Motoryzacja » Samochody

Volvo świętowało 90. urodziny podczas targów Techno Classica w Essen

Volvo Cars świętowało 90. rocznicę istnienia firmy podczas największej na świecie wystawy samochodów klasycznych, Techno Classica w Essen w dniach 5-9 kwietnia. Z tej okazji pokazano zarówno najnowszy model XC60, jak i kluczowe auta, które tworzyły historię marki.

Gdzie odbył się pierwszy pokaz nowego modelu XC60 w Niemczech? Właśnie w Essen!

Data tych targów niemal idealnie pokryła się z urodzinami marki Volvo. Pierwsze na świecie Volvo opuściło drzwi fabryki w Goeteborgu 14 kwietnia 1927 roku. W przypadku Volvo przeszłość i przyszłość doskonale splata się w tym właśnie modelu. Poprzednia generacja XC60 była ogromny sukcesem. W ciągu 9 lat wyprodukowano niemal milion tych samochodów. Był to najlepiej sprzedający się średniej wielkości SUV segmentu premium w Europie. To także najpopularniejszy model Volvo stanowiący prawie jedną trzecią sprzedaży tej marki.

– Mamy ogromne doświadczenie w tworzeniu wyjątkowych i stylowych SUV-ów, które wyposażone są w najnowocześniejszą technologię. Nowy XC60 nie jest wyjątkiem. To doskonały samochód dla aktywnych ludzi, samochód który pokazuje w którą stronę zmierza marka Volvo – powiedział Håkan Samuelsson CEO Volvo Car Group.Nowy model XC60 zadebiutował w Essen u boku swych znacznie starszych braci.

JK PR