Rozrywka i wypoczynek » Sport

Zimowe starty biegaczy RAFAKO S.A.

Dla grupy biegaczy z firmy RAFAKO S.A. żadna pogoda nie stanowi przeszkód, aby rywalizować w zawodach. W sobotę, 3 grudnia uczestniczyli w Maratonie Leśnika w Bielsku- Białej i już przygotowują się do kolejnego startu, który odbędzie się 17 grudnia w Strzelcach Opolskich.

Siarczysty mróz, wymagająca trasa, śliska nawierzchnia i zalegający po kolana śnieg – tak wyglądały trasy górskiego Maratonu Leśnika w Bielsku- Białej. Zimowa aura i trudne warunki nie przeszkodziły rafakowcom w rywalizacji. Na linii startu stawiło się 4 wytrawnych biegaczy, którzy znakomicie reprezentowali raciborską Spółkę.

Z uwagi na trudne warunki trasy zarówno maratonu, jak i półmaratonu zostały skrócone. Pełen dystans ukończył Paweł Klinik, który uplasował się na 11. miejscu w kategorii Open. Dystans krótszy ukończyli: Magdalena Woskowska, Krzysztof Jeremicz i Bartosz Główka. - Był to mój pierwszy bieg górski i od razu trafiłem na dosyć ciężkie warunki. Leżący po kolana śnieg nie ułatwiał zadania. Na zbiegach było ślisko, co trochę ograniczało moją szybkość. Ale bardzo podobała mi się sama atmosfera biegu. Szkoda tylko, że dystans został tak mocno skrócony (z 31 km do 15 km) – relacjonuje Krzysztof Jeremicz, lider grupy biegaczy z RAFAKO S.A.

Kolejny swój górski start zaliczył z kolei Bartosz Główka. - Po raz drugi udało mi się wziąć udział w biegu górskim. Ze względu na zimową aurę miał swój urok. Jednak dla naszego bezpieczeństwa, trasa dzień przed biegiem została zmieniona. Powiem szczerze miałem obawy, czy w ogóle się odbędzie. Na szczęście nie było tak źle. Do takich startów naprawdę trzeba się dobrze przygotować, bo zimą biega się zupełnie inaczej niż latem – przyznaje Bartosz Główka z RAFAKO.
Zimowa aura przypadła rafakowcom do gustu, którzy już przygotowują się do kolejnego grudniowego startu, ten odbędzie się w sobotę, 17 grudnia w Strzelcach Opolskich. Mowa o XXVII Strzeleckim Biegu Ulicznym im. Euzebiusza Ferta.

Adventure Media