Społeczeństwo » Społeczeństwo

W PARKU ULRICHA MOŻNA ZOBACZYĆ WYJĄTKOWE OKAZY PRZYRODY

• Dlaczego buk zwisły nazywa się płaczącym drzewem? • Czy to prawda, że pod jego koroną panuje mrok nawet w słoneczny dzień? • Czy klon czerwony ma coś wspólnego z syropem klonowym? • Czy dąb błotny to krewny buków?

Aby uzyskać odpowiedzi na te pytania i dowiedzieć się o wiele więcej o drzewach warto odwiedzić w wakacje Park Ulricha, który znajduje się przy ulicy Górczewskiej w Warszawie. Na tym niezwykle urokliwym i dobrze zachowanym obszarze zieleni, który należy do Centrum Handlowego Wola Park, można nie tylko odpocząć i znaleźć schronienie przed upałem, ale także zobaczyć cenne okazy przyrody. Dzięki współpracy Wola Parku, Miejskiego Architekta Krajobrazu i znawców roślin, zamieszczono przy nich opisy pełne nieznanych ciekawostek.

Park Ulricha to dawny ogród pokazowy największej firmy ogrodniczej w Warszawie prowadzonej na terenach obecnego Centrum Handlowego Wola Park przez rodzinę Ulrichów. Zakład założył na początku XIX wieku Jan Bogumił Ulrich, ogrodnik Ogrodu Saskiego. Jego następca – Krystian Ulrich kupił działkę przy drodze Górczewskiej i założył w tym miejscu gospodarstwo ogrodnicze. Do świetności doprowadził je jego syn Gustaw, który dokupił ziemię, postawił szklarnie, uporządkował uprawy, a dla klientów i gości założył park pokazowy w stylu angielskim – dzisiejszy Park Ulricha. Odwiedzający szkółki mogli w nim odpocząć i podziwiać cenne okazy roślin.

Park Ulricha jest otwarty i dostępny dla wszystkich. Znajduje się w nim wiele egzotycznych drzew i krzewów, m.in. buk szkarłatny, buk zwisły, klon czerwony i dąb błotny oraz dwa pomniki przyrody: buk zwyczajny i buk płożący. Niektóre z nich zostały posadzone przez rodzinę Ulrichów jeszcze w XIX wieku. Zamieszczone przy roślinach opisy pozwalają dowiedzieć się więcej o ich pochodzeniu, historii, różnych zastosowaniach. Na odwiedzających park czekają stylowe ławki, a fontanna znajdująca się przed bramą wejściową zapewnia chłód w upalne dni.

Serdecznie zapraszamy do odwiedzania Parku Ulricha niezależnie od pory roku. Zależy nam na tym, aby to miejsce odkrywały kolejne pokolenia warszawiaków. Zadbaliśmy o to, aby opisy roślin były nie tylko poprawne merytorycznie, ale także ciekawe i napisane prostym językiem, który zrozumieją nawet najmłodsi. Aby dodatkowo zachęcić do spędzania tu czasu w wakacyjne weekendy do 24 sierpnia w parku działa wyjątkowa strefa zabaw dla dzieci oraz strefa chill-outu dla dorosłych” – powiedziała Dagmara Pozowska, menadżer Centrum Handlowego Wola Park.

O Centrum Handlowym Wola Park:

Centrum Handlowe Wola Park to kompleks handlowy, a zarazem przyjazne, popularne miejsce spotkań, rozrywki i zakupów dla całej rodziny. Na dwóch poziomach galerii handlowej znajduje się ponad 180 butików i sklepów, a w nich szeroka oferta odzieży, obuwia i akcesoriów, kosmetyków, a także artykułów sportowych i wyposażenia wnętrz. Swoje sklepy mają tu m.in. tak popularne marki, jak: 4F, Apart, Bata, Big Star, C&A, Deichmann, Diverse, Douglas, Duka, Ecco, Empik, Gino Rossi, Go Sport, H&M, KappAhl, Levi’s Lee & Wrangler, Mega Punkt, Molton, Mothercare, Okaidi, Organique, Orsay, Próchnik, Reserved, Ryłko, Sephora, Simple, Smyk, Springfield, Stradivarius, SuperPharm, Tatuum, Tommy Hilfiger, Venezia, Vistula, Willsoor, Wólczanka i ZARA. W centrum znajdują się także salony fryzjerskie Frederic Moreno, Haircoif i Happy Days oraz dwupoziomowy hipermarket sieci spożywczej Auchan. Wola Park posiada rozbudowaną ofertę rozrywkową, w tym bogaty wybór kawiarni i restauracji, m.in. Pizza EATaliano oraz Karczma Soplicowo, oraz dwupoziomowe Multikino i klub fitness Calypso. Obiekt obejmuje także Wola Court, czyli część oferującą powierzchnię biurową, dzieki czemu zapewnia on najemcom kompleksową obsługę. Dodatkowym udogodnieniem jest bezpłatny parking z 3 000 miejsc postojowych, jak również stacja benzynowa. Nowy właściciel Centrum Handlowego Wola Park – Inter IKEA Centre Group Poland, obecnie prowadzi jego rozbudowę.

O Inter IKEA Centre Group Poland:

Inter IKEA Centre Group Poland należy do grupy spółek IKEA. Podstawowym celem jej działalności jest tworzenie, rozwijanie i zarządzanie lokalizacjami handlowymi, w których istotną część stanowi sklep IKEA. Zgodnie z filozofią firmy, jej obiekty odpowiadają na potrzeby szerokiego grona odbiorców. Inter IKEA Centre Group Poland jest właścicielem ośmiu centrów handlowych: w Gdańsku, Łodzi, Poznaniu, Wrocławiu, Katowicach oraz trzech w Warszawie. Obecnie firma pracuje nad rozbudową Parku Handlowego Bielany we Wrocławiu oraz budową centrum handlowego w Lublinie. W październiku 2013 roku Inter IKEA Centre Group Poland kupiła Centrum Handlowe Wola Park w Warszawie i obecnie realizuje jego rozbudowę.

Questia Sp. z o.o. Communications Management Consultants