Społeczeństwo » Szkolnictwo i nauka

W EKO-OKNACH ROZPOCZĄŁ SIĘ CYKL SPOTKAŃ Z MŁODZIEŻĄ

W EKO-OKNACH S.A. rozpoczął się cykl Dni Otwartych dla młodzieży. Do końca lutego uczniowie ostatnich klas szkół ponadgimnazjalnych będą brali udział w specjalnie zorganizowanych wycieczkach po kornickiej Spółce. W ich trakcie będą mieli okazję poznać specyfikę pracy w EKO-OKNACH.

Pierwszymi gośćmi byli uczniowie III kl. Zespołu Szkół Ogólnokształcących w Głubczycach, którzy zwiedzili zakład 9 stycznia. - Głównym celem organizowanych przez nas Dni Otwartych jest pokazanie młodzieży firmy od środka. Uczniowie mają szansę zobaczyć nie tylko to, jak wygląda produkcja okien, czy jak zorganizowane są poszczególne działy zakładu, ale też jakie firma oferuje możliwości rozwoju zawodowego. Młodzież klas maturalnych, biorąca udział w spotkaniach, jest w strategicznym momencie swojej edukacji i wyboru przyszłej drogi życiowej. Młodzi ludzie muszą podjąć decyzję, często niełatwą, i odpowiedzieć sobie na pytanie „Co chcę robić w przyszłości?”. Stąd też pomysł, aby pokazać takim uczniom co my, jako pracodawca możemy im zaproponować - powiedziała Anna Skrzyńska, Specjalista ds. HR w EKO-OKNA S.A. - Na organizację Dni Otwartych wybraliśmy okres zimowy, gdy na halach produkcyjnych jest nieco luźniej. Dzięki temu młodzież ma szansę dokładnie przyjrzeć się jak nasza firma funkcjonuje, a jednocześnie takie wycieczki nie zakłócają rytmu pracy naszym pracownikom. Prezentujemy również wszystkie stanowiska administracyjno-biurowe, na które obecnie także prowadzimy rekrutację - dodała Anna Skrzyńska.

Jednym z punktów wycieczki było spotkanie i rozmowa z prezesem firmy, Mateuszem Kłoskiem.
Wycieczkę oceniam jako bardzo wartościową i niezwykle przydatną. Warto organizować takie spotkania, ponieważ uczniowie mogą dokładnie zobaczyć, jak wygląda praca w zakładzie produkcyjnym od podszewki. Jest to dla nich ciekawostka, a jednocześnie może ułatwić późniejszą decyzję dotycząca ścieżki kariery zawodowej, czy też dalszej edukacji - podsumowała Barbara Step, nauczycielka ZSO w Głubczycach, która towarzyszyła uczniom w trakcie zwiedzania fabryki.

W tym kontekście warto przypomnieć, że firma EKO-OKNA S.A. obecnie prowadzi rekrutację na nowe stanowiska. W tym roku planuje utworzyć 900 kolejnych miejsc pracy. Poszukiwane są osoby do biur obsługi klientów zagranicznych, pracownicy produkcyjni oraz kierowcy ciężarówek.

Autor tekstu: Magdalena Matusik/Adventure Media

***
EKO-OKNA S.A. to międzynarodowy producent stolarki okiennej i drzwiowej z PVC, drewna i aluminium. Na rynku od 1998 roku. Produkcja odbywa się w czterech halach, wyposażonych w najnowocześniejsze, w pełni zautomatyzowane linie produkcyjne. Proces produkcyjny wspierany jest przez wykwalifikowaną i doświadczoną kadrę pracowniczą. Firma stawia na rozwój i innowacje. EKO -OKNA jako pierwsi w Europie wprowadziły do masowej sprzedaży okna wykonane w technologii kształtowego zgrzewania profili V-Perfect. Firma oferuje kilkadziesiąt różnych systemów okiennych i drzwiowych. Produkuje także systemy przesuwne, rolety, bramy segmentowe czy moskitiery. Wszystko najwyższej jakości, gdyż korzysta z wysokiej klasy materiałów pochodzących od wiodących, europejskich dostawców. Zakład daje gwarancję bezpieczeństwa i trwałości swoich produktów. Działa w oparciu o systemy zarządzania jakością ISO 9001. Posiada też Certyfikat CE.

KONTAKT:
EKO OKNA S.A.