Kultura, sztuka » Muzyka

Talenty do oszlifowania – Angelika Kiepura zakłada Fundację Rozwoju Młodych Talentów im. Jana Kiepu

Talenty do oszlifowania – Angelika Kiepura zakłada  Fundację Rozwoju Młodych Talentów im. Jana Kiepu
Angelika Kiepura, uzdolniona wokalistka znana z programów talent show jak The Voice of Poland, X Factor czy Must Be the Music. Tylko muzyka zarejestrowała Fundację Rozwoju Młodych Talentów im. Jana Kiepury, która ma pomóc młodym muzycznym talentom.

Pomaga śpiewająco

Misją Fundacji Rozwoju Młodych Talentów im. Jana Kiepury jest przygotowanie merytoryczne i mentalne dzieci do występów na estradach muzycznych oraz nauka technik wokalnych. Organizacja za cel obrała również promowanie młodych talentów wokalnych podopiecznych fundacji. Idea, która przyświeca organizacji to także kultywowanie pamięci o Janie Kiepurze oraz współpraca z ośrodkami promującymi twórczość artysty

- 120 rocznica urodzin Jana Kiepury, który należał do naszej rodziny, jest dla nas szczególnie wyjątkowa. Wzbudziła u nas poczucie misji. Od dziecka uczyłam się śpiewu. Wiem, ile kosztuje to dzieci pracy i wyrzeczeń, ale również jakich środków finansowych i zaplecza w postaci wsparcia mentalnego potrzebują. W ramach działalności fundacji chcemy pomóc w edukacji muzycznej polskich dzieci. Planujemy warsztaty w lokalnych ośrodkach kultury. Pragniemy szlifować polskie młode talenty muzyczne, którym należy pomóc - mówi Angelika Kiepura, prezes Fundacji Rozwoju Młodych Talentów im. Jana Kiepury.

Muzyczny stymulator

Prezes fundacji Angelika Kiepura śpiewa od 13 roku życia. Pochodzi z rodziny o muzycznych korzeniach, z której wywodzi się sam mistrz Jan Kiepura. Obok wsparcia młodych talentów, prezes fundacji przy okazji pragnie podkreślić, jak ważna jest muzyka w rozwoju dzieci.

- Śpiew i zabawy muzyczne mają ogromny wpływ na zdrowie i zrównoważony rozwój fizyczny dziecka. Obcowanie z muzyką aktywuje obszary pewne mózgu, co przekłada się na łatwiejsze przyswajanie nowego słownictwa. Nauka tekstów piosenek poprawia pamięć i koncentrację, a także wpływa na rozwój wyobraźni - dodaje Angelika Kiepura.

Z pewnością założenie Fundacji Rozwoju Młodych Talentów im. Jana Kiepury to nie tylko ukłon w stronę potrzeb dzieci, które pragną rozwijać swój talent muzyczny, ale również uczczenie pamięci polskiego artysty, który mógł pochwalić się ogromną popularnością na arenie międzynarodowej. Jan Kiepura to jedna z najbardziej znanych osobistości, które zapisały się na kartach muzycznej historii Polski. Odnosił liczne sukcesy na scenach czołowych teatrów świata, jak również w salach koncertowych. Słynne utwory Jana Kiepury to m.in. Brunetki, Blondynki, Usta milczą, dusza śpiewa, O, Sole Mio.

Marcin Janas