Firma » Biznes

Zawieszenie działalności - Jak zawiesić i wznowić

Od 20 września 2008 r. możliwe jest zawieszenie działalności gospodarczej. Wpisowi do ewidencji działalności gospodarczej podlega informacja o zawieszeniu wykonywania działalności gospodarczej oraz o wznowieniu wykonywania działalności gospodarczej.

Przedsiębiorca, który zamierza zawiesić wykonywanie działalności gospodarczej, jest obowiązany dokonać zgłoszenia do ewidencji działalności gospodarczej informacji o zawieszeniu wykonywania działalności gospodarczej.

Zgłoszenie informacji o zawieszeniu wykonywania działalności gospodarczej powinno zawierać:

• oznaczenie przedsiębiorcy oraz jego numer ewidencyjny PESEL, o ile taki posiada;
  • oznaczenie miejsca zamieszkania i adres przedsiębiorcy;
  • wskazanie okresu, na jaki następuje zawieszenie wykonywania działalności gospodarczej.
  • oświadczenie (na odrębnej kartce), o niezatrudnianiu pracowników .

W przypadku spółki jawnej, spółki partnerskiej, spółki komandytowej, spółki komandytowo-akcyjnej dla skorzystania ze skutków podatkowych PIT zawieszenia działalności gospodarczej wymagane jest zawiadomienie w formie pisemnej (zwykłe pismo) właściwego naczelnika urzędu skarbowego o okresie zawieszenia wykonywania tej działalności. Nie dotyczy to wspólników spółki cywilnej, bo to oni są przedsiębiorcami, a nie ich spółka cywilna.

Przedsiębiorca, który zamierza wznowić wykonywanie zawieszonej działalności gospodarczej jest obowiązany dokonać zgłoszenia do ewidencji działalności gospodarczej informacji o wznowieniu wykonywania działalności gospodarczej. Zgłoszenie to powinno zawierać:

• oznaczenie miejsca zamieszkania i adres przedsiębiorcy;
  • informację, że działalność jest wznawiana.

Zgłoszenie informacji o zawieszeniu wykonywania działalności gospodarczej oraz informacji o wznowieniu wykonywania działalności gospodarczej jest zwolnione z opłat.

Uwaga ! Mogą wykreślić po 24 miesiącach

Zawieszenie działalności gospodarczej może nastąpić co najwyżej na 24 miesiące. Jeżeli przedsiębiorca nie zgłosi informacji o wznowieniu wykonywania działalności gospodarczej przed upływem okresu 24 miesięcy od dnia zgłoszenia informacji o zawieszeniu wykonywania działalności gospodarczej, to zostanie wykreślony z ewidencji działalności gospodarczej. Urząd miasta czy gminy wyśle do niego wpierw pisemne wezwanie, wyznaczy dodatkowe 30 dni na zgłoszenie wznowienia działalności, ale jeżeli działalność nei zostanie wznowiona – nastąpi wykreślenie.

promo