Firma » Biznes

Kolejny fintech przejęty przez PragmaGO - transakcja objęła biznes spółki Fandla Faktoring

PragmaGO przeprowadziła transakcję nabycia zorganizowanej części przedsiębiorstwa Fandla Faktoring Sp. z o.o.

To kolejne przejęcie, dzięki któremu PragmaGO realizuje strategię dynamicznego rozwoju na rynku faktoringu. PragmaGO przejmie od Fandla obsługę ok. 800 klientów, współpracę z partnerami biznesowymi, a także doświadczony zespół pracowników z obszaru sprzedaży i obsługi klientów, który już od września będzie funkcjonował jako warszawski oddział PragmaGO. Fandla Faktoring nie będzie już świadczyć usług finansowania MŚP, a jej aktualny portfel wierzytelności faktoringowych oraz zobowiązania nie są przedmiotem transakcji.

„Model sprzedażowy Fandla Faktoring jest spójny z założeniami naszej strategii online, która gwarantuje małym i średnim przedsiębiorcom dostęp do wygodnego finansowania – wtedy, kiedy go potrzebują. Nabycie Fandla to inwestycja nie tylko w pozyskanie bazy klientów i partnerów biznesowych, ale też wypracowane know-how. W 25-letniej historii PragmaGO przy okazji kolejnych przejęć kilkukrotnie przeprowadzaliśmy transfer wiedzy, za każdym razem uzyskując efekt synergii i wartość dodaną dla całego biznesu. Nie mamy wątpliwości, że tak będzie i tym razem” – mówi Tomasz Boduszek, Prezes Zarządu PragmaGO.

Dotychczasowi klienci Fandla Faktoring otrzymają dostęp do szerokiego portfolio produktów online, jakie oferuje PragmaGO (faktoring, faktoring odwrotny, lekkie produkty pożyczkowe na pokrycie kosztów działalności, w tym podatków i ZUS). Będą mogli również korzystać z wyższych niż dotychczas limitów finansowania.

PragmaGO ma spore sukcesy związane z przejęciami w przeszłości. Spółka zainwestowała m.in. w start-up LeaseLink (doprowadzając go do pozycji lidera na rynku e-leasingu), spółkę technologiczną Mint Software (obecnie PragmaGO.tech tworzącą dedykowane rozwiązania IT tylko dla PragmaGO) oraz Brutto (dostarczającą finansowanie m.in. klientom platform do fakturowania).

“Naturalną ścieżką rozwoju każdego fintechu mikrofaktoringowego jest to, że ewoluuje wraz ze swoimi klientami. Klienci Fandla rosną dynamicznie i w związku z  tym potrzebują coraz wyższych limitów finansowania i dostępu do zróżnicowanych produktów. Zdecydowaliśmy, że najlepszym sposobem na dostarczenie im niezbędnych usług jest rozwój w ramach PragmaGO dużego partnera dysponującego środkami finansowymi i szeroką ofertą produktową dla MŚP” mówi Tomasz Bogus, współzałożyciel i Prezes Zarządu Fandla Faktoring.

Fandla Faktoring działa na polskim rynku od 2017 r. Strategia firmy opierała się na dostarczaniu szybkiego finansowania faktur – w pełni online. Rynkiem docelowym były mikro i małe firmy, a w szczególności start-upy – rozpoczynające działanie na rynku. Tomasz Bogus (dotychczasowy współwłaściciel i Prezes Zarządu Fandla Faktoring) będzie w ramach PragmaGO pilotować i wspierać proces przejęcia oraz realizować projekt ekspansji PragmaGO za granicą.

PRAGMAGO SA (pragmago.pl) – (wcześniej Pragma Faktoring SA) funkcjonuje w branży finansowania MSP od 1996 r.

Obecnie Spółka jest czołowym polskim fintechem, zbudowanym na ponad 25-letnim doświadczeniu we współpracy z Klientami z sektora MŚP. Rozwój Spółki wspiera technologiczna spółka zależna PragmaGOTech. W 2021 r. PragmaGO została przejęta i dokapitalizowana przez Enterprise Investors, wartość inwestycji wyniosła 75 mln zł. W 2022 roku kapitał własny spółki został podwyższony do 90 mln zł.

iwonamichalowska