Dom » Wnętrza

W łazience jak w salonie – stwórz własną strefę relaksu

Współczesne łazienki coraz częściej przypominają pokoje kąpielowe i wypoczynkowe, tworząc strefę relaksu dla ciała oraz ducha. Przestronne wnętrza, duża wanna o wyprofilowanych kształtach, deszczownia w kabinie prysznicowej i stylowe dekoracje wykreują wyjątkowy klimat w pomieszczeniu.

Pokoje kąpielowe pozwalają w komfortowych warunkach zadbać o higienę i urodę, ale są także miejscem wypoczynku. W nowoczesnym wnętrzu najlepiej wyodrębnić trzy strefy: kąpielową, toaletową i wypoczynkową. Warto znaleźć w nim miejsce także na leżankę, toaletkę z fotelem czy rower treningowy. W łazience, poza odpowiednim wyposażeniem, ważną rolę ogrywa również estetyczny i nastrojowy wystrój sprzyjający relaksowi. Oryginalną aranżację stworzymy wprowadzając do pomieszczenia elementy drewniane, modne kolory, meble w inspirujących dekorach i odważne formy ceramiki czy baterii łazienkowych np. z oferty Grupy Armatura. Estetycznym uzupełnieniem będzie efektowne oświetlenie, stylowe fotografie na ścianach, wiklinowe kosze czy ozdobne kamienie.

Komfortowa strefa kąpielowa
Centralnym punktem łazienki jest strefa kąpielowa, w której coraz częściej, poza dużą i wygodną wanną, pojawia się także kabina prysznicowa. Wanna najczęściej montowana jest pośrodku pomieszczenia lub w jego specjalnie wydzielonej części, niekoniecznie jednak pod ścianą. Eleganckim dopełnieniem modelu wolnostojącego będzie armatura z podłączeniem do posadzki np. bateria wannowa Retro Classic z oferty Grupy Armatura, która podkreśli ekskluzywny charakter pokoju kąpielowego. Bateria wyróżnia się ponadczasową stylistyką, tradycyjnym kształtem uchwytów i detalami wykonanymi z prawdziwej porcelany. Wystarczy tylko zapalić świece, dolać olejki zapachowe i rozkoszować się gorącą, długą kąpielą w przyjaznej atmosferze. Jeśli metraż pomieszczenia jest wystarczający warto zamontować także kabinę prysznicową, co zdecydowane podniesie funkcjonalność salonu kąpielowego. Będziemy mieli do wyboru dwie opcje, w zależności od pory dnia, roku czy po prostu nastroju. Istotne znaczenie ma także wybór odpowiedniego natrysku. Dobrym rozwiązaniem są deszczownie, które poza standardową funkcją pełnią rolę urządzeń relaksacyjnych, np. nowoczesna deszczownia Solaris Grupy Armatura. Składa się ona z trójstrumieniowej rączki natrysku oraz głowicy talerzowej o średnicy 180 mm. Woda z niej płynąca przybiera postać kropel deszczu.

Gustowne dodatki
Pokój kąpielowy powinien być zaaranżowany zgodnie z potrzebami i upodobaniami domowników. Warto wybrać kolory oraz materiały, wśród których czujemy się najlepiej i które pozwolą stworzyć klimat intymności. Prestiż łazienki możemy natomiast podkreślić doborem elementów z drewna egzotycznego, ekskluzywną glazurą, designerską ceramiką sanitarną i oryginalnymi bateriami np. z kolekcji Symetric Grupy Armatura. Stanowią one połączenie symetrii formy, zastosowanej w uchwytach z prostą i uporządkowaną linią wzorniczą. Estetycznym dopełnieniem aranżacji łazienki będą również fotografie, kompozycje z muszli i morskiego piasku czy żywe kwiaty w donicach.

Bateria wannowa Retro Classic z podłączeniem do posadzki – cena ok. 3 114 zł brutto.
Deszczownia Solaris – cena ok. 1 352zł brutto.
Bateria wannowa Symetric – cena ok. 1 220 zł brutto.

Producent: Grupa Armatura
www.grupa-armatura.pl

Grupa Armatura jest wiodącym polskim producentem baterii, zaworów i grzejników aluminiowych. Główną ofertę firmy stanowi szeroka gama baterii łazienkowych i kuchennych oraz natrysków, Uzupełnieniem oferty są zawory, oraz grzejniki aluminiowe wraz
z elementami montażowymi.
Wysoka klasa produktów i świadczonych usług jest nadrzędną wartością charakteryzującą firmę.
W celu zapewnienia komfortu klientom, Grupa Armatura posiada rozbudowaną sieć dystrybucyjną, obejmującą hurtownie instalacyjno-sanitarne, hipermarkety budowlane oraz sklepy patronackie.
Klienci mają zagwarantowany serwis gwarancyjny – 48 godzin, do dyspozycji Klientów jest bezpłatna infolinia. Działania zgodne z ISO 9001 oraz nowoczesne rozwiązania w postaci serwisów gwarancyjnych i pogwarancyjnych dają poczucie satysfakcji nawet najbardziej wymagającym klientom.

E.C.H.O. Communications