Kobieta, zdrowie, uroda » Dziecko

3 dni święta dzieci w Instytucie Matki i Dziecka w Warszawie

Z okazji Dnia Dziecka na małych pacjentów z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie czeka moc niespodzianek. Maluchy swoje święto będą obchodzić aż trzy dni!

W poniedziałek, 1 czerwca jak co dzień do Instytutu Matki i Dziecka przyjedzie z całej Polski kilkaset dzieci wraz z rodzicami, aby skorzystać z porad specjalistycznych. Tego dnia na każde dziecko w rejestracji czekać będą soczki i lizaki. Dzieci przebywające w szpitalu z pewnością ucieszy wizyta Misia Haribo, który rozda małym pacjentom słodkości.

Wiele atrakcji czekać będzie na dzieci 2-go czerwca. O 14-ej świetlica Kliniki Pediatrii Instytutu Matki i Dziecka stanie się sceną występów teatralnych. Na początek wolontariusze z polskiego oddziału Fundacji Antoine'a de Saint Exupery'ego będą czytać dzieciom poezje autora „Małego Księcia". Fundacja rozda prezenty pacjentom oraz odwiedzi oddziały, których chorzy nie mogą opuszczać, tak jak Klinikę Chirurgii Onkologicznej Dzieci i Młodzieży. Od 15-tej pacjentów zabawią artyści z krakowskiego Studia Yapa. Program „Yapa dookoła świata" przybliży dzieciom kulturę innych narodów, a przy tym zwróci uwagę na ważny aspekt, jakim jest bezpieczeństwo ruchu drogowego. Temu tematowi poświęcone będą gry i zabawy z nagrodami. Po południu rozstrzygnięty zostanie również konkurs plastyczny pt. „Dzieci rodzicom". Ideą konkursu jest podziękowanie rodzicom za wsparcie i opiekę w czasie choroby. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymają zestawy kredek a zwycięzcy artystyczne akcesoria malarskie. Natomiast 3-go czerwca w Klinice Pediatrii zaprezentują się w specjalnym programie dla dzieci artyści z Klaps Art.

Współorganizatorem obchodów Dnia Dziecka jest Specjalny Zespół Szkół działający w Instytucie Matki i Dziecka. Niemożliwe byłoby jednak świętowanie bez wsparcia sponsorów, którymi w tym roku są: Polanglo, Tymbark, Haribo, Alandis i Nestle. Ufundowane przez sponsorów kredki, soki, żelki, lizaki oraz inne słodycze z pewnością wywołają uśmiech na twarzy każdego małego pacjenta Instytutu Matki i Dziecka.

Dziennikarzy chcących zrobić materiał o Dniu Dziecka w IMiD prosimy o kontakt:

Kontakt prasowy:

Witold Strobel