Gospodarka » Żywność

Ranking 500 – lista największych firm spożywczych w Polsce

Kondycja poszczególnych przedsiębiorstw i całych branż sektora spożywczego, dynamiczne wzrosty i ostre spadki.

„Ranking 500 – lista największych firm spożywczych w Polsce”, unikalne zestawienie opracowane przez redakcję Rynku Spożywczego i międzynarodową wywiadownię gospodarczą Bisnode Polska, właśnie trafia na rynek.

– Na nasz ranking można spojrzeć jak na barometr polskiej branży spożywczej, który wskazuje etapy rozwoju poszczególnych jej segmentów, stopień ich konsolidacji, sytuację finansową przedsiębiorstw oraz perspektywy rozwoju. Taka analiza jest szczególnie cenna, gdy szukamy wiarygodnych informacji o kondycji przedsiębiorstw w trudnym okresie kryzysu i gwałtownych zmian na rynkach surowcowych – mówi Łukasz Stępniak, redaktor naczelny magazynu Rynek Spożywczy i serwisu portalspozywczy.pl.

Ranking pokazuje, że sektor spożywczy – jak na razie – wychodzi z kryzysu obronną ręką. Firmy, których wyniki zostały uwzględnione w zestawieniu w ciągu ostatnich dwóch lat zwiększyły swój przychód z 54 mld zł w 2010 roku do blisko 64 mld zł w 2011 roku. Stanowi to wzrost o blisko 20 procent.

– To, co wyraźnie widać w naszym rankingu, to znaczna przewaga w czołówce firm lub rodzimych marek, których właścicielem lub udziałowcem są inwestorzy zagraniczni – mówi Łukasz Stępniak, redaktor naczelny magazynu Rynek Spożywczy i serwisu portalspozywczy.pl.

Wśród 10 największych firm „Rankingu 500…” jedynie trzy (Mlekpol, Mlekovita i Maspex) to przedsiębiorstwa, które są w rękach rodzimych przedsiębiorców. Podobnie sytuacja wygląda w drugiej dziesiątce zestawienia.

– Te dane pokazują, że polski przemysł spożywczy – oprócz pieniędzy i wiedzy, potrzebuje głównie konsolidacji, która pozwoliłaby na uzyskanie efektu skali, dzięki któremu przedsiębiorcy mogliby konkurować z największymi zachodnimi koncernami. Jeżeli więc chcą, aby ich firmy stały liczącymi się graczami na arenie europejskiej, muszą zacząć myśleć o współpracy i budowie „koncernów” na bazie istniejącego potencjału. Czy będą potrafili to zrobić? Mam wątpliwości, bo wydaje się, że części naszych przedsiębiorców brakuje determinacji i spojrzenia w przyszłość. Mam jednak nadzieję, że za 2-3 lata ranking pokaże już pewne zmiany – dodaje Łukasz Stępniak.

Najwyższe lokaty w „Rankingu 500 największych firm spożywczych w Polsce” przypadły polskim browarom. Pierwsze miejsce, z rocznym przychodem ze sprzedaży na poziomie 4,4 mld zł, zajęła Kompania Piwowarska. Drugie miejsce przypadło Grupie Żywiec.

– Fakt ten nie powinien dziwić, bowiem od lat polski sektor produkcji piwa jest jednym z najbardziej dynamicznych i perspektywicznych w swoim rozwoju. Wydaje się, że polskie browary rosną w siłę i w bieżącym roku jeszcze umocnią swoją pozycję na rynku, a to za sprawą panującej mody na picie piwa. Szczególnie tego produkowanego w małych regionalnych browarach, smakowych, i z domieszką lemoniady – mówi Tomasz Starzyk, ekspert z firmy Bisnode Polska.

Rok 2012 okazać się może rekordowym dla polskiego sektora piwowarskiego. Sprzedaż piwa ma przekroczyć nawet 37 mln hektolitrów. Zdaniem producentów, tak dobre wyniki browary zawdzięczają sprzedaży przed i w trakcie trwania Mistrzostw Europy w Piłce Nożnej Euro 2012. Sprzedaż w porównaniu z rokiem ubiegłym rosła dwucyfrowo. Sprzymierzeńcem browarów okazała się także pogoda. Upalnie zrobiło się już w maju, dzięki temu sezon piwny rozpoczął się znacznie wcześniej niż zazwyczaj.

W pierwszej dziesiątce „Rankingu 500…” znalazły się aż dwie mleczarnie. Na czwartym miejscu uplasowała się Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol z Grajewa, na dziewiątym Spółdzielnia Mlekovita. Pomimo tego, że dzieli je pięć pozycji, to mogą pochwalić się podobnymi przychodami – w roku ubiegłym ich łączna sprzedaż wyniosła ponad 5 mld zł. To ponad jedna piąta krajowego rynku wartego blisko 25 mld zł.

Dominacja Mlekpolu i Mlekovity na rynku największych przetwórni mleka to efekt przyjętej strategii. Obie firmy w ostatnim czasie postawiły na zwiększenie skupu mleka, oferując rolnikom lepsze ceny. Inwestowały w nowe linie produkcyjne i przejmowały mniejsze podmioty. W ten sposób umacniały swoją pozycję na rynku, zwiększając przychód i zjednując sobie nowych dostawców mleka. Dzięki temu zwiększają dystans nie tylko do polskich graczy, ale także zagranicznych koncernów, które od lat próbują się przebić na naszym rynku.

W pierwszej trzydziestce zestawienia „Ranking 500 – lista największych firm spożywczych w Polsce” znalazło się aż siedem firm z branży przetwórstwa i produkcji mięs i wędlin. Łącznie wykazały się 11 mld zł przychodu ze sprzedaży, co w porównaniu z rokiem ubiegłym, stanowi 31-procentowy wzrost sprzedaży. Tak dobre wyniki finansowe udało się osiągnąć głównie za sprawą polskiego eksportu, mierzonego dwucyfrowo.

Największymi odbiorcami polskiego mięsa i przetworów z drobiu były tradycyjnie państwa Unii Europejskiej, wśród nich głównie Niemcy, Wielka Brytania i Czechy. Najważniejsze rynki zbytu poza UE to Hongkong i Ukraina. Wśród producentów i przetwórców mięsa, którzy zostali uwzględnieni w „Rankingu 500…”, najbardziej dynamiczną, ze 118-procentowym wzrostem sprzedaży, jest spółka Pini Polonia. Największą firmą mięsną i trzecią w rankingu generalnym jest Grupa Animex z ponad 3,6 mld zł przychodu.

– Jak pokazują badania międzynarodowej wywiadowni gospodarczej D&B Poland, blisko 70 procent firm z zatrudnieniem powyżej 250 pracowników znajduje się w bardzo dobrej i dobrej kondycji finansowej. To doskonale wróży na przyszłość, bowiem pomimo tego, że te największe podmioty stanowią poniżej jednego procenta ogólnej liczby firm w Polsce, to tworzą jedną trzecią PKB wytwarzanego przez sektor przedsiębiorstw i prawie jedną czwartą całego PKB. W dużych firmach pracuje ponad 40 procent osób zatrudnionych w sektorze przedsiębiorstw, a ich inwestycje to przeszło połowa wartości inwestycji realizowanych przez wszystkie firmy – dodaje Tomasz Starzyk.

Metodologia opracowania rankingu:

Zestawienie „Ranking 500 – lista największych firm spożywczych w Polsce” powstało w wyniku współpracy redakcji Rynku Spożywczego i Grupy Bisnode Polska.

Proces wyłonienia laureatów zestawienia był dwuetapowy. Najpierw, na podstawie danych z Krajowego Rejestru Sądowego, zostały wytypowane przedsiębiorstwa, które rokrocznie wykazują największy przychód ze sprzedaży i działają w szeroko pojętej branży produkcji artykułów spożywczych. Następnie na wygenerowaną grupę przedsiębiorstw nałożono dostępne dane finansowe z lat 2011 i 2010.

Zestawienie zostało uzupełnione o dane finansowe kilkudziesięciu firm, które wypełniły i odesłały ankietę opublikowaną na stronach serwisu www.portalspozywczy.pl. Firmy, które nie dostarczyły wymaganych danych finansowych, nie zostały ujęte w zestawieniu.

Tak powstała lista 500 największych producentów artykułów spożywczych w Polsce uszeregowanych według kryterium przychodu za 2011 rok. Wartością dodaną rankingu jest wyliczona dynamika wzrostu sprzedaży i zysku na podstawie danych finansowych z ostatnich dwóch lat obrachunkowych.

„Ranking 500 – lista największych firm spożywczych w Polsce” zamieszczony został w listopadowym wydaniu drukowanego magazynu Rynek Spożywczy.

Zapraszamy do wizyty na stronach www.portalspozywczy.pl oraz www.dlahandlu.pl

Informacje o Grupie PTWP SA:

Polskie Towarzystwo Wspierania Przedsiębiorczości powstało w Katowicach w 1995r. Grupa PTWP SA jest wydawcą m.in.: Miesięcznika Gospodarczego Nowy Przemysł, czasopisma Rynek Spożywczy, miesięczników Rynek Zdrowia i Farmer oraz organizatorem spotkań biznesowych, konferencji i szkoleń, na czele z Europejskim Kongresem Gospodarczym – European Economic Congress (EEC) – jedną z najbardziej prestiżowych imprez odbywających się w Europie Centralnej.

Grupa PTWP SA posiada 70 proc. udziałów w PTWP-ONLINE Sp. z o.o., do której należą branżowe portale m.in.: wnp.pl, propertynews.pl, rynekzdrowia.pl, portalspozywczy.pl, dlahandlu.pl, rynekaptek.pl, portalsamorzadowy.pl, farmer.pl oraz serwis gieldarolna.pl.

Zapraszamy na stronę www.ptwp.pl.

Grupa PTWP SA