Test1

test

test test

Firma » Biznes

Dobra historia o polskich konopiach

Marka DobreKonopie przygotowała minidokument o konopiach siewnych, których produkcją się zajmuje oraz o swojej misji. – Od wielu lat staramy się zmienić wizerunek tej pożytecznej dla człowieka rośliny, jaką są konopie. Film wpisuje się w ideę tej kampanii – mówi Ewa Melania Gryt, założycielka marki.

- Chcemy pokazać, że konopie siewne to roślina, która może rozwiązać wiele problemów współczesnych czasów, a nasza firma ma konkretną misję i wizję rozwoju powiązaną z korzystaniem z dobrodziejstw tej rośliny. Trzymamy się jej od dwudziestu lat - mówi Ewa Melania Gryt, założycielka marki. - Zależy nam na ochronie środowiska naturalnego, zdrowiu i zrównoważonym życiu.

Pomysł na DobreKonopie.pl powstał z pasji założycielki do ekosystemu, jakim jest las. Kilkanaście lat temu Ewa Melania Gryt zrealizowała badania nad wytwarzaniem celulozy ze słomy konopnej, która jest dużo tańsza, bardziej ekologiczna w produkcji niż celuloza drzewna i mogłaby ograniczyć wycinkę drzew. Firma zaczęła produkować wyroby z konopi, takie jak ekstrakty CBD i CBG czy żywność, później, w reakcji na rosnące zainteresowanie nimi wśród Polaków. Dziś sprzedaż tych produktów umożliwia dalsze badania nad wytwarzaniem celulozy z konopi, nad czym marka wciąż pracuje.

Film Dobra historia o konopiach dostępny jest na kanale YouTube marki DobreKonopie:

DobreKonopie.pl to jeden z prekursorów wyrobów z konopi siewnych (inaczej: włóknistych / przemysłowych) w Polsce. Od 2001 roku prowadzi badania tej rośliny, obecnie produkuje z niej dziesiątki różnorodnych artykułów – suplementów i wyrobów żywnościowych. Marka prowadzi też kampanię edukacją, której celem jest przywrócenie konopiom dobrej opinii w polskim społeczeństwie.

embro

Zamów opracowanie informacji prasowej