Dom » Budownictwo

Nowy syfon oszczędzający miejsce firmy Viega

Przy montażu syfonu pod umywalką z szafką, liczy się każdy milimetr dostępnej przestrzeni. Klasyczny syfon butelkowy nie jest optymalnym rozwiązaniem. Dlatego Viega oferuje teraz nowy model o kompaktowej konstrukcji z zasyfonowaniem przy samej ścianie i kolankiem regulowanym w pionie i w poziomie.

Szafka podumywalkowa to estetyczne i funkcjonalne rozwiązanie, pozwalające efektywnie zagospodarować przestrzeń w łazience. Doskonale nadaje się do przechowywania różnego rodzaju akcesoriów, kosmetyków lub ręczników. Elementem, utrudniającym optymalne wykorzystanie wnętrza szafki jest często syfon, który musimy w niej schować. Dlatego firma Viega oferuje specjalny, kompaktowy model o głębokości jedynie 57 mm i wysokości 102 mm.

Kolanko odpływowe można regulować w poziomie w zakresie od 50 do 315 mm, a w pionie od 15 do 293 mm. Zoptymalizowana pod kątem przepływu konstrukcja kolanka pozwoliła na zwiększenie wydajności odpływu.

Nowy syfon podłączymy bez dodatkowych elementów, zarówno do instalacji odpływowej o średnicy DN 32, jak i DN 40. Ułatwia to montaż, a jednocześnie ogranicza ilość produktów w magazynie. Udało się to osiągnąć głównie dzięki zastosowaniu technologii 2K w produkcji uszczelnień połączeń w syfonie.

Syfon oszczędzający miejsce firmy Viega doskonale sprawdza się również w łazienkach, przystosowanych dla osób niepełnosprawnych. Dzięki konstrukcji opartej na zasyfonowaniu przy ścianie, a nie pod odpływem umywalki, zyskujemy dodatkową przestrzeń, co umożliwia podjechanie pod nią wózkiem inwalidzkim. W takim przypadku, zastosowanie nowego syfonu stanowi atrakcyjną alternatywę dla skomplikowanego montażu wersji podtynkowej.

Łatwe czyszczenie bez rozlewania wody

Każdy syfon powinien być regularnie czyszczony, by zachować optymalny przepływ wody i uniknąć nieprzyjemnych zapachów. W przypadku modeli instalowanych w szafkach podumywalkowych, bywa to często uciążliwe, gdyż wymaga demontażu całej konstrukcji. Rozwiązanie firmy Viega skutecznie eliminuje ten problem. Żeby wyczyścić syfon, wystarczy w łatwy sposób zdemontować tylko jego dolną część. Woda pozostaje w zdjętym pojemniku, dzięki czemu nic się nie rozleje. Nie potrzebujemy przy tym żadnych narzędzi, ponieważ zdejmowany element jest mocowany na zatrzask.

brandpromotions