Firma » Biznes

Zmiany na rynku ubezpieczeń – co czeka sektor w najbliższym czasie?

Sektor ubezpieczeń i usług z nimi związanych to stabilna branża, w której rzadko dochodzi do rewolucyjnych i nagłych zmian. Jednak trend poszukiwania przez firmy z branży ubezpieczeniowej nowych dróg do optymalizacji w oparciu o outsourcing procesów, staje się coraz bardziej zauważalny.

Na rynku pojawił się nowy gracz – wywodząca się bezpośrednio z sektora ubezpieczeń firma Xceedance, której planem jest wytyczanie nowych szlaków w obszarze profesjonalnego wsparcia procesów.

Kraków i Warszawa w czołówce

Dynamiczny rozwój rynku na Zachodzie oraz historia sukcesu działających w Polsce firm SSC/BPO, w tym podmiotów z silnie regulowanego sektora bankowego, przekłada się na bardzo optymistyczne prognozy zatrudnienia.

Największym zainteresowaniem spółek z branży cieszą się przede wszystkim Kraków i Warszawa. W stolicy Małopolski, w której zainwestował Xceedance, już w tym momencie sektor SSC/BPO daje zatrudnienie 50 tys. osób. Jak szacują specjaliści Walter Herz, w ciągu najbliższych 3-4 lat branża będzie potrzebowała miliona mkw. powierzchni biurowej i zwiększy liczbę zatrudnionych w niej osób do ok. 70 tys. osób.

Outsourcing w branży ubezpieczeń

Jak wygląda outsourcing usług w polskiej branży ubezpieczeń? Do tej pory dotyczył przede wszystkim funkcji realizowanych przez call center. Na rynku działają również shared service center, wspierające działania biznesowe jedynie spółek z grupy.

W chwili obecnej branża rozwija się bardzo dynamicznie, jednak na razie tylko Xceedance wspiera międzynarodowych klientów w obrębie procesów underwriting support i credit check, w planach są migracje kolejnych procesów oraz rozszerzenie działalności o obsługę nowych rynków i klientów.

Nowa jakość na rynku SSC/BPO

Sektor usług dla biznesu, w tym firmy SSC/BPO, to jeden z najszybciej rozwijających się obszarów rynku pracy w Polsce. Nowe organizacje, takie jak Xceedance, mają szansę zmienić wizerunek branży i sprawić, że obszar BPO przestanie być kojarzony przede wszystkim z call center. Działalność Xceedance może być początkiem dużych zmian, czekających branżę w niedługim czasie.

O firmie

Xceedance dostarcza technologie, rozwiązania analityczne i usługi doradcze z zakresu ubezpieczeń majątkowych i wypadkowych.

Więcej informacji na stronie: www.xceedance.pl

Ewa Geresz