklamową „Młodzi Bogowie”. W przystępny i humorystyczny sposób rozprawiała się ona z mitami dotyczącymi oszczędzania i przyszłych emerytur. Koncept reklamowy miał w założeniu twórców uświadomić Polakom, że według przewidywań specjalistów dzisiejsi trzydziesto-czterdziestolatkowie mogą liczyć na emeryturę w wysokości zaledwie ok. 1/3 pensji. „Młodzi bogowie”, o których mówiła kampania, zarabiają, wydają, mają rodziny, cieszą się życiem i niestety nie myślą o przyszłości, jaka ich czeka. Zdają się nie dostrzegać problemu przyszłych emerytur lub wręcz go lekceważyć.

Za planowanie mediów do kampanii odpowiadał dom mediowy SMG Starcom, kreacja kampanii była dziełem agencji BBDO Warszawa. Spoty reklamowe wyreżyserował Sebastian Pańczyk, zaś ich produkcją zajął się dom produkcyjny Papaya Films. Na potrzeby kampanii agencja BBDO Warszawa przygotowała również serwis internetowy www.mlodzibogowie.pl.

Kategoria "Ubezpieczenia i Inwestycje"

W tej kategorii zgłaszane są kampanie promujące wizerunek firm ubezpieczeniowych oraz licencjonowanych funduszy inwestycyjnych (tj. firm oferujących ubezpieczenia na życie i majątkowe, asset management, funduszy powierniczych i inwestycyjnych, funduszy emerytalnych), a także konkretne produkty i usługi proponowane przez te instytucje.

O Effie

Effie Awards „to nie konkurs piękności”, jak piszą jego twórcy, ale rywalizacja o nagrodę za najbardziej efektywną komunikację marketingową. Effie nie jest zatem nagrodą tylko za kreację, a uczestnicy konkursu muszą wykazać, że ich kampanie łączą kluczowe dla marketingu dyscypliny, jak: planowanie strategiczne, badania rynku, planowanie i zakup mediów, kreację i obsługę klienta. Effie Awards to prestiżowy konkurs marketingowy ceniony na całym świecie. Został zorganizowany po raz pierwszy w 1968 r. w Nowym Yorku przez Amerykańskie Stowarzyszenie Marketingu. Licencję na prowadzenie konkursu w Polsce posiada Stowarzyszenie Komunikacji Marketingowej SAR od 1999 r. Polska jest obecnie jednym z 40 krajów na świecie, gdzie organizowany jest konkurs.

Jurorzy, uzasadniając zwycięstwo Prudentiala w kategorii „Ubezpieczenia i inwestycje”, tak zaprezentowało kampanię licznie zgromadzonej publiczności: „Wiele osób oglądających tę kampanię odnalazło w niej siebie – młodego boga lub boginię. Genialne sportretowanie grupy docelowej, jej nazwanie i pokazanie prawdziwego ludzkiego sposobu myślenia stanowi o sile przekazu – przecież to JA, myślało z pewnością wielu oglądających. W elegancki i nienachalny sposób ta kampania składnia nas do przemyślenia o tym, co z naszą emeryturą. Bez epatowania procentami i straszenia ubóstwem. Dobrze zbudowana ścieżka zakupowa – od reklamy w mediach zasięgowych poprzez stronę www, do spotkania z agentem – zaowocowała spektakularnymi wynikami sprzedaży i umocnieniem pozycji marki, która nie tak dawno powróciła na polski rynek.”

Prudential