Dom » Wnętrza

Wejście z klasą

Drzwi “Horacy” stanowią współczesny pokaz tradycyjnej sztuki stolarskiej. Zostały zaprojektowane i ręcznie wykonane w manufakturze Krzysztofa Wirchomskiego według klasycznych wzorów pałacowych, z dbałością o najdrobniejszy szczegół.
"Horacy" jest głównym bohaterem w salonie. Skutecznie "kradnie" uwagę gości i wywołuje zazdrość wśród eleganckich mebli i dekoracyjnych obrazów. Z jednej strony spotyka się z podziwem, z drugiej zaś budzi uzasadniony respekt wśród odwiedzających. Ponad 3-metrowe skrzydło drzwiowe sprawia, że nawet postawny mężczyzna w jego towarzystwie jest lekko zakłopotany. "Horacy" nie czuje się dobrze w każdym wnętrzu. Potrzebuje dużej przestrzeni i asysty wysokiej klasy materiałów wykończeniowych, w tym naturalnego kamienia i drewna. Kto raz skorzysta z jego usług zapragnie zaprosić go do własnego domu. "Horacy" jest również dowodem na to, że w polskich manufakturach powstają wysublimowane rzeczy na światowym poziomie o wysokiej klasie tak artystycznej, jak i użytkowej.

Pomysłodawcą i wykonawcą drzwi "Horacy" jest manufaktura Krzysztofa Wirchomskiego, która realizuje najbardziej ambitne projekty związane z drewnem, w tym gabinety, garderoby, kuchnie czy meble na zamówienie. Drzwi "Horacy" wykonane zostały z litego drewna, a następnie pokryte dwoma rodzajami forniru. Dzięki temu, przy wejściu "Horacy" urzeka rysunkiem bielonego drewna, a przy wyjściu zapada w pamięć koniakowym czarem orzecha. Głównym elementem dekoracyjnym bielonych drzwi jest bogato rzeźbiony tympanon z przewodnim motywem liści. "Koniakowa odsłona" przykuwa uwagę pomalowanymi na czarno profilami, które w szczególny sposób podkreślają ich wysublimowaną elegancję. Oba skrzydła drzwiowe prezentują typowe dla drzwi klasycznych kasetony, a ich ościeżnice zdobią delikatne ornamenty. Całość dopełniają stylizowane zawiasy. Na uwagę zasługują wymiary "Horacego", który ma 340 centymetrów wysokości i 160 centymetrów szerokości. Co istotne, dzięki zastosowaniu autorskiej konstrukcji, pomimo bardzo dużych gabarytów, drzwi są wyjątkowo stabilne. Białą odsłonę "Horacego" uzupełnia starannie dobrana złocona klamka, koniakową barwę podkreśla zaś klamka posrebrzana .

Drzwi "Horacy" to ilustracja przykładowego projektu realizowanego w manufakturze Wirchomski. Projektanci marki mogą przygotować autorski wzór drzwi zgodny z wytycznymi klienta. Prace nad zamówieniem rozpoczyna przygotowanie odręcznych szkiców uwzględniających wszelkie detale. Po wstępnej akceptacji klienta opracowywane są rysunki wykonawcze 3D oraz trójwymiarowe wizualizacje gotowego projektu. Zamawiając drzwi klient ma do wyboru ponad 15 rodzajów drewna. Mogą być one malowane natryskowo, ręcznie, uszlachetniane powierzchniowo płatkami złota czy srebra. Uzupełnieniem eleganckich wzorów mogą być subtelne tympanony i delikatne ornamenty wokół ościeżnic. Nawet okucia wykonane zostaną według koncepcji klienta i projektantów marki Wirchomski.

Więcej informacji na temat marki Wirchomski znaleźć można na stronie internetowej www.wirchomski.pl .

Wirchomski