Firma » Biznes

Tylko 12% z nas urlop zawsze wykorzystuje zgodnie z planem

Zaledwie 12% ankietowanych przyznaje, że urlop zawsze wykorzystuje zgodnie z planem. 5% respondentów przyznało, że nie udało im się to nigdy. Pocieszający natomiast jest fakt, że aż 7 na 10 respondentów deklaruje, że najczęściej udaje im się zrealizować plan urlopowy zgodnie z założeniem – wynika z ankiety portalu Praca.pl.

Jakie są powody nie wykorzystywania urlopu zgodnie z planem? Najczęściej wymienianym jest nadmiar pracy, który powoduje, że trudno nam skorzystać z choćby jednego dnia urlopu, nie wspominając już o zaplanowaniu dłuższych wakacji. Ten powód wskazało 27% badanych użytkowników serwisu Praca.pl. Kolejnym, równie częstym, są pokrywające się terminy urlopów pozostałych pracowników. Co piąty ankietowany jako powód podaje brak możliwości skorzystania z urlopu przez osobę, z którą chciałby ten czas spędzić. 11% respondentów winą za brak realizacji planu urlopów obarcza złą organizację pracy w firmie. Trzy ostatnie miejsca na liście powodów nie wykorzystania urlopu zgodnie z planem należą do strachu przed dłuższą nieobecnością, większą chęcią do pracy niż do wypoczynku i złej woli przełożonego.

64% ankietowanych deklaruje, że w tym roku planuje skorzystać z przysługujących im dwóch tygodni urlopu. Zgodnie z Kodeksem Pracy pracodawca jest obowiązany udzielić pracownikowi urlopu w tym roku kalendarzowym, w którym pracownik uzyskał do niego prawo. Na wniosek pracownika urlop może być podzielony na części. W takim jednak przypadku co najmniej jedna część wypoczynku powinna trwać nie mniej niż 14 kolejnych dni kalendarzowych.
Newsrm.tv

Serwis_Newsrm.tv