Dom » Nieruchomość

Wschodnia 19 nadal z MdM-em

Liczba mieszkań dostępnych w ramach rządowego programu Mieszkanie dla Młodych gwałtownie spadła. Wyczerpały się bowiem środki zarówno na 2016, jak i te w ramach 2017 roku (pierwsza pula). Młodzi poszukujący mieszkania z MdM-em mogą jeszcze je nabyć, są inwestycje, które mieszczą się w ramy projektu.

Program Mieszkanie dla Młodych funkcjonuje od początku 2014 roku. Z roku na rok kwota rządowego wsparcia się zwiększa. W 2014 wynosiła 600 mln zł, w 2015 r. 715 mln zł, w 2016 r. 730 mln zł, w 2017 r. 746 mln zł, a w 2018 r. będzie to 762 mln zł.

W czerwcu bieżącego roku banki ogłosiły zakończenie przyjmowania wniosków kredytowych z dopłatą Mieszkanie dla Młodych na 2017 rok. Jak podaje Bank Gospodarstwa Krajowego, na dzień dzisiejszy zarezerwowanych jest 100% wszystkich środków. Takie informacje mogłyby sugerować, że wsparcie państwa w nabyciu własnego M jest już niemożliwe. Jednak program nadal funkcjonuje. Jaką inwestycję należy wybrać, by z niego skorzystać?

Dofinansowanie mogą otrzymać tylko Ci, którzy chcą kupić mieszkanie z czasem jej realizacji przypadającym na 2018 roku, a takich inwestycji na poznańskim rynku pierwotnym jest niewiele. Firma NCS-Bud na początku roku wprowadziła inwestycję, którą zrealizuje na przełomie 2017/2018 roku. Projekt Wschodnia 19 można więc nabyć z rządową dopłatą.

Wschodnia 19 to pięciokondygnacyjny budynek, w którym znajdzie się 146 mieszkań o powierzchni od 38 do ponad 88 mkw, część z nich dostępna jest w programie MdM. – Oferuje zarówno mieszkania dwu- i trzypokojowe, jak i dwupoziomowe apartamenty z przestronnymi, zielonymi tarasami na ostatniej kondygnacji – mówi Jarosław Szkopek, przedstawiciel inwestora Wschodnia 19. Ceny budowanych w wysokim standardzie mieszkań rozpoczynają się już od 4 700 zł brutto za mkw. Co ważne, powstaną również skrytki lokatorskie, hala garażowa pod budynkiem i cichobieżne  windy w każdej z pięciu klatek schodowych.

Redaktor naczelny portalu