Waleriana i jej kojące właściwości

2019-08-28
Jednym ze znanych i używanych od pokoleń ziół jest waleriana (inaczej kozłek lekarski), której zdrowiodajne właściwości potrafią wesprzeć organizm. Dlaczego jest skuteczna i w jakich przypadłościach może pomóc?

Moc zawarta w korzeniu

Lecznicza potęga waleriany znajduje się w jej kłączach, czyli podziemnych łodygach i korzeniu, które gromadzą w sobie prozdrowotne substancje, takie jak kwas walerianowy. Zawarte w nim związki organiczne powodują, że substancja ta ma działanie uspokajające, nasenne oraz rozkurczowe. To właśnie między innymi z tego powodu, korzeń kozłka lekarskiego upowszechnił się jako środek leczniczy i od lat służy za składnik wyrobów medycyny ludowej i konwencjonalnej.

Na co dobra jest waleriana?

Kozłek lekarski jest skutecznym środkiem na umiarkowaną bezsenność, pomaga w zasypianiu
i zmniejsza pobudzenie nerwowe. Dzięki właściwościom rozkurczającym, może znaleźć zastosowanie przy dolegliwościach żołądkowych, czy w trakcie bolesnej menstruacji. Co więcej, napar z waleriany można wykorzystać na skórę głowy w walce z łupieżem i łojotokiem.

Odpowiednia forma podania

Najpopularniejszym sposobem przyjmowania kozłka lekarskiego jest sporządzenie naparu z jednej łyżeczki suszu. Dla zabieganych i ceniących wygodniejsze formy podania, polecamy Cukierki Walerianowe z ekstraktem z tego zioła - firmy Reutter. Dodatkowo CukierkiWalerianowe firmy Reutter zawierają w sobie olejek lawendowy, który korzystnie wpływa na wyciszenie organizmu i wspomaga samopoczucie. Dzięki wygodnej formie podania  możemy mieć je zawsze przy sobie i korzystać ze wszystkich profitów waleriany.

Produkty firmy Reutter to oryginały niemieckiej jakości i stare sprawdzone receptury. Od lat cieszą się zaufaniem wymagających klientów.

Nie truj się lekami – pomóż sobie ziołami!

Zamiast w gorzkich tabletkach naturalny wyciąg waleriany(ekstrakt waleriany) jest w Cukierkach Walerianowych-Reutter.

Warto wykorzystać możliwości jakie daje ziołolecznictwo, by odciążyć swój organizm i bez powodu nie zażywać sztucznych leków czy suplementów. Dobrze jest postawić na siłę natury, którą można znaleźć w walerianie. Płacisz? Zaufaj oryginalnym Cukierkom Walerianowym !

Te znakomite Cukierki Walerianowe firmy Reutter są w aptekach i sklepach medyczno-zielarskich.

www.izakpol.pl

Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Redakcja portalu

Wasze komentarze (1):

• avatar
    ~Ania, 2019-09-25 12:38:26

Stosuję cukierki walerianowe Reutera i są bardzo dobre, dobrze, spokojnie czuję się. Ta firma Reuter ma różne inne dobre produkty, ostatnio bolało mnie gardło i ich cukierki szałwiowe z olejkami szałwiowymi, miodem, witaminąc C bardzo były przydatne.Widać mają jakościowe produkty.