Technologie » Komputery

Sony powiększa linię produktów do monitoringu o nowe kamery sieciowe

Osiem nowych kamer jest opartych na najnowocześniejszej technologii rejestracji obrazu, umożliwiającej pracę w oświetleniu od 0,006 luksa.

Firma Sony ogłosiła wprowadzenie ośmiu nowych kamer Full HD do wideomonitoringu. Należą one do najnowszej, szóstej generacji (G6) kamer sieciowych i pomagają zapewnić wyraźniejszy obraz, coraz powszechniej oczekiwany przez klientów i firmy z sektora wideomonitoringu.

Nowe kamery do wideomonitoringu należą do dwóch serii, V oraz E:

·         Seria V: SNC-VB640, SNC-VB642D, SNC-VM641, SNC-VM642R

(Najważniejsze cechy: 1080p / 60 kl./s, duża czułość, View-DR, dźwięk, karta SD, Easy Focus (zdalne, automatyczne ustawianie ostrości), PoE, napięcie przemienne 24 V / napięcie stałe 12 V, wejście/wyjście czujnika)

·         Seria E: SNC-EB640, SNC-EB642R, SNC-EM641, SNC-EM642R

(Najważniejsze cechy: 1080p / 60 kl./s, duża czułość, View-DR, dźwięk, karta SD, Easy Focus (zdalne, automatyczne ustawianie ostrości), PoE)

Dzięki zaawansowanej technologii przetwarzania obrazu kamery Sony odznaczają się znakomitą czułością przy słabym oświetleniu. Zapewniają wyraźniejsze szczegóły oraz lepszą widoczność obrazu i dlatego znakomicie sprawdzają się w różnego rodzaju zaawansowanych rozwiązaniach do monitoringu miast, transportu i obiektów komercyjnych.

Zmodernizowane kamery G6 zostały wyposażone w wysoko wydajne przetworniki, obiektywy i procesory obrazu. Nowe modele z serii V oraz E rejestrują obraz w warunkach przekraczających możliwości standardowych kamer do monitoringu. Zapewniają lepszą widoczność, a w rezultacie większą dokładność.

Większa czułość to zasługa przetwornika obrazu CMOS Exmor R i systemu XDNR™ (eXcellent Dynamic Noise Reduction — znakomita dynamiczna redukcja szumu). Połączenie tych dwóch elementów gwarantuje optymalną wyrazistość obrazu, eliminuje szumy oraz tzw. duszki i umożliwia pracę przy jasności od 0,006 luksa (30 IRE)* / 0,01 luksa (50 IRE)*. Dzięki dużej czułości obraz zachowuje spójną kolorystykę nawet przy słabym oświetleniu i umożliwia operatorom dokładną identyfikację obiektów. Funkcjonalność w słabym świetle ma szczególne znaczenie w takich zastosowaniach, jak monitoring miejski nocą, który szybko się upowszechnia i rozwija.

Kiedy jest ciemno, kamery z serii V pozwalają widzieć obiekty znajdujące się w odległości do 100 m, a modele z serii E — do 60 m. Zwiększenie zasięgu to wynik zastosowania przetwornika Exmor R, który w połączeniu ze zintegrowanym promiennikiem podczerwieni o dużej mocy gwarantuje wysoką jakość obrazu rejestrowanego w podczerwieni i pozwala uniknąć prześwietlenia. Rozwiązanie to należy do najlepszych w branży, a uzyskiwany dzięki niemu wyraźniejszy obraz ułatwia szybkie podejmowanie trafniejszych decyzji.

Klienci coraz częściej oczekują możliwości zapisu na karcie SD oraz dwukierunkowej transmisji dźwięku. Wychodząc naprzeciw tym potrzebom, firma Sony odpowiednio rozszerzyła zestaw funkcji nowej serii E. Karta SD pełni funkcję rezerwowego nośnika danych w sytuacji, gdy kamera utraci łączność z siecią. Ta dodatkowa funkcja umożliwia kontynuację zapisu w czasie przywracania połączenia i zapewnia komfort pracy osobom odpowiedzialnym za ochronę.

Oprócz tego nowa seria E obsługuje dwukierunkową transmisję dźwięku i stanowi opłacalne rozwiązanie pozwalające w razie potrzeby skorzystać ze zdalnego interkomu i zapisu dźwięku.

Mimo bardziej zaawansowanej technologii obrazowania nowe modele Sony z serii V i E-nie różnią się od obecnych rozwiązań systemem obsługi, funkcjonalnością i współpracą z oprogramowaniem do zarządzania materiałami wideo przez sieć.

— Wysoka jakość obrazu to jeden z fundamentów naszej działalności i dlatego stale inwestujemy w nowe technologie, które pomagają naszym klientom uzyskać najlepszą jakość rejestrowanego obrazu — mówi Roger Lawrence, menedżer produktów do wideomonitoringu w Sony Professional Solutions Europe. — Inwestycje te służą jednemu celowi: spełnieniu oczekiwań klientów. Nowe rozwiązania mają więc lepszą światłoczułość i większy zasięg, przez co pomagają użytkownikom zwiększyć dokładność obserwacji i szybciej podejmować decyzje.

*Przy następujących ustawieniach kamery: F1,2, View-DR: wył., VE: wył., AGC: wł., 1/30 s, 30 kl./s

Rozpoczęcie dostaw nowych modeli jest planowane na marzec 2017 r.

Więcej informacji o rozwiązaniach Sony do wideomonitoringu można znaleźć pod następującym adresem:

Informacja o firmie Sony

Firma Sony jest czołowym dostawcą rozwiązań audiowizualnych dla firm z różnych sektorów, w tym m.in. mediów i nadawców medialnych, sal kinowych, służby zdrowia, obiektów sportowych, firm i edukacji. Firma dostarcza produkty, systemy i aplikacje do tworzenia, przetwarzania i dystrybucji cyfrowych materiałów audiowizualnych o najwyższym standardzie, które stanowią dodatkową wartość dla firm i ich klientów.  Oferowane przez Sony rozwiązania wyróżniają się wyjątkową jakością i wartością, będącymi owocem ponad 25-letniego doświadczenia w dostarczaniu innowacyjnych, najlepszych na rynku produktów. Dzięki współpracy ze sprawdzonymi partnerami technologicznymi firma Sony dostarcza rozwiązania końcowe, które spełniają wymagania klientów w zakresie integracji oprogramowania i rozwiązań, umożliwiając osiągnięcie indywidualnych celów każdego przedsiębiorstwa. Więcej informacji można znaleźć pod adresem www.pro.sony.eu

Zapraszamy na Twittera @SonyProEurope / www.twitter.com/sonyproeurope

Kontakt dla prasy: malgorzata.blachnio@indalo.pl, tel. +48 509 047 721

INDALO

Zamów opracowanie informacji prasowej

Publikuj artykuły i zarabiaj z CentrumPR.

Dziennikarstwo obywatelskie

Piszesz artykuły? CentrumPR to serwis stworzony również dla dziennikarzy obywatelskich. Błyskawiczna publikacja, wysokie miejsca w Google to zalety których może nam pozazdrościć konkurencja.
Dziennikarstwo obywatelskie
porównanie serwisów