Firma » Praca

Zdrowa dieta – strategia dla zapracowanych

Jesteśmy zapracowani, a brak czasu na gotowanie, regularne spożywanie posiłków oraz dbanie o siebie doskwiera wielu z nas. Spędzanie całego dnia w pracy nie oznacza jednak, że musimy zaniedbywać nasze zdrowie oraz dietę.

Z pomocą przychodzą biurowe restauracje, które nie tylko pozwalają zaoszczędzić cenny czas, ale także oferują liczne zdrowe alternatywy dla tradycyjnych śniadań, obiadów, przekąsek czy kolacji.

Badania Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dowodzą, że zdrowie człowieka w 50% zależy od diety. Udowodniono, że to, co jemy, ma bezpośredni wpływ na naszą formę psychiczną – na to czy jesteśmy szczęśliwi, smutni, poirytowani, ożywieni czy ospali. Dobrze dobrany i zbilansowany jadłospis może wpłynąć na poprawę samopoczucia o 50% oraz prawie całkowicie wyeliminować huśtawki nastrojów. Równie ważne, jak to, co jemy, są pory spożywania posiłków. Regularna dieta chroni przed gwałtownymi spadkami poziomu cukru we krwi, a tym samym przed zmęczeniem, głodem, osłabieniem i złym humorem. Warto więc przestrzegać zasady 4–5 posiłków dziennie, co 2,5–3 godziny. Zgodnie z nią w pracy powinniśmy przekąsić coś przynajmniej trzy razy.

Misja zdrowie!

Coraz częściej restauratorzy wychodzą naprzeciw potrzebom oraz oczekiwaniom konsumentów i swoje działania kierują już nie tylko do osób, które chcą smacznie zjeść, ale także regularnie oraz zdrowo się odżywiać. Zgodnie ze światowymi trendami, oferują różnorodne menu, w których klienci mogą znaleźć propozycje dań mięsnych, rybnych, wegetariańskich, sezonowych czy bez glutenu, nie tylko w wersji klasycznej, ale także fit i to w atrakcyjnej cenie. Do tych „świadomych” restauracji należy zaliczyć lokale prowadzone przez Sodexo Polska On-site Services. Restauracje powstały i rozwijane są z myślą o zapracowanych osobach, poszukujących codziennie innego, zróżnicowanego menu, świeżych produktów oraz zdrowego i nowoczesnego stylu odżywania.

Fakt, że jesteśmy zapracowani, żyjemy intensywnie i szybko, a na co dzień brakuje nam czasu na przygotowywanie zbilansowanych posiłków nie oznacza, że musimy zaniedbywać swój codzienny jadłospis. Wbrew pozorom jesteśmy w stanie to połączyć. Ogromnym wsparciem są restauracje, które tworzą swoją ofertę w odpowiedzi na nowe, zdrowsze potrzeby zapracowanych osób.” – powiedziała Katarzyna Skipor, Head of Food Platform z Sodexo On–site Services.

Od śniadania do kolacji – na miejscu i na wynos

Restauracje Sodexo otwierane są już w godzinach porannych, dzięki czemu klienci mogą kupić śniadania jeszcze przed rozpoczęciem pracy. Kucharze w blisko 80 lokalach sieci codziennie tworzą liczne alternatywy dla drugich śniadań, przekąsek, obiadów czy kolacji przygotowywanych w domu, podawanych do spożycia na miejscu lub na wynos. Wśród nich znajdują się m.in. jogurty z granolą i owocami, świeżo wyciskane soki, sałatki, grillowane mięsa i warzywa, pieczone ryby, lekkie zupy oraz kremy warzywne. Menu uwzględnia sezonową dostępność poszczególnych produktów, jest dostosowane do kalendarza obchodzonych świąt, a także uwzględnia tematykę organizowanych w lokalach akcji edukacyjnych czy festiwali kulinarnych.

Obecnie w restauracjach Sodexo prowadzona jest akcja promującą zdrowa dietę – SuperFood. W czasie jej trwania klienci mogą kupić kubki wypełnione specjalnie dobranymi świeżymi warzywami i owocami, z których obsługa przygotowuje zielone koktajle. W restauracjach znajdują się również plakaty informujące o walorach zdrowotnych „super jedzenia”.

Dieta na dobrą jakość życia

Zdrowy styl życia powinien być świadomą inwestycją w siebie oraz jakość swojego życia. Żeby zdrowie oraz dobre samopoczucie towarzyszyło nam cały czas, warto włączyć do naszego codziennego jadłospisu produkty nazywane „pokarmem dla mózgu”. Zawierają one substancje, które chronią organizm przed infekcjami oraz wzmacniają naszą psychikę. Do tego typu produktów należą, m.in.: warzywa, owoce, kasze, ziarna zbóż, chude mięsa, jajka, tłuste ryby, orzechy, nasiona oraz oliwy i oleje roślinne. Konieczne jest wyeliminowanie z jadłospisu produktów zawierające sztuczne barwniki, cukier, sztuczne słodziki, sól, glutaminian sodu oraz tłuszcze trans – ich nadmierna ilość może powodować zaburzenia nastroju, rozdrażnienie, osłabienie oraz chwiejność emocjonalną.

Istnieje wiele dobrych powodów, by zdrowo się odżywiać. Oprócz zrzucenia zbędnych kilogramów, silnym motywatorem jest znaczna poprawa stanu naszego zdrowia i samopoczucia, a co za tym idzie jakości naszego życia. Jak się okazuje, przestrzeganie zasad zdrowego odżywiania nie musi być drogie, trudne i uciążliwe. Idealną alternatywą dla czasochłonnych i skomplikowanych planów żywieniowych czy kosztownych diet pudełkowych są biurowe restauracje, które nie tylko pozwalają zaoszczędzić cenny czas, ale także pomagają odnaleźć się w tajnikach zdrowego żywienia.

ConTrust