Gospodarka » Żywność

Ryby budują mięśnie

Ryby budują mięśnie
Zobacz więcej zdjęć »
Badacze z Instytutu Nutraceutyki i Żywności Funkcjonalnej przy Uniwersytecie Laval w Quebec dowiedli, że kwasy omega-3 występujące w tłuszczu ryb korzystnie wpływają na masę mięśni.

Jest to znacząca informacja o tyle, że u wszystkich ssaków z wiekiem zmniejsza się zdolność do przekształcania składników pokarmowych w białka mięśni. Opisywany status quo spowodowany jest najprawdopodobniej tym, iż wraz z upływem czasu wzrasta oporność komórek na insulinę. Kwasy omega-3 oddziałują na przemiany glukozy i powodują wzrost wrażliwości na insulinę.

W efekcie dwukrotnie więcej aminokwasów wykorzystywanych jest do budowy białek mięśni w porównaniu do diety niezbyt obfitującej w ryby. Autorzy badania zaznaczają jednocześnie, że szczególnie u osób po pięćdziesiątym roku życia dodatek do diety w postaci kwasów omega-3 nie odbuduje mięśni. Aby zachować ładną sylwetkę, oprócz odpowiedniego sposobu odżywiania się, konieczna jest aktywność fizyczna.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Poradnik kulturystyczny - ciekawe artykuły
http://poradnikkulturysty.blox.pl

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Zamów opracowanie informacji prasowej


Kalendarium

Za 1 dzień:
Warsztaty online „Technologie medyczne w modelach zintegrowanej opieki zdrowotnej”
dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »