Kultura, sztuka » Kultura

WIECZÓR POETYCKI Z OKAZJI 93. ROCZNICY URODZIN ZBIGNIEWA HERBERTA

29 października minęła 93. rocznica urodzin jednego z najwybitniejszych poetów i pisarzy XX wieku.

Tradycyjnie, z tej okazji, miłośnicy twórczości Zbigniewa Herberta, oraz Rodzina i Przyjaciele, spotkali się w Pałacu Rzeczypospolitej, siedzibie Biblioteki Narodowej, na wieczorze poetyckim, którego głównym punktem w tym roku była rozmowa Francesco Cataluccio i Pawła Huelle na temat poezji Zbigniewa Herberta inspirowana wierszem „Nike która się waha”.  Wysłuchano także innych wierszy autora Pana Cogito w interpretacji Mai Komorowskiej. Sponsorem Wieczoru Poetyckiego z okazji rocznicy urodzin Zbigniewa Herberta 2017 była PGE Polska Grupa Energetyczna S.A., zaś organizatorem - Fundacja im. Zbigniewa Herberta.

„Rocznica urodzin Zbigniewa Herberta jest doskonałą okazją, żeby przypomnieć o żywej obecności Jego Słowa w dzisiejszym świecie. Cieszymy się, że wydarzenie organizowane przez naszą Fundację od sześciu lat spotyka się niezmiennie z tak dużym zainteresowaniem, gdyż świadczy to przede wszystkim o tym, że poezja Herberta – mimo upływu czasu – żyje, jest potrzebna, pobudza do dyskusji, pomaga rozumieć otaczający nas świat i ludzi” - skomentowała wieczór Maria Dzieduszycka, Prezes Fundacji im. Zbigniewa Herberta.

„Jestem poruszona, że mogę uczestniczyć w tak pięknym wieczorze poświęconym twórczości mojego męża. Jestem wdzięczna Francesco Cataluccio, Pawłowi Huelle i Andrzejowi Franaszkowi za rozmowę o Zbigniewie Herbercie i jego poezji, to temat, który się nie kończy” - wyznała Katarzyna Herbert, wdowa po Poecie i założycielka Fundacji im. Zbigniewa Herberta.

Wieczornemu spotkaniu towarzyszyła poezja Zbigniewa Herberta w interpretacji Mai Komorowskiej.

Głównym punktem w programie wieczoru poetyckiego była rozmowa dwóch wybitnych autorów: polskiego pisarza, Pawła Huelle, oraz przyjaciela Zbigniewa Herberta, redaktora włoskiego wydania dzieł Witolda Gombrowicza, Gustawa Herlinga-Grudzińskiego, a także włoskiej i hiszpańskiej zbiorowej edycji Brunona Schulza – Francesco Cataluccio.

„Klasyczność może stać się kompasem, miernikiem wartości i wsparciem w życiu – tego Herbert uczył się jeszcze w rodzinnym Lwowie i zawsze o tym pamiętał. A ja najmilej wspominam nasze dyskusje we Włoszech, które dotyczyły właśnie świata klasycznego. Herbert mówiąc o nim, zawsze się rozpogadzał, a pewnego razu wygłosił zdanie, które zaraz zanotowałem i wciąż wysoko sobie cenię: >>Obcowanie z Grekami i Rzymianami to jedyna rzecz, która nas ratuje i pozwala nam iść przed siebie z głową w chmurach<<”- powiedział Francesco Cataluccio.

***

Zbigniew Herbert (1924-1998) – poeta, eseista, dramatopisarz. Tomy jego wierszy (m.in. „Struna światła", „Hermes, pies i gwiazda", „Pan Cogito", „Raport z oblężonego Miasta", „Epilog burzy”) oraz esejów („Barbarzyńca w ogrodzie", „Martwa natura z wędzidłem", „Labirynt nad morzem") należą do najważniejszych osiągnięć polskiej literatury drugiej połowy XX wieku.

Utwory Zbigniewa Herberta tłumaczone były na 35 języków, przynosząc mu wiele prestiżowych nagród, m.in.: Internationaler Nikolaus-Lenau-Preis (1965), Gottfried-von-Herder-Preis (1973), Petrarca-Preis (1979), Bruno Schulz Prize (1988), Jerusalem Prize (1991) czy The T. S. Eliot Award (1995). W literaturze światowej Herbert rozpoznawany jest przede wszystkim dzięki swojemu poetyckiemu alter ego – postaci Pana Cogito.

***

Fundacja im. Zbigniewa Herberta powstała w 2010 r. z inicjatywy wdowy po Poecie, pani Katarzyny Herbert. Misją Fundacji jest ochrona i upowszechnianie twórczości Zbigniewa Herberta oraz promocja czytelnictwa w Polsce.

***

Sponsorem Wieczoru Poetyckiego z okazji rocznicy urodzin Zbigniewa Herberta 2017 była PGE Polska Grupa Energetyczna S.A. Partnerami spotkania - Biblioteka Narodowa, Instytut Adama Mickiewicza oraz Zygmunt Zaleski Stichting. Patronat medialny zapewniło Polskie Radio. Projekt został dofinansowany ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

Kontakt dla mediów:

Paulina Pacyk, PRIMUM PR, p.pacyk@primum.pl, (22) 690 67 50, 793 361 990.

primum_pr