Dom » Budownictwo

Rodzina na Swoim i rozwój budownictwa społecznego - prognozy na 2010 rok

Jak podaje Bank Gospodarstwa Krajowego w roku 2009 udzielono 28,2 tys. kredytów na kwotę ok.4,9 mld zł. Zainteresowanie programem wciąż wzrasta. Mimo to planowane jest wykluczenie z programu „Rodzina na Swoim” pomocy w nabywaniu mieszkań z rynku wtórnego.

To rozwiązanie stwarza silniejszy wzrost zainteresowania budownictwem jednorodzinnym. – mówi Robert Pierzchała, Dyrektor Sprzedaży i Marketingu firmy architektoniczno-budowlanej ARCHETON Sp. z o.o.

Już od chwili wejścia w życie nowelizacji  odnotowujemy wzrost zainteresowania naszą ofertą gotowych projektów domów. Nastąpił znaczny wzrost sprzedaży projektów domów do 140 m2 powierzchni użytkowej, a jest to maksymalna powierzchnia objęta dopłatami. Dla zapewnienia niskiego kosztu realizacji inwestycji w obliczu ceny wskaźnikowej przy kredycie z dopłatą, klienci korzystają coraz częściej z naszego programu budowy domu „Dom na miarę”. Budowa domu następuje w oparciu o technologie prefabrykowanego szkieletu drewnianego. Czas realizacji inwestycji wynosi około 2 miesięcy. Zachowania klientów, które są obrazem zachodzących zmian na rynku budowlanym, często wybiegają przed zmiany legislacyjne. Sondujemy, że wraz z nadchodzącym sezonem budowlanym nastąpi jeszcze większy wzrost zainteresowania tego typu ofertą jak nasza, jak i kredytu z dopłatą.

Przed nami informacja o wysokości średniego wskaźnika przeliczeniowego kosztu odtworzenia 1 mkw. powierzchni użytkowej budynków mieszkalnych na I kwartał 2010 r. w ramach programu „Rodzina na Swoim”. Dopasowanie tego programu do potrzeb rynku jest niezwykle wysokie. Przewidywane jest obniżenie pułapu cen mieszkań, ale spadek nastąpi również w sposób naturalny w wyniku spadku cen kosztów zakończonych budów w danym województwie na podstawie, których ów pułap się określa. Ministerstwo Infrastruktury w roku 2010 rozważa także rozszerzenie programu o tzw. singli, dla których metraż wynosiłby 50 mkw., a dopłata do 30-35 mkw. Ostateczne decyzje w tym zakresie przed nami.

Ponadto 7 grudnia 2009 roku Kierownictwo Ministerstwa Infrastruktury przyjęło Kierunki reformy systemu budownictwa społecznego. Dokument zakłada stopniowe niwelowanie antyrecesyjnego charakteru programu „Rodzina na Swoim” jak i jego płynne wygaszanie do roku 2015. Wstępnie określono nowe kierunki pomocy mieszkaniowej zapowiadając wprowadzenie nowych instrumentów polityki mieszkaniowej państwa. Założono wprowadzenie definicji tzw. „społecznej grupy mieszkaniowej”, którą stanowiłby inwestor (spółdzielnia, TBS, developer) spośród podmiotów pragnących finalnie posiadać lokal mieszkalny na własność. Najemca będzie współuczestniczyć w kosztach budowy lokalu mieszkalnego i spłacał w czynszu zobowiązania poniesione w związku z inwestycją, które docelowo będzie własnością najemcy. Budownictwo tego rodzaju będzie wspierane kredytem preferencyjnym lub systemem poręczeń kredytów komercyjnych. Zostanie niejako stworzona nowa kategoria „mieszkania społecznego”, a jego grupę docelową stanowić będą osoby, których nie stać na wynajem lub zakup własnego mieszkania. Prace legislacyjne w tym zakresie powinny ulec zakończeniu już w trzecim kwartale 2010 r., a w 2011 właściwe już regulacje wejść w życie.

Źródło: www.archeton.pl

Alexandrite Group