Dom » Nieruchomość

W poszukiwaniu najtańszych mieszkań

W których inwestycjach deweloperzy oferują mieszkania w najniższych cenach? Portal nieruchomości Dompress.pl sprawdził, w jakiej kwocie kupimy najniżej wycenione nowe lokale w Warszawie i innych miastach.

Czy znajdziemy na stołecznym rynku deweloperskim mieszkania w cenie poniżej 200 tys. zł?

Dom Development w inwestycjach Wilno, Klasyków, Derby w Warszawie oferuje mieszkania w przedziale cenowym 200-250 tys. zł. - Lokale w cenie do 300 tys. zł mamy w większości stołecznych osiedli, m.in. na osiedlu Wilno, Saska, Adria, Klasyków, Regaty, Derby - informuje Radosław Bieliński z Dom Development.

Dolcan ma jeszcze wybór kawalerek o pow. 33-35 mkw. na gotowym osiedlu Ogrody Ochota przy Al. Krakowskiej. Ich ceny wahają się między 269 tys. zł, a 282 tys. zł - Jeszcze w tym kwartale nasza oferta powiększy się o kilka inwestycji, w których również będziemy sprzedawać lokale w kwotach poniżej 300 tys. zł, zapowiada Alicja Dolińska, dyrektor działu marketingu i reklamy w firmie Dolcan.

W drugim etapie inwestycji Dobra Wola, Dantex oferuje jednopokojowe mieszkania od 214 900 zł. - Dwupokojowe lokale na tym osiedlu można kupić już od 288 tys. zł, podaje Sławomir Szczakowski, dyrektor ds. sprzedaży w Dantex.

Mieszkania w kwocie poniżej 200 tys. zł ma w ofercie Victoria Dom w  uruchomionej właśnie inwestycji na Targówku. - Rozpoczęliśmy niedawno sprzedaż mieszkań w naszym, nowym projekcie Ogrody Targówek przy ul. Rzepichy, obok pętli autobusowej przy Krasnobrodzkiej. Ceny promocyjne obowiązują na pierwsze 20 mieszkań, wyjaśnia Magdalena Rurarz, dyrektor działu sprzedaży i marketingu w Victoria Dom.

W cenie 250-300 tys. zł znajdziemy mieszkania w warszawskim osiedlu Capital Art Apartments. - Są to kawalerki o metrażach 30-32 mkw., których budowa zostanie ukończona w drugiej połowie 2015 r. Osiedle, podobnie jak pozostałe nasze inwestycje położone jest w pobliżu centrum i oferuje wysoki standard wykończenia, podkreśla Michał Witkowski, dyrektor sprzedaży i marketingu w Atlas Estates.

W Warszawie mieszkania w kwocie do 300 tys. zł znajdziemy także w budowanym przez Marvipol, osiedlu Central Park Ursynów.

Urszula Hofman reprezentująca spółkę HB Inwestor przyznaje, że większym zainteresowaniem klientów poszukujących mieszkań w warszawskich inwestycjach firmy cieszą się małe - 38 metrowe mieszkania dwupokojowe niż tańsze od nich kawalerki. - Klienci cenią sobie większe możliwości aranżacyjne jakie stwarzają, w tym możliwość wydzielenia widnej kuchni, zauważa Urszula Hofman.

Oscar Kazanelson, przewodniczący rady nadzorczej w spółce Robyg zapewnia, że osoby które poszukują mieszkań w kwocie do 300 tys. zł na terenie Warszawy znajdą dla siebie idealną ofertę w inwestycji Young City na Bemowie i Osiedle Królewskie w Wilanowie. - W obu osiedlach cena za metr kwadratowy rozpoczyna się od 6126 zł, dlatego klienci poszukujący mieszkań w programie Mieszkanie dla Młodych będą mogli także przy ich zakupie skorzystać z dopłat, zaznacza Oscar Kazanelson.

Również Ronson Development w warszawskich projektach: Espresso i Verdis na Woli, a także Sakura na Mokotowie ma w sprzedaży mieszkania, których cena nie przekracza 300 tys. zł. - W podwarszawskich Łomiankach, w naszym projekcie Naturalis za 299 tys. zł można nabyć już nawet 3-pokojowy, gotowy lokal, mówi portalowi Dompress.pl Andrzej Gutowski, dyrektor sprzedaży i marketingu w Ronson Development.

Dla osób dysponujących nie większą kwotą niż 300 tys. zł mieszkania ma też Matexi Polska.

- W tej cenie klienci mogą się pokusić o zakup mniejszych lokali w inwestycjach Słodowiec Park na Bielanach i w projekcie Na Romera na Ursynowie znajdujących się w pobliżu stacji metra. Dla poszukujących w Warszawie nieco większych lokali we wskazanym budżecie nasza oferta poszerzy się w najbliższych tygodniach o inwestycję przy ul. Maszewskiej, na  styku dzielnic Bemowo i Bielany. Cena metra kwadratowego w tym projekcie będzie oscylować w okolicach 6500 zł, co umożliwia zakup w kwocie do 300 tys. zł komfortowego mieszkania dwupokojowego o atrakcyjnym rozkładzie pomieszczeń, deklaruje Mirosław Bednarek, prezes Matexi Polska.

Nowe projekty zapowiada również Polnord. - Już wkrótce nasza warszawska oferta wzbogaci się o kolejne budynki w inwestycji Śródmieście Wilanów i Stacji Kazimierz na warszawskiej Woli. Już w maju będą w nich oferowane lokale w cenach od 250 do 300 tys. złotych - informuje Wioletta Ząbek z firmy Polnord.

Co trzecie mieszkanie w warszawskim Osiedlu na Woli budowanym przez LC Corp mieści się w przedziale do 300 tys. zł. Ceny zaczynają się od niespełna 235 tys. zł. Mirosław Kujawski, wiceprezes LC Corp zapowiada wprowadzenie w najbliższych miesiącach do sprzedaży nowych inwestycji, które dostarczą kolejnych mieszkań w przystępnych cenach.

Poza Warszawą taniej

W Trójmieście ceny są niższe niż w stolicy. W kwocie poniżej 200 tys. zł firma Robyg poleca mieszkania w inwestycjach Słoneczna Morena, Lawendowe Wzgórze i Albatross Towers w Gdańsku. - Wszystkie te inwestycje oferują mieszkania spełniające kryteria programu dopłat, a jednocześnie oferują wysoki standard przy atrakcyjnej cenie. Przykładowo na osiedlu Lawendowe Wzgórze dwa pokoje można nabyć już w cenie 137 tys. zł. Klient, który zakupi mieszkanie w programie MdM zapłaci za nie tylko 119 tys. zł, informuje Oscar Kazanelson, przewodniczący rady nadzorczej w spółce Robyg. - Podobnie jest w przypadku inwestycji Albatross Towers i Słoneczna Morena, gdzie klienci mogą kupić trzypokojowe mieszkanie w standardowej cenie  odpowiednio za 270 tys. i 255 tys. złotych, a korzystając z dopłat za 245 tys. zł i 229 tys. zł, podaje Oscar Kazanelson.

Euro Styl najtańsze mieszkania w swojej ofercie ma na Osiedlu Cytrusowym w Gdańsku. Można na nim kupić dwupokojowe mieszkanie o pow. 36 mkw. w cenie 149 341 zł, a trzypokojowe o metrażu 53 mkw. za 206 tys. zł. Lokale w kwocie poniżej 200 tys. zł firma sprzedaje również na osiedlu Nowy Horyzont położonym na granicy Gdańska Łostowic i Borkowa, na osiedlu Młody Pruszcz w Pruszczu Gdańskim oraz na Osiedlu Morskim znajdującym się na granicy Gdyni Pogórza i gm. Kosakowo. - Nieco wyżej wycenione są lokale w ofercie Osiedla Nawigator i Amareno w Gdyni. Najtańsze, dwupokojowe (40 mkw.) mieszkanie na Osiedlu Nawigator kosztuje 216 378 zł, a podobny lokal w inwestycji Amareno mamy za 226 764 zł, wymienia Andrzej Przybek, dyrektor sprzedaży Grupy Kapitałowej Euro Styl.

Rafał Zdebski, dyrektor handlowy Inpro zauważa, że mieszkania w cenie do 250 tys. zł to zwykle lokale 1-pokojowe do 35 mkw. Takich mieszkań poszukują single lub inwestorzy pod wynajem. Inpro może zaoferować je w inwestycjach Chmielna Park i City Park w Gdańsku.

Olsztyn, Szczecin,  Gdańsk Ząbki,  Łódź, czy Gdynia to rynki, gdzie oferta firmy Polnord obejmuje mieszkania w cenie od 170 do 250 tys. zł.

JHM Development, który prowadzi inwestycje w różnych rejonach kraju ma w ofercie lokale mieszkalne w cenie już od 110 tys. zł. Dariusz Frontczak, dyrektor ds. handlowych w JHM Development przyznaje, że we wszystkich inwestycjach spółki  istnieje możliwość nabycia mieszkania w cenie poniżej 200-250 tys. zł.

Lokale wycenione do 200 tys. zł można także znaleźć w większości pozawarszawskich inwestycji LC Corp, w tym np. na Brzeskiej 5 we Wrocławiu, zlokalizowanej 2 km od Rynku, czy też na Osiedlu Powstańców 33 w podwarszawskich Ząbkach.

W Poznaniu mieszkania o pow. 33 mkw. w cenie 187 tys. zł sprzedaje Ronson Development. W marcu ruszyła przedsprzedaż w drugim etapie inwestycji Młody Grunwald, w ofercie której dostępne są lokale w tej kwocie.

W Krakowie osoby z mniej zasobnym portfelem znajdą mieszkania w cenie poniżej 200 tys. zł w energooszczędnej inwestycji Wawel Service - Halszki 28A. - Jedne z najtańszych mieszkań w tym projekcie to 30 metrowe lokale w cenie 195 910 zł. Mieszkania o metrażu od 30 do 45 mkw. mieszczą się w przedziale cenowym 200 - 250 tys. zł. - informuje Piotr Kijanka, dyrektor ds. sprzedaży w Wawel Service. - Mieszkania w tej kwocie nasi klienci znajdą również w inwestycji Borkowska B1 i B2 na krakowskich Klinach. Są to dwupokojowe lokale o pow. od 34 do 44 mkw. Nabywcy mieszkań w inwestycji Halszki 28A oraz Borkowska B1 i B2 mogą liczyć dodatkowo na 11 tys. zł bezzwrotnej dopłaty do kredytu w ramach programu NFOŚiGW i na dopłatę w programie Mieszkanie dla Młodych, przypomina Piotr Kijanka.

W innej swojej krakowskiej inwestycji, Mochnackiego na Woli Duchackiej, Wawel Service oferuje z kolei 30 metrowe mieszkanie z balkonem za ok. 194 tys. zł. Mieszkania jedno i dwupokojowe od 30 do 42 mkw. ma w cenie 200 - 250 tys. zł. W takich kwotach firma sprzedaje również lokale w krakowskich Czyżynach, w wyposażonej w kolektory słoneczne, inwestycji Wężyka 10.

Autor: Kamil Niedźwiedzki, analityk Dompress.pl

prestige

• avatar
    ~giezor 2014-04-29 11:53:24