Gospodarka » Żywność

Zmiany w przepisach dotyczących eksportu żywności do USA

Zmiany w przepisach dotyczących eksportu żywności do USA
Zobacz więcej zdjęć »
Od maja br. obowiązuje dodatkowa weryfikacja produktów spożywczych wprowadzanych do obrotu na terenie Stanów Zjednoczonych. Nowe przepisy nakładają na polskich eksporterów obowiązek wskazania podmiotu o nazwie ,,FSVP Importer’’ podczas składania deklaracji importowej.

Oznacza to, że każda firma powinna obowiązkowo posiadać na obszarze USA partnera, który poniesie odpowiedzialność za jakość importowanych produktów oraz poświadczy ich zgodność z amerykańskimi przepisami. Zazwyczaj w tym charakterze występuje właściciel towaru po stronie USA lub zewnętrzny agent, gdy odprawa celna - importowa jest realizowana przez polską firmę.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Obecnie można wskazać kilka modeli eksportu na rynek amerykański. W pierwszym z nich polski przedsiębiorca posiada jako partnera amerykańską firmę, która ponosi pełną odpowiedzialność za jakość żywności. W drugim, najczęściej stosowanym modelu, nasze rodzime przedsiębiorstwo tworzy spółkę w Stanach Zjednoczonych (lub odwrotnie), przez co oba podmioty ponoszą konsekwencje nowych przepisów. Wspomniane zmiany dotkną jednak najbardziej firm, działających w trzecim modelu eksportowym, które dotychczas same zajmowały się importem.

Przemysław Komar, Key Trade Lane Manager w ROHLIG SUUS Logistics podkreśla – Poziom importu żywności do Stanów Zjednoczonych jest tak wysoki, że państwo nie jest w stanie skontrolować wszystkich podmiotów wprowadzających do obrotu produkty spożywcze na terenie kraju. Z tego względu służby amerykańskie koncertują się nie tyle na samej ocenie importowanej żywności, co na sprawdzeniu wewnętrznych procedur kontroli w firmach występujących w charakterze FSVP Importer. Rolą odpowiedzialnego operatora logistycznego jest zatem bieżąca informacja klientów o zmianach zachodzących w środowisku biznesowym  – dodaje przedstawiciel firmy.

Nowe przepisy dotyczą produktów spożywczych przeznaczonych do celów konsumpcyjnych dla ludzi i zwierząt, ale niektóre grupy towarów są z nich zwolnione lub podlegają specjalnym wyłączeniom.

ROHLIG SUUS Logistics od lat z powodzeniem obsługuje firmy na rynku amerykańskim. Własna sieć 10 biur na terenie Stanów Zjednoczonych oraz obsługa logistyczna w ramach globalnej Grupy Rohlig gwarantują nie tylko stabilność i bezpieczeństwo łańcucha dostaw, ale dają również możliwość bezpośredniego nadzoru operacyjnego nad przesyłkami, bez konieczności angażowania pośredników. Dzięki temu komunikacja z klientem staje się prostsza, a odpowiedzialność za przesyłki spoczywa w jednych rękach na każdym etapie realizacji transportu.

Firma posiada biura w największych miastach m.in. Nowym Jorku, Chicago (główne biuro operacyjne i amerykańska centrala operatora), Atlancie, Houston, Miami, Los Angeles czy Bostonie. W odróżnieniu od większości firm działających na rynku amerykańskim, które korzystają z usług zewnętrznych brokerów, ROHLIG SUUS Logistics realizuje odprawy celne we własnych agencjach celnych, co min. wpływa na skrócenie czasu dostarczenia towaru do ostatecznego odbiorcy.

Nad wzajemną współpracą i rozwojem usług na bieżąco czuwają dedykowani menadżerowie ds. rozwoju serwisu - w Polsce i Stanach Zjednoczonych. Obecnie ROHLIG SUUS Logistics współpracuje na tym kierunku m.in. z klientami z branży spożywczej, FMCG, meblarskiej czy motoryzacyjnej.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

biuroprasowe

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »