Panattoni Park Żory – pierwszy obiekt oddany i w połowie skomercjalizowany

2020-03-09
Panattoni, lider rynku nieruchomości przemysłowych w Europie, dostarczył pierwszy obiekt magazynowy klasy A w Żorach. Blisko połowa powierzchni z pierwszych 36 500 m kw. została już wynajęta pierwszym użytkownikom.

W lutym do obiektu wprowadzi się cargo-partner spedycja sp. z o.o., a w marcu Piast Cargo i najemca z branży spożywczej. Docelowo, Panattoni Park Żory będzie miał 84 000 m kw. powierzchni. Inwestycja powstaje w strategicznej lokalizacji w południowej Polsce, niedaleko czeskiej granicy.

Żory dołączyły do magazynowej mapy Polski. Panattoni zrealizowało pierwszy z  dwóch budynków centrum dystrybucyjnego Panattoni Park Żory o planowanej powierzchni blisko 84 000 m kw. Wybudowane 36 500 m kw. stanowi jedyną ofertę nowoczesnej powierzchni magazynowej w regionie Żor i już ma swoich pierwszych najemców. Do cargo-partner spedycja sp. z o.o., który w już marcu zeszłego roku podpisał umowę najmu na blisko 7000 m kw., dołączyły teraz kolejne przedsiębiorstwa. Są nimi Piast Cargo z wynajętą powierzchnią 2700 m kw., którego reprezentowała firma doradcza CBRE oraz przedsiębiorstwo z branży spożywczej, z wynajętymi 5500 m kw. Obaj najemcy poszerzają swoją działalność, a dzięki  obecności w Panattoni Park Żory, zyskują nowoczesną powierzchnię magazynową klasy A. Sam park jest przystosowany nie tylko do procesów magazynowania i składowania, ale i lekkiej produkcji. – „Popyt na magazyny najwyższej klasy systematycznie rośnie i obserwujemy to również w Żorach, gdzie zainicjowaliśmy ten rynek. Powierzchnie magazynowe klasy A spełniają nie tylko określone wymogi techniczne, jak np. wysokość hali czy oświetlenie LED, ale także najwyższe standardy ekologiczne i energetyczne, m.in. BREEAM. To z kolei przekłada się na niższe koszty eksploatacji i buduje wizerunek firmy odpowiedzialnej społecznie” - mówi Justyna Kononowicz, Senior Leasing Manager Panattoni.

Panattoni Park Żory w synergii z miejscową infrastrukturą. Na potrzeby centrum logistycznego trwa przebudowa skrzyżowania drogi krajowej DK 81 z ul. Familijną w żorskiej dzielnicy Baranowice. – „Do końca kwietnia ulica Familijna zostanie poszerzona wraz z realizacją chodników, oświetlenia i instalacją teletechniczną. Wjazd i wyjazd z ulicy Familijnej będzie możliwy w obie strony dzięki sygnalizacji świetlnej i uruchomieniu lewoskrętu. Dzięki temu komunikacja będzie możliwa zarówno w kierunku południowym (na Ustroń/Cieszyn), jak i na północ w kierunku Rybnika i Katowic” – komentuje Justyna Kononowicz.

Panattoni Park Żory to dwie hale magazynowe o łącznej powierzchni blisko 84 000 m kw., zlokalizowane w południowej Polsce tuż obok drogi krajowej DK 81, zaledwie 30 minut od autostrad A1 (poniżej węzła Sośnica) i A4, a także w sąsiedztwie Podstrefy Jastrzębsko-Żorskiej Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Dzięki temu inwestycja położona jest w strategicznej lokalizacji, niedaleko granicy czeskiej i stanowi alternatywę dla rynku powierzchni magazynowych w Ostrawie.

Redakcja Archnews informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja Archnews nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

konkretpr

Wasze komentarze (0):