Społeczeństwo » Szkolnictwo i nauka

Tablice ēno robią furorę podczas IV Kongresu Zarządzania Oświatą

W dniach 23–25 października 2009 odbył się w Warszawie IV Kongres Zarządzania Oświatą – największe doroczne spotkanie polskich dyrektorów szkół i placówek oświatowych, samorządowców zarządzających oświatą, przedstawicieli instytucji państwowych. Udział wzięło ponad 1000 uczestników.

W ogromnej części tematyka tegorocznego kongresu dotyczyła technologii informatycznych w edukacji.

Bernard de Groot (Sanoma Learning & Literature) w wykładzie pt. „Edukacja Europejska do roku 2020” wskazał na szybkie tempo zmian w ciągu ostatnich 10 lat i ich dysonans wobec tempa zmian w edukacji.

Przedstawiono obszerny blok tematyczny pt. „Wychowanie w szkole. Pedagog w Erze Cyfrowej”, na którym wykładowcy nie pozostawiali wątpliwości co do zasadności stosowania nowych technologii informatycznych w szkole; wymieniali ich liczne zalety; przedstawiali propozycje ich umiejętnego i bezpiecznego dla uczniów wykorzystania.

Produkty 2x3 Interactive Board zyskały wśród uczestników kongresu ogromne zainteresowanie. Największe zaciekawienie wzbudziły prezentacje tablic interaktywnych ēno, które można było wypróbować nie tylko w działaniu, ale także własnoręcznie sprawdzić ich wytrzymałość na zniszczenie. Nie brakowało chętnych do przypalania powierzchni tablicy albo drapania ostrymi narzędziami. Uczestnicy podkreślali, że wytrzymałość tablic ēno ma niebagatelne znaczenie w kontekście wymagających warunków szkolnego użytkowania.

2x3 SA