Firma » Bankowość

10% wzrost obrotów faktoringowych Polfactor po 1 półroczu 2009

Po pierwszym półroczu 2009 roku Polfactor odnotował prawie 10% wzrost obrotów, skupując faktury o wartości 1 785.5 mln PLN.

Tym samym Polfactor rozwija się szybciej niż firmy faktoringowe zrzeszone w Polskim Związku Faktorów, które zrealizowały obroty w wysokości 14.2 mld PLN (odnotowując spadek ponad 12% r/r).

Kwestie bezpieczeństwa transakcji są coraz istotniejsze dla polskich przedsiębiorców, świadczy o tym chociażby struktura obrotów faktoringowych. Już rok 2008 przyniósł znaczny wzrost zainteresowania faktoringiem pełnym, w którym faktor przejmuje na siebie ryzyko braku zapłaty przez kontrahenta swojego klienta. Powyższy trend jest z jednej strony odzwierciedleniem sytuacji gospodarczej kraju, z drugiej wynikiem rosnącej świadomości polskich firm odnośnie bezpieczeństwa zawieranych transakcji. W 1 półroczu 2009 Polfactor podwoił wartość transakcji w faktoringu pełnym (wzrost 107% r/r) w stosunku do analogicznego okresu w 2008 roku.

Klient korzystający z usługi faktoringu w Polfactor SA wszystkie kluczowe elementy poprawiające bezpieczeństwo transakcji otrzymuje niejako w pakiecie. Faktoring jest bowiem najbardziej elastycznym i efektywnym instrumentem finansowym zapewniającym nie tylko płynność, ale i zmniejszającym ryzyko handlowe związane ze sprzedażą.

Branże chętnie finansowane przez faktoring

W obecnych czasach trudno jest jednoznacznie określić branże preferowane przez faktoring i te których faktoring unika. W sektorach gospodarki, które  w tym momencie uznaje się za wysoce ryzykowne występują podmioty o stabilnej sytuacji finansowej. Dodatkowo klienci funkcjonujący właśnie w takich branżach mogą produkować, świadczyć usługi lub sprzedawać towary na rzecz kontrahentów, którzy z kolei funkcjonują w dziedzinach uznawanych za bezpieczne. Ważne jest, aby sprzedaż odbywała się do stałych partnerów realizujących płatności za dostawy w odroczonym ale jednocześnie akceptowalnym terminie.

Na rynku, na którym brakuje pieniędzy obserwujemy rosnące zainteresowanie faktoringiem, który nie tylko finansuje ale dodatkowo zabezpiecza i monitoruje transakcje hołdując zasadzie, iż lepiej zapobiegać powstawaniu przeterminowanych należności niż dochodzić ich sądownie.

Spółka Polfactor, jedna z wiodących firm faktoringowych w Polsce, została utworzona przez BRE Bank i Intermarket Bank AG w 1995 roku. Jest członkiem międzynarodowej sieci faktorów - Factors Chain International (FCI) zrzeszającego 242 członków z 65 krajów oraz Polskiego Związku Faktorów. Polfactor SA oferuje usługi faktoringu krajowego i eksportowego, z regresem i z przejęciem ryzyka wypłacalności odbiorcy oraz gwarancje importowe.

ap