Sekrety kawy ziarnistej Vergnano


Sekrety kawy ziarnistej Vergnano
2017-10-09
Jedną z najbardziej znanych i ciągle najprężniej rozwijających się włoskich palarni kawy jest firma Caffe Vergnano, która została założona pod koniec XIX wieku. Już od początku swojego istnienia marka szybko się rozwijała, dlatego w latach 30. zakupiła własną plantację kawy w Kenii.

Celem marki niezmiennie od lat jest tworzenie kawy najwyższej jakości, dlatego też współpracuje ona tylko z najlepszymi plantatorami kawy na świecie i importuje ziarna bezpośrednio z miejsca upraw. Nic dziwnego więc, że Caffe Vergnano do dzisiaj to jedna z głównych włoskich palarni, a jej produkty można znaleźć aż w 60 krajach.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Przeczytaj również:

Ziarniste odmiany Caffe Vergnano

Najbardziej znana kawa ziarnista Vergnano to mieszanka Antica Bottega, którą wielu baristów i znawców kawy uważa za najlepszą z kaw dostępnych na polskim rynku. Składa się ona z trzech odmian środkowoamerykańskich arabik, a każda z nich wyróżnia się innym aromatem i smakiem. Dlatego też w Caffe Vergnano Antica Bottega można odnaleźć zarówno mocny aromat i słodki posmak, jak i subtelne nuty, a także bardzo zdecydowane smaki. Dodatkowo kawa ta posiada niewielką domieszkę ziaren robusty z Zairu, która jest odpowiedzialna za powstawanie gęstej, idealnej cremy na powierzchni trunku. Mieszanka wyróżnia się delikatnie wyczuwalną goryczą, a jednocześnie bardzo delikatnym i zrównoważonym charakterem. Subtelny posmak gorzkiej czekolady łączy się bowiem z lekko wyczuwalnym owocowym aromatem z korzenną nutą i tworzy unikalną mieszankę. Kawa ziarnista Caffe Vergnano Antica Bottega jest dość długo palona, cechuje się delikatną kwasowością i niską zawartością kofeiny. Doskonale nadaje się do espresso o aksamitnym smaku oraz gęstej konsystencji, lecz świetnie sprawdzi się także w przypadku kaw z dodatkiem mleka.

Odmiana Caffe Vergnano Espresso została stworzona głównie z myślą o parzeniu aromatycznych kaw za pomocą ekspresów ciśnieniowych. Składa się w 85% z bogatych ziaren arabiki, a pozostałe 15% jej zawartości stanowią ziarna robusty. Dzięki takiemu połączeniu mieszanka ma pełny, niesamowity smak i wspaniały aromat. Najwyższej jakości ziarna arabiki nadają kawie odpowiednią słodycz, delikatnie owocowy posmak oraz jedwabistą gęstość, a domieszka robusty odpowiednią moc. Dzięki niej na powierzchni trunku tworzy się charakterystyczna dla tej odmiany gruba brązowo- karmelowa crema. To kawa ziarnista średnio palona i wyróżniająca się średnią zawartością kofeiny.


Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja serwisu Poradnik-Zdrowia.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

CzasKawy.pl - najlepsza kawa ziarnista
http://www.czaskawy.pl

Wasze komentarze (1):

  • avatar
    ~tu, 2018-04-22 22:02:54

    bez dobrej maszyny wszystko na nic :D
    http://www.delonghi.com/pl-pl/produkty/kawa/ekspresy-do-kawy


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl