Gospodarka » Narzędzia

Wydajne dłuta Boscha

Nowe dłuto płaskie RTec Sharp SDS-max oraz nowy szpicak RTec Speed SDS-max firmy Bosch.

Od czasu wynalezienia systemu SDS firma Bosch rozwija ten segment osprzętu dzięki własnym badaniom i technologii produkcyjnej. Nowe dłuta płaskie RTec Speed SDS-max i szpicak RTec Sharp SDS-max oferują wiele ekonomicznych zalet i świadczą o dużej innowacyjności firmy.

Oto najważniejsze cechy wyróżniające nowe produkty Boscha:
- większa wydajność usuwania materiału w krótszym czasie;
- stała, wysoka wydajność usuwania materiału w całym okresie eksploatacji dłuta;
- ekonomiczna praca bez okresów przestoju i bez konieczności czasochłonnego ostrzenia dłut. Bosch wymienia dotychczasowe dłuta płaskie i szpicaki SDS-max na bardziej wydajne dłuta oferujące użytkownikom profesjonalnym wiele zalet: dłuto płaskie RTec Sharp SDS-max posiada dwa razy dłuższe ostrze od dłuta konwencjonalnego, co oznacza dwa razy większą wydajność usuwania materiału. W nowym szpicaku RTec Speed SDS-max zastosowano zoptymalizowaną geometrię ostrza z elementem kruszącym, który umożliwia pracę ciągłą bez blokowania dłuta w betonie.

Obydwa dłuta posiadają także samoostrzące ostrze, które gwarantuje stałą, wysoką wydajność usuwania materiału. Nie ma potrzeby dodatkowego ostrzenia dłuta. Wyższą wydajność obydwu nowych dłut RTec Speed SDS-max i RTec Sharp SDS-max zapewnia także element odbiciowy zintegrowany w chwycie dłut. Przekształca on energię odrzutu w dodatkową energię udarową i zwiększa wydajność dłuta.

Sugerowana cena detaliczna brutto (marzec 2010):
- RTec Sharp SDS-max - 59 zł
- RTec Speed SDS-max - 59 zł

Grupa Bosch jest wiodącym w świecie przedsiębiorstwem technologiczno-usługowym. Poszczególne działy przedsiębiorstwa: Technika motoryzacyjna, Technika przemysłowa oraz Dobra użytkowe i techniczne wyposażenie budynków, w których zatrudnionych jest ok. 270 tys. pracowników, odnotowały w 2009 roku obrót w wysokości ok. 38 mld euro. Grupę Bosch reprezentuje spółka Robert Bosch GmbH oraz przeszło 300 spółek zależnych i regionalnych w ponad 60 krajach świata. Z uwzględnieniem dystrybutorów, Bosch jest obecny w ok. 150 krajach na świecie. Światowa organizacja, na którą składają się ośrodki badawczo-rozwojowe, fabryki oraz sieć dystrybutorów jest filarem rozwoju przedsiębiorstwa. Każdego roku Bosch przeznacza ponad 3,5 mld euro na badania i rozwój oraz zgłasza do patentu ponad 3000 innowacji. Produkty i usługi Bosch poprawiają jakość życia ludzi, oferując im innowacyjne i praktyczne rozwiązania.

Przedsiębiorstwo, które początkowo nosiło nazwę „Warsztat mechaniki precyzyjnej i elektrotechniki", zostało założone w 1886 roku, w Stuttgarcie przez Roberta Boscha (1861 - 1942). Społeczno-prawna struktura spółki Robert Bosch GmbH zapewnia Grupie Bosch niezależność i samodzielność. Umożliwia to przedsiębiorstwu tworzyć dalekosiężne plany oraz inwestować w ważne dla przyszłości firmy projekty. 92 proc. udziałów w spółce Robert Bosch GmbH należy do Fundacji Robert Bosch Stiftung GmbH. Prawem głosu dysponuje większościowo instytucja powiernicza Bosch Industrietreuhand KG, która pełni funkcje rynkowe udziałowca. Pozostałe udziały w spółce znajdują się w rękach rodziny i spadkobierców Roberta Boscha oraz spółki Robert Bosch GmbH.

Działalność Grupy Bosch w Polsce obejmuje sprzedaż części samochodowych i urządzeń diagnostycznych, elektronarzędzi Bosch, Skil, Dremel, Rotozip, CST/berger oraz urządzeń grzewczych oferowanych pod markami Junkers i Buderus, systemów zabezpieczeń i sprzętu z zakresu napędów i sterowań (Bosch-Rexroth). Ponadto w Polsce odbywa się produkcja systemów hamulcowych Bosch (w Mirkowie koło Wrocławia), a także sprzedaż i produkcja (w Łodzi) sprzętu AGD w ramach spółki Bosch-Siemens Sprzęt Gospodarstwa Domowego (udział Boscha 50 proc.).

Więcej informacji: www.bosch.com, www.bosch.pl

ap