Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Zdrowy styl życia zapobiega chorobom serca

Ministerstwo Zdrowia inauguruje ogólnopolską kampanię społeczną pod hasłem „I love ♥ Kochaj swoje serce. Dla zdrowia!” w ramach programu pn. „Narodowy Program Wyrównywania Dostępności do Profilaktyki i Leczenia Chorób Układu Sercowo-Naczyniowego na lata 2010-2012 POLKARD”.

Ogólnopolska kampania społeczna pod hasłem „I love ♥ Kochaj swoje serce. Dla zdrowia!", przeprowadzana jest w ramach realizacji zadania pn.: „Promocja zdrowego trybu życia - działania o charakterze ogólnopolskim, profilaktyka".

Celem akcji jest propagowanie w społeczeństwie odpowiednich postaw i nawyków prozdrowotnych, upowszechnianie wiedzy o czynnikach, które mają związek z zachorowaniami na choroby układu sercowo - naczyniowego, jak również uświadamianie środowiskowych czynników ryzyka, związanych z paleniem tytoniu, nadużywaniem alkoholu, nieprawidłowym odżywianiem, brakiem aktywności fizycznej i otyłością oraz sposobów zapobiegania powstawaniu chorób układu krążenia. Kampania w 2010 roku będzie realizowana w mediach masowych (telewizja, prasa, radio, outdoor) oraz za pomocą działań z zakresu Public Relations. Komunikacja reklamowa będzie ściśle monitorowana i kontynuowana w latach następnych. Zadanie przyczyni się do wzrostu świadomości Polaków na temat czynników ryzyka i profilaktyki chorób układu sercowo - naczyniowego, a w konsekwencji doprowadzi do zmiany stylu życia populacji.

Ambasadorami akcji zostali: Katarzyna Dowbor i Zbigniew Wodecki.

Czas trwania (w 2010 roku): październik - grudzień

Realizator: agencja JP Konsulting Sp. z o.o. we współpracy z Centrum Kardiologii z Józefowa (zwycięzcy konkursu ogłoszonego przez Ministerstwo Zdrowia)

wraz z

• domem mediowym Equinox Polska Sp. z o.o. - planowanie i zakup mediów

• Opus Film - Studio filmowe

• Media Connect - Public Relations

Koncepcja kreatywna reklamy opracowana przez dyrektora kreatywnego kampanii Piotra Jagielskiego opiera się na przesłaniu: Serce nie sługa. Może odejść, jeśli nie będziesz traktował go odpowiednio i szanował. Reżyser spotów reklamowych: Piotr Janowski.

Działania w trakcie kampanii (2010):

Reklama mediowa:

Reklama telewizyjna (TVP, Polsat, TVP tematyczne, Polsat tematyczne, Telewizja Trwam) 4 różne filmy reklamowe, emisje już od początku listopada

Reklama radiowa

Reklama prasowa (Poradnik Domowy, Kobieta i Życie, Przyjaciółka, Tina, Tele Tydzień, Pani Domu, Życie na Gorąco, Angora)

Reklama zewnętrzna i Internet (reklama w komunikacji miejskiej, na uchwytach Handy Media, Onet, WP, Gazeta.pl, Arbo)

Działania z zakresu PR

Angażowanie wielu organizacji w aktywną promocję zdrowego trybu życia

Angażowanie znanych postaci, liderów opinii, celebrytów do popularyzowania problematyki zagrożeń i konieczności profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego

Akcja medialna i dystrybucja materiałów drukowanych nt. „Zdrowe Święta Bożego Narodzenia w Polsce"

Uruchomienie strony internetowej www.kochajserce.pl

m.korpusik@mediaconnect.pl