Gospodarka » Żywność

Globus rozwija współpracę z sieciami

Brytyjska sieć Tesco dołączyła do grona partnerów handlowych producenta mrożonek - firmy Globus Polska Sp. z o.o.

We wrześniu 2008 roku firma Globus Polska sp. z o.o. rozpoczęła współpracę z siecią Tesco. Wybrane produkty mrożone oferowane przez firmę znajdą się w 47 hipermarketach tej sieci w całej Polsce. Tesco to kolejny reprezentant handlu nowoczesnego, po sieciach Carrefour i Kaufland, z którym firma Globus podpisała umowę obowiązującą na rynku krajowym.

„Międzynarodowe sieci handlowe są nie tylko niezwykle wymagającymi, ale co dla nas szczególnie istotne, także pewnymi i poważnymi partnerami. Wszelkie działania handlowe oraz promocyjne realizowane są tu w pełni profesjonalnie oraz w ściśle ustalonym przez obie strony zakresie i czasie” - mówi Radosław Drzewiecki, Dyrektor ds. Handlu i Marketingu Globus Polska Sp. z o.o. „Dzięki temu firma może przemyśleć każdy krok, zaplanować niezbędne działania i osiągnąć wymierne efekty. Istnieje oczywiście „cena” jaką producent musi ponieść w zamian za udogodnienia w bieżącej współpracy, a są nią wyśrubowane warunki handlowe” – dodaje Radosław Drzewiecki. Ponieważ jednak zyski ze współpracy z sieciami przerastają ewentualne koszty, firma wciąż prowadzi negocjacje z nowymi partnerami, aby dzięki nim dotrzeć do jak największej liczby krajowych konsumentów.

Oferta mrożonek firmy Globus dostępnych w sieci Tesco obejmuje nowoczesną i niepowtarzalną linię mieszanek warzywnych do gotowania na parze – Fit Mix Brokułowy, Fit Mix Dyniowy, Fit Mix Fasolowy i Fit Mix Marchwiowy. Linię mieszanek uzupełnia Fasola szparagowa żółta cała, którą wyróżnia na tle oferty konkurencyjnej wysoka jakość i atrakcyjna cena. Wprowadzone do sieci produkty będą wspierane poprzez promocje w gazetkach hipermarketu oraz degustacje mieszanek Fit Mix gotowanych na parze.

Firma rozważa także możliwość wzbogacenia obecnej oferty dostępnej w sieci Tesco o kolejne produkty, przede wszystkim innowacyjne nowości wpisujące się w trend zdrowej i lekkiej kuchni. Tego typu mrożonki mogą pojawić się w portfolio Globus Polska już niebawem.

Informacje o firmie Globus Polska Sp. z o.o.
Globus Polska Sp. z o.o. jest oddziałem znanego węgierskiego producenta przetworów owocowych i warzywnych w słoikach, konserw warzywnych i mięsno-warzywnych oraz mrożonych warzyw – Globus Konzervipari Rt., którego korzenie sięgają 1882 roku. Właścicielem firmy Globus jest obecnie Grupa CECAB, jeden z liderów agrobiznesu we Francji, zatrudniająca ponad 5800 pracowników oraz zrzeszająca ok. 8000 tamtejszych rolników. CECAB koncentruje swoją działalność na wytwarzaniu produktów mrożonych i konserwowych, produkcji mięsa wieprzowego i drobiu oraz jaj i produktów z jaj. Globus Polska zatrudnia łącznie ok. 500 pracowników i posiada 4 nowoczesne zakłady produkcyjne: w Lipnie, Adamowie, Dąbrowie Chełmińskiej oraz Ełku. Produkty firmy sprzedawane są pod marką Felco, której portfolio obejmuje mrożone owoce i warzywa, kompozycje mieszanek warzywnych, zupy, warzywa na patelnię i dania gotowe, przeznaczone zarówno na rynek detaliczny, jak i dla sektora HoReCa. Wszystkie wykorzystywane w procesie produkcji surowce pochodzą z kontrolowanych upraw, a wysoką jakość i bezpieczeństwo zdrowotne mrożonek potwierdzają międzynarodowe systemy HACCP, ISO 9001:2000 oraz British Retail Consortium Global Standard-Food.

Effective Public Relations