Dom » Architektura

Nowe Kolibki czyli nowoczesny ‘slow life’ według Roark Studio

Nowe Kolibki czyli nowoczesny ‘slow life’ według Roark Studio
Zobacz więcej zdjęć »
Nowe Kolibki to wyjątkowa inwestycja Invest Komfortu, która mogła być zrealizowana tylko na mapie Trójmiasta. W samym sercu tej unikatowej aglomeracji, zaledwie 800 metrów od pięknej, piaszczystej plaży powstało prestiżowe osiedle łączące zalety tętniącego życiem miasta z kojącą bliskością natury.

 

Nowe Kolibki to wyjątkowa inwestycja Invest Komfortu, która mogła być zrealizowana tylko na mapie Trójmiasta. W samym sercu tej unikatowej aglomeracji, zaledwie 800 metrów od pięknej, piaszczystej plaży powstało prestiżowe osiedle łączące zalety tętniącego życiem miasta z kojącą bliskością natury.

Główną ideą zespołu projektowego Roark Studio było stworzenie wyjątkowego miejsca dla osób, które oczekują od życia czegoś więcej. Dla ludzi, którzy cenią sobie wysoką jakość i tak również pragną myśleć o miejscu, w którym mieszkają.

Jest to założenie projektowe w duchu ‘slow life’, według którego osiedle ma dawać wytchnienie od codziennej gonitwy. Jest to koncepcja spokojnego, zrównoważonego życia, polegająca na osiągnięciu  odpowiedniego balansu między życiem zawodowym i osobistym, a także równowaga między zdobyczami współczesnego świata i bliskością natury.mówi Jakub Bladowski, prezes zarządu Roark Studio.

Życie w milionowej metropolii, jaką jest Trójmiasto, wiąże się z ciągłą gonitwą, brakiem czasu, staniem w korkach i stresem. Warto swój wolny czas oraz ten, który spędzamy z rodziną przeżywać w miejscu, które pozwala nam zwolnić tempo. W miejscu, w którym jest dokąd pójść, gdzie życie może się dziać na różne sposoby, gdzie istnieje wiele miejsc i przestrzennych warstw do odkrycia. Zespół Roark Studio do wykreowania tego typu przestrzeni postawił na zwrócenie się do wewnątrz osiedla oraz wpuszczenie do niego tego, co najbardziej wartościowe w zastanej okolicy – czyli zieleni.

Z założeniem ‘slow life’ koresponduje również minimalizacja, a wręcz prawie całkowita likwidacja, ruchu samochodowego w obrębie osiedla oraz położenie nacisku na wysoką jakość urbanistycznych wnętrz, co zachęci mieszkańców do spacerowania czy jazdy na rowerze.

Projekt

Projektowany układ osiedla odzwierciedla ideę projektową: budynki usytuowano w taki sposób, aby wykształcić przestrzenne wnętrza urbanistyczne i w jak największym stopniu otworzyć się na istniejącą i projektowaną zieleń. Zabudowa jest stosunkowo zwarta przy ulicy i ‘rozluźnia się’ w kierunku lasu.

Całość założenia nałożono na dwa przecinające się ciągi piesze - główny ciąg łączący wejście od ul. Bernadowskiej w stronę istniejącego wejścia do lasu oraz ciąg łączący wszystkie wnętrza urbanistyczne osiedla, na końcach którego zaplanowano boisko, kort tenisowy oraz dwa place zabaw. 

 

Znaczne różnice wysokości występujące na działce potraktowano jako atut i wykształcono swoiste „płyty tektoniczne”, na styku których, jak w naturze, wyzwala się energia osiedla i dzieją się najciekawsze rzeczy. Znajdziemy tu budynek fitnessu, skarpy porośnięte zielenią czy kaskady wodne.  Budynek fitnessu zaprojektowano na styku o dużej różnicy wysokości, sytuując go jednocześnie na przecięciu dwóch głównych osi kompozycyjnych osiedla – w jego sercu. Taka lokalizacja również jest korzystna ze względu na bliskość wszystkich budynków.

W projekcie zastosowano gradację prywatności przestrzeni: od własnego mieszkania i ogródka, poprzez wspólne z sąsiednimi budynkami ‘podwórka’, aż do wyjątkowych miejsc zorientowanych na życie całego osiedla. Nadaje to przestrzeni ciekawą warstwowość, która obca jest wielu nowoczesnym założeniom.

 

Chcieliśmy przygotować projekt, który zgodnie ze współczesnymi tendencjami, skupia się przede wszystkim na człowieku i jego potrzebach. Mówimy tu zarówno o zdrowiu fizycznym i mentalnym, jak i społecznym. Zadaniem architektów jest wytworzenie przestrzeni, która skutecznie balansuje pomiędzy prywatnością a sąsiedzkimi interakcjami. Projekt przestrzeni ma tu więc kluczowe znaczenie, ponieważ musi uwzględniać potrzebę relaksu, dawać możliwość różnorodnego wykorzystania danego miejsca a także sprostać wymogom estetycznym mieszkańcówmówi Jakub Bladowski.

Ciągi piesze obfitują w mini-placyki, elementy decku, miejsca do siedzenia i ciekawą małą architekturę (nowoczesne lampy, siedziska, stojaki na rowery). Wprowadzono zbiorniki wodne z kaskadami wykorzystującymi różnice rzędnych terenowych.

Zieleń potraktowano z najwyższą uwagą – zarówno tę istniejącą jak i projektowaną. Zadbano o maksymalne zachowanie istniejącego drzewostanu (wzdłuż granicy działki oraz w skupisku w środku działki) jak również zaplanowano szereg niekolidujących z projektowaną zabudową nasadzeń. W ten sposób osiągnięto efekt lasu ‘wlewającego się’ pomiędzy budynki. Zaprojektowano również zieleń niską w postaci traw, bylin i roślinności płożącej. Ogródki wydzielono za pomocą żywopłotów.                                                                                   

 

Architektura budynków odznacza się prostotą i elegancją nawiązującą do tradycyjnej gdyńskiej architektury. Wzbogacona jest jednak nowoczesnymi detalami, jak przesuwne tafle szklane, dzięki którym możliwe jest prawie całkowite zamknięcie powierzchni balkonu. Na uwagę zasługują również tarasy dachowe z podwyższonymi balustradami szklanymi chroniącymi siedzących na nich mieszkańców przed wiatrem.

Dane liczbowe - całość założenia:

  • 19 budynków na 11 halach garażowych
  • 327 mieszkań
  • Łączna powierzchnia użytkowa: 23 300 m2
  • Liczba miejsc postojowych w halach garażowych: 433
  • Liczba miejsc postojowych zewnętrznych: 50

W tym etap I (wybudowany – widoczny na zdjęciach):

  • 52 mieszkania
  • 3 budynki na dwóch halach garażowych
  • łącznie 65 miejsc postojowych w halach, oraz 8 zewnętrznych
  • Powierzchnia użytkowa mieszkań: 3722 m2

Nagroda

Projekt zespołu budynków mieszkalnych wielorodzinnych Nowe Kolibki, mieszczącego się Gdyni przy ulicy Bernadowskiej, otrzymał nagrodę III stopnia w kategorii „Budowa roku”. Wyróżnienie zostało przyznane przez Polski Związek Inżynierów i Techników Budownictwa.

 

 

  



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

mateuf8

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Zamów opracowanie informacji prasowej


Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »