Technologie » Internet

VPS korzystniejsze dla biznesu

Wirtualne maszyny stały się swoistym trendem w usługach hostingowych. Również w Polsce zainteresowanie tego typu rozwiązaniami rośnie, a to głównie dzięki niezależności od sprzętu, elastyczności i większej stabilności w stosunku do tradycyjnych rozwiązań hostingowych.

Firmy coraz chętniej korzystają z VPS ze względu na gwarancję jakości transferu, bezpieczeństwo danych, wysoką moc obliczeniową i możliwość dostosowywania parametrów serwera do indywidualnych potrzeb w dowolnym momencie.
Virtual Private Serwer łączy najlepsze cechy hostingu współdzielonego i serwera dedykowanego. W przypadku usługi VPS maszyna jest dzielona między użytkownikami, ale wykorzystanie zasobów sprzętowych jest całkowicie niezależne od innych kont. Klient zyskuje gwarancję jakości transferu i zużycia procesora. VPS sprawdzają się doskonale w branży e-commerce, czy w przypadku korzystania z usług działających w modelu SaaS (Software as a Service), jak np. systemy księgowe, magazynowe, CRMy etc., dzięki temu, że mają identyczne możliwości co serwery dedykowane. Na uwagę zwraca fakt, że użytkownicy nie borykają się już z problemem limitów na wykorzystanie transferów. Renomowani dostawcy tego typu usług nie wprowadzają również limitów baz danych, co jest szczególnie ważne przy prowadzeniu kilku projektów jednocześnie.
Wybierając oferty operatorów hostingowych z pewnością należy brać pod uwagę wsparcie techniczne i bezpieczeństwo danych. Pod tym względem VPS mają przewagę nad serwerami dedykowanymi, gdzie każdorazowa zmiana parametrów technicznych wymaga o wiele więcej czasu. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo, warto zwrócić uwagę czy sprzęt, na którym wydzielone jest konto, posiada zduplikowane kluczowe podzespoły. „Niezwykle ważną opcją jest ochrona danych gwarantowana przez dostawcę hostingu. Niestety zdecydowana większość firm tworzy kopie zapasowe danych na tej samej maszynie, na której znajduje się konto klienta. To nie rozwiązuje problemu utraty danych w wyniku awarii sprzętu. Dlatego też zdecydowaliśmy się na wprowadzenie w standardzie tworzenia kopii zapasowych w zewnętrznych macierzach”, mówi Dariusz Korona z uti.pl.
Wbrew powszechnej opinii serwery typu VPS nie są usługą drogą. Porównując oferty najpopularniejszych dostawców usług hostingowych można wręcz śmiało stwierdzić, że ceny VPS niektórych operatorów są porównywalne z cenami serwerów współdzielonych. Roczny koszt utrzymania VPS o pojemności 100GB wynosi od 600zł.
Czy VPS wyprą serwery współdzielone? Z pewnością nie, ponieważ ciągle istnieje popyt na małe powierzchnie hostingowe. Jednak podejmując decyzję o wyborze hostingu powinniśmy rozważyć różne opcje i dostosować je do naszych oczekiwań wydajnościowych, by nasz biznes mógł wykorzystywać w pełni dobrodziejstwa płynące z istnienia w sieci.

uti.pl