Firma » Biznes

XXIX Welconomy Forum in Toruń już 30-31 maja 2022

Już za tydzień rozpocznie się dwudniowe Forum gospodarcze w Toruniu (30-31 maja 2022 r.).

Jak co roku eksperci będą dyskutować o najważniejszych zagadnieniach ekonomiczno-gospodarczych. W tym roku pierwszy raz w ramach Forum odbędzie się także AgroWelconomy - specjalny blok tematyczny poświęcony sektorowi rolnemu, w ramach którego paneliści porozmawiają m.in. bezpieczeństwie żywnościowym Polski i Europy. W trakcie XXIX edycji Forum Ekonomicznego Welconomy w Toruniu wręczone zostaną Szmaragdy Welconomy najważniejsze wyróżnienia, które są przyznawane od 2018 roku osobom, które swoją postawą i działalnością budzą nadzieję na rozwój naszego kraju.

Podczas sesji inauguracyjnej eksperci będą debatować o nowym porządku świata w kontekście ostatnich wydarzeń. Głos w dyskusji zabiorą: moderator, prof. Michał Kleiber, Henryk Kowalczyk – Wicepremier RP, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Rafał Baniak – Prezes Zarządu - Pracodawcy Rzeczpospolitej Polskiej, Paweł Borys - Prezes Polskiego Funduszu Rozwoju, Dariusz Budrowski - Prezes Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości, Władysław Kosiniak-Kamysz – Prezes Polskiego Stronnictwa Ludowego, Artur Martyniuk - Prezes Polregio S.A., prof. dr. hab. n. med. hc multi Henryk Skarżyński - Dyrektor Instytutu Fizjologii i Patologii Słuchu oraz Światowego Centrum Słuchu w Kajetanach oraz prof. dr hab. Gertruda Uścińska - Prezes Zakładu Ubezpieczeń Społecznych.

Podczas dwóch dni wydarzenia odbędzie się ponad 25 paneli tematycznych. Wszystkie odbędą w formie stacjonarnej. Pierwszy raz w ramach Forum odbędzie się AgroWelconomy, gdzie eksperci będą dyskutować o bezpieczeństwie żywnościowym oraz zrównoważonym rozwoju rolnictwa, a także o przyszłości innowacji w produkcji rolnej.

- Inwazja Rosji na Ukrainę wstrząsnęła i tak już dość niespokojnymi rynkami rolnymi na świecie. Przerwane łańcuchy eksportowe mogą prowadzić do niepewności, wzrostu cen i wyczerpania zapasów.  Dlatego musimy się zastanowić jak systemowo zabezpieczyć bezpieczeństwo żywnościowe Polski – mówi Jacek Janiszewski, przewodniczący Stowarzyszenia Integracja i Współpraca, organizator Welconomy Forum in Toruń.

Oprócz tematów związanych z gospodarką i rolnictwem eksperci będą rozmawiać także o zagadnieniach związanych ze  zrównoważonym rozwojem. „Włączenie wykluczonych – jak zapewnić różnorodność” to tytuł panelu w którym wezmą udział m.in.: Paweł Wdówik - Sekretarz stanu w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej oraz Pełnomocnik Rządu ds. Osób Niepełnosprawnych, Krzysztof Michałkiewicz – Prezes Zarządu PFRON i prof. Piotr H. Skarżyński - Zastępca kierownika Zakładu Teleaudiologii i Badań Przesiewowych Instytutu Fizjologii i Patologii Słuchu. Panel poprowadzi Damian Kuraś - Dyrektor Instytutu ESG.

W pierwszym dniu kongresu odbędzie się debata poświęcona zagadnieniom związanym z rozwojem lotnisk regionalnych w Polsce i ich wpływem na gospodarcze bezpieczeństwo państwa.  W dyskusji nie może zabraknąć najważniejszego głosu ministra Marcina Horały i prezesa Polskiego Przedsiębiorstwa „Porty Lotnicze”, Stanisława Wojtery.

Natomiast ekspert rynku energetyczno-paliwowego - Piotr Maciążek, Leszek Juchniewicz - doradca prezesa zarządu Pracodawców RP i Dawid Piekarz - wiceprezes Instytutu Staszica będą rozmawiać o kierunkach działań suwerenności energetycznej Polski.

Partnerem strategicznym Welconomy 2022 jest Województwo Kujawsko-Pomorskie, zaś wśród pozostałych partnerów znalazły się takie firmy i instytucje jak m.in.: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwo Finansów, Pracodawcy RP, Polski Fundusz Rozwoju, Urząd Miasta Toruń, Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości, Bank Gospodarstwa Krajowego, Zakład Ubezpieczeń Społecznych, Żabka Polska S.A. POLREGIO S.A., PGNiG S.A., Toruńskie Zakłady Materiałów Opatrunkowych, Krajowa Spółka Cukrowa, Qultivo sp. z o.o, Ghelamco Poland sp.z o.o., Gra-Mar, Huawei Polska, thyssenkrupp, ML System, Przedsiębiorstwo Państwowe Porty Lotnicze, Qultivo sp. z o.o.

Patronat medialny objęły: Gazeta Polska, Super Express, Dziennik Gazeta Prawna, Radio PiK, Radio Gra, Polska Grupa Press, Gazeta Pomorska, Dziennik Toruński Nowości, Tylko Toruń, Poza Toruń, ISBnews, Agencja Informacyjna, Top Agrar, Farmer.pl, Brief.pl, ototorun.pl, RaportCSR.pl, Kurier365.pl, Capital24.tv, Forum Polskiej Gospodarski, PracodawcaGodnyZaufania.pl, Raport ESG, Dziennik Bałtycki.

Więcej informacji: https://welconomy.pl/

iwonamichalowska