Dom » Nieruchomość

Marvipol sfinalizował transakcję pakietowej sprzedaży mieszkań Moko Botanika

Grupa Marvipol zawarła umowę sprzedaży lokali mieszkalnych w projekcie Moko Botanika z jednym z największych podmiotów na europejskim rynku wynajmu instytucjonalnego mieszkań.

Umowa została podpisana z Grupą Heimstaden Bostad 28 lipca 2022 i dotyczyła sprzedaży 146 gotowych mieszkań warszawskiego projektu mieszkaniowego, zlokalizowanego na Służewcu.

Z początkiem ubiegłego roku, 27 stycznia 2021 roku Grupa Marvipol Development S.A. oraz Grupa Heimstaden Bostad zawarły jedną z pierwszych i największych transakcji sprzedaży pakietowej. Heimstaden – wiodący europejski operator nieruchomości na wynajem zawarł wówczas przedwstępne umowy nabycia łącznie 668 lokali mieszkalnych w trzech inwestycjach realizowanych przez notowaną na GPW spółkę Marvipol Development. Były to projekty: Moko Botanika (417 lokali mieszkalnych i 6 usługowych); Unique Tower (136 lokali mieszkalnych i 2 usługowe) oraz Studio Okęcie (94 mieszkania), za łączną kwotę 362 mln PLN.

Pierwsza część transakcji została sfinalizowana 28 lipca 2022 roku. Spółka z grupy Heimstaden - Moko Botanika Property sp. z o.o. stała się właścicielem 146 mieszkań na osiedlu Moko Botanika. Wartość transakcji przekroczyła 77 mln PLN.

- Chciałbym podziękować Grupie Heimstaden za zaufanie. Podpisując w styczniu 2022 roku kontrakt, gdy realizacja budowy była jeszcze we wczesnym stadium, zapewniliśmy naszego kontrahenta, podobnie jak to czynimy w przypadku każdego klienta indywidualnego, że otrzyma produkt zgodne z umówionym standardem – mówi Grzegorz Kawecki, wiceprezes zarządu Marvipol Development S.A. - Najistotniejsze było zapewnienie jakości i bezpieczeństwa, trwającej przeszło półtora roku transakcji. Ponad 25-letnie doświadczenie deweloperskie Grupy Marvipol, stabilne fundamenty finansowe, a także rzetelna organizacja procesu realizacji inwestycji – są kluczowe dla satysfakcji naszych klientów.

Polski rynek nieruchomości mieszkaniowych cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze strony inwestorów instytucjonalnych, mających doświadczenie w długoterminowym wynajmie.

- Bardzo nas cieszy fakt nabycia pierwszej nieruchomości mieszkaniowej w Warszawie. Wychodzimy aktualnie z ofertą na rynek i już widzimy zainteresowanie najmem ze strony nowych klientów. W tych niepewnych czasach opłacało się związać z tak silnym partnerem jak Marvipol i z niecierpliwością czekamy na nowe wspólne projekty – podkreślił Stanislav Kubáček, który kieruje w Heimstaden zespołem odpowiedzialnym za przejęcia w regionie Europy Środkowo-Wschodniej i w Niemczech.

Moko Botanika to nowoczesny projekt mieszkaniowo-usługowy przy ulicy Bokserskiej 54 w południowo-zachodniej części Mokotowa, na Służewcu. Ten obszar Warszawy charakteryzuje się świetnie rozwiniętą siecią komunikacji miejskiej i bogato rozwiniętą infrastrukturą.

Projekt inwestycji opracowała jedna z najbardziej uznanych pracowni architektonicznych w Polsce – biuro Kuryłowicz & Associates.

Doradcami Marvipol Development w transakcji byli: kancelaria Greenberg Traurig oraz firma doradcza świadcząca usługi na rynku nieruchomości – JLL. Doradcami po stronie Heimstaden byli: kancelaria prawna Dentons, audytor finansowo-podatkowy Deloitte, firma świadcząca usługi doradcze w zakresie technicznym - Arcadis, a także Leach & Partners oraz CBRE.

mskala@tauber.com.pl