Firma » Finanse

W jaki sposób wydarzenia polityczne kształtują kursy walut?

Polityka jest nierozerwalnie związana z finansami i na odwrót, czego przykładem są kursy walut i ich fluktuacje będące reakcją na wydarzenia o charakterze politycznym.

Obok czynników makroekonomicznych, to właśnie sytuacja na scenie politycznej stanowi ważny wskaźnik dla inwestorów, którzy w obliczu jej zmian podejmują działania kształtujące ceny na rynku walutowym.

Jakie wydarzenia polityczne mają wpływ na kurs walut?

Istnieje szereg czynników politycznych, które wywierają wpływ na poziom kursów walutowych. Zaliczamy do nich m. in.:

• Wybory władz – wybory przedstawicieli władz to zawsze niezwykle ważne wydarzenie, zwłaszcza na wyższym szczeblu, np. jeśli o chodzi o wybory prezydenckie czy parlamentarne czy samorządowe. Zapowiedzi dotyczące wyborów, sondaże i debaty wyborcze, a w końcu ostateczne wyniki elekcji – wszystko to może znaleźć odbicie w zmianach kursów walut, co związane jest z przewidywaniami inwestorów co do dalszego rozwoju sytuacji politycznej, a więc też gospodarczej w  danym kraju. Pozytywny charakter zmian doprowadzi do wzrostu kursu, natomiast niekorzystne przewidywania obniżą wartość waluty.
  • Wypowiedzi ważnych osobistości – politycy, przedstawiciele władz, zwłaszcza resortu finansowego, a także szefowie banków centralnych – wszystkie te osobistości kształtują obraz krajowej i międzynarodowej polityki oraz gospodarki. Już sama wypowiedź prominentnej osoby może być ważnym wydarzeniem politycznym o  znacznym oddźwięku we fluktuacji kursów walutowych. Zapowiedź konkretnych operacji finansowych czy też ogłoszenie wskaźników makroekonomicznych oraz interpretacja takiej wypowiedzi, może przyczynić się do spadku lub wzrostu ceny danej waluty.
  • Konflikty – wszelkie konflikty zbrojne, także wewnętrzne, strajki, przewroty wojskowe czy demonstracje, a dzisiaj również coraz częściej ataki terrorystyczne przyczyniają się do destabilizacji państwa, a w konsekwencji do wzrostu niezadowolenia społecznego i pogorszenia sytuacji gospodarczej kraju, co powoduje spadek wartości waluty.
  • Działalność partii politycznych – powstawanie nowych ugrupowań, dojście do władzy partii populistycznych czy nieodpowiedzialnych, nowe sojusze i inne wydarzenia związane z kształtowaniem się sceny politycznej, a także wynikające z tego zmiany nastrojów społecznych – wszystko to kształtuje ceny na rynku walutowym.

Znaczenie polityki dla fluktuacji kursu walutowego

Reakcja inwestorów na wydarzenie ze świata polityki może być różna, w zależności od rangi i skali danego zjawiska czy pozycji i zaufania do danej osobistości. Istotne znaczenie ma również fakt, czy dane zdarzenie było przewidywane, czy też okazało się być kompletnym zaskoczeniem.

W przypadku planowanych działań, np. ogłoszenia wskaźników makroekonomicznych, inwestorzy reagują zazwyczaj spokojnie i w tym wypadku często można przewidzieć zmiany kursów walut. – Wyjaśnia przedstawiciel e-kantoru Centnet.pl. - Jednakże wydarzenia nieplanowane, np. zaskakujące i nieraz nieprzemyślane wypowiedzi polityków czy też akty terroru, mogą wywołać emocjonalną reakcję i nieprzewidziane fluktuacje kursów walutowych. Wydarzenia polityczne mają wpływ na poziom zadowolenia społecznego, co też znajduje swoje odzwierciedlenie w cenach walut.

Przyjmuje się, że zmiany kursu waluty danego państwa pojawią się za każdym razem, gdy wydarzenia polityczne będą dotyczyć tego właśnie kraju, a także państw z nim związanych, np. sąsiadujących, prowadzących wymianę handlową czy będących w sojuszu. W przypadku Polski istotne znaczenie ma zatem przede wszystkim euro, ale też funt brytyjski czy rubel. W obliczu wydarzeń politycznych o niekorzystnym wydźwięku obserwuje się wzrost zainteresowania frankiem szwajcarskim, a także dolarem amerykańskim. Jak więc widać, szeroko pojęta polityka ma kluczowe znaczenie w kształtowaniu się wartości kursów walut.

slawek