Dom » Budownictwo

MK5-L firmy quick-mix - wydajność to jego specjalność

Od sierpnia br. firma quick-mix wprowadza na rynek nowy lekki tynk maszynowy MK5-L dedykowany do stosowania wewnątrz budynków, zarówno na ściany, jak i sufity.

Czysto mineralną zaprawę wyróżnia wysoka wydajność oraz łatwość stosowania. Najwyższa jakość  produktu gwarantuje uzyskanie doskonałego efektu wewnątrz budynku od piwnicy aż po dach.

MK5-L firmy quick-mix jest lekkim i wydajnym tynkiem maszynowym cementowo-wapiennym z dodatkiem perlitu. Jego wysoka paroprzepuszczalność, pomaga kształtować komfortowy mikroklimat pomieszczeń. Dzięki możliwości dokonywania obróbki ręcznej i maszynowej dowolną techniką, np. poprzez filcowanie lub zacieranie, MK5-L jest niezwykle łatwy i przyjazny w stosowaniu. Wysoka przyczepność do podłoża sprawia, że wykonane za jego pomocą powierzchnie będą gładkie, trwałe, estetyczne i wytrzymałe przez wiele lat.

Od piwnicy aż po dach

Tynk MK5-L firmy quick-mix jest dedykowany do stosowania wewnątrz budynków, na wszelkiego rodzaju podłoża - murowane i betonowe. Może być stosowany zarówno do nowych jak i remontowanych budynków. Doskonale sprawdza się jako jedno lub dwuwarstwowy tynk podkładowy wykończony na gładko pod powłoki malarskie czy płytki ceramiczne. Zaletą MK5 –L jest jego wysoka wydajność. Z zawartości 30kg opakowania suchej mieszanki otrzymuje się ok. 25 l gotowej zaprawy. Na 1 m² wyprawy tynkarskiej o grubości 10 mm potrzeba tylko ok. 11 kg suchej zaprawy MK5-L, podczas gdy tradycyjnego tynku cementowo-wapiennego w klasie CS II, potrzebowali będziemy nawet 16 kg. Oznacza to 40% wyższą wydajność tynku MK5-L.

Prosty w obróbce i łatwy w stosowaniu

Dzięki prostej technologii obróbki oraz łatwości stosowania tynk MK5-L firmy quick-mix przyspiesza tempo wykonania prac. Z MK5-L pracuje się szybciej i efektywniej. Lekki tynk MK5-L może być przygotowywany i nanoszony ręcznie lub maszynowo, za pomocą ogólnodostępnych agregatów tynkarskich. Aby przygotować tynk do ręcznego nanoszenia należy zawartość opakowania 30 kg rozrobić z 7,5 litra wody i dokładnie mieszać przez ok. 2 min. przy użyciu powszechnie dostępnych mieszarek wolnoobrotowych z mieszadłem śrubowym, aż do uzyskania płynno-plastycznej, jednorodnej masy. Zaprawę przygotowaną zarówno ręcznie jak i maszynowo należy zużyć w ciągu 2 godz. Całkowita grubość tynku nanoszonego jednowarstwowo powinna wynosić od 15 mm do 25 mm, a dwóch warstwach – od 15 mm do 40 mm. Przy nakładaniu dwuwarstwowym tynk należy nanosić w kolejnych cyklach roboczych na grubość przeciętnie 20 mm. Świeżą powierzchnię pierwszej warstwy powinno się zszorstkować. Naniesienie drugiej warstwy tynku może nastąpić dopiero po wstępnym stwardnieniu poprzedniej warstwy, czyli po ok. 2-3 godzinach przy zachowaniu optymalnych warunków (20°C, 65% względnej wilgotności powietrza). Tynk lekki przed nałożeniem kolejnych końcowych powłok wierzchnich musi być całkowicie wyschnięty (bez ciemniejszych śladów wilgoci). Świeży tynk należy chronić przed niekorzystnymi warunkami wiązania, takimi jak niska temperatura, silne nasłonecznienie oraz zbyt szybkie wysychanie. Prace powinno wykonywać się temperaturze powietrza i podłoża od + 5°C do +25°C.

Dane techniczne:

Wytrzymałość na ściskanie:

>=2,0 N/mm2

Uziarnienie:

0 - 0,6 mm

Temperatura stosowania:

od + 5º C do +25º C

Zużycie wody:

w zależności od typu agregatu (ok. 7,5 l na 30 kg)

Wydajność:

ok. 25 l zaprawy z 30 kg

Zużycie:

ok. 11 kg/m2 przy warstwie tynku grubości 10 mm

Cena netto:MK5-L Lekki tynk - 16,70 PLN/worek 30 kg
Producent: quick-mix Sp. z o.o., www.quick-mix.pl

Informacje dodatkowe:

Firma quick-mix Sp z o.o. jest obecna na polskim rynku od 1997 roku i jest częścią międzynarodowego holdingu Sievert AG, który w 2010 roku zanotował obrót 260 milionów Euro. Marka quick-mix to ponad 50-letnie doświadczenie w produkcji materiałów budowlanych, dające pewność co do proponowanych rozwiązań. Firma quick-mix jest również właścicielem marki Tubag - jedynej na polskim rynku grupy produktów z oryginalnym trasem Tubag. Najwyższe standardy produkcji potwierdza wdrożony System Zarządzania Jakością zgodny z normą DIN EN ISO 9001.

quick-mix Sp. z o.o specjalizuje się w produkcji i sprzedaży:

• zapraw do klinkieru V.O.R. z oryginalnym trasem TUBAG
  • systemów ociepleń Lobatherm
  • tynków maszynowych
  • farb
  • suchych zapraw budowlanych
  • systemów hydroizolacji
  • klejów i spoin do płytek
  • produktów do renowacji obiektów zabytkowych marki TUBAG
  • zapraw do układania kostki brukowej i kamienia naturalnego GaLaBau
  • oraz innych materiałów chemii budowlanej.

Najwyższą jakość innowacyjnych produktów sygnowanych marką quick-mix potwierdzają wielokrotnie przyznawane nagrody. W 2010 roku firma uzyskała Zielony Laur w kategorii "najlepszy produkt i technologie dla ogrodu i terenów zielonych" za spoiwo poliuretanowe do kamienia i kruszyw ozdobnych GaLaKreativ. W 2011 roku najwyższa jakość i innowacyjność markowych produktów została nagrodzona podwójną nagrodą TopBuilder 2012, natomiast firmę quick-mix uhonorowano tytułem Budowlana Firma Roku 2011. Specjalistyczny charakter portfolio oferowanego przez firmę quick-mix doceniło również eksperckie gremium, złożone z architektów i konserwatorów zabytków przyznając jej po raz kolejny nagrodę RENOWATOR 2012.

Firma quick-mix posiada 22 fabryki i prowadzi sprzedaż w 50 lokalizacjach w 19 krajach. W Polsce quick-mix posiada 2 nowoczesne zakłady produkcyjne: w Strzelinie i Rawie Mazowieckiej. Doskonała lokalizacja obu zakładów, pozwala na skuteczną dystrybucję materiałów quick-mix na terenie całego kraju. Sprzedaż produktów odbywa się poprzez sieć autoryzowanych dystrybutorów i partnerów handlowych. Stała obecność na budowach, ciągłe prace badawczo-rozwojowe oraz uważne śledzenie rynku pozwalają firmie quick-mix oferować produkty najwyższej jakości oraz innowacyjne rozwiązania systemowe. Produkty quick-mix dzięki łatwości stosowania oraz dopasowaniu do konkretnych potrzeb projektu zapewniają efektywną pracę wykonawcom, gwarantując jednocześnie satysfakcję inwestorów. Sieć doradców techniczno-handlowych zapewnia fachową pomoc w doborze systemów i technologii wykonania prac przy użyciu produktów quick-mix.

E.C.H.O. Communications