Gospodarka » Żywność

11 maja Dniem bez śmiecenia

Sześć zasad, dzięki którym segregowanie odpadów stanie się prostsze

Dzień bez śmiecenia to słuszna inicjatywa stworzona 12 lat temu z troski o nasze otoczenie. To również idealny moment, by poznać lub przypomnieć sobie zasady segregacji odpadów. Podstawą do zmiany zachowań na rzecz środowiska jest przede wszystkim odpowiednia edukacja. Wiedzą w tym temacie dzieli się firma Żywiec Zdrój w ramach 10. edycji programu „Po Stronie Natury”, która skupia się na edukacji o segregacji odpadów i ich recyklingu. Z okazji Dnia bez śmiecenia firma przygotowała sześć podstawowych zasad, które ułatwią codzienną segregację.

Czy kubeczki po jogurcie trzeba myć przed wyrzuceniem? Czy należy zdejmować etykiety z opakowań? Do jakiego koloru pojemnika należy wrzucać plastik i inne tworzywa sztuczne? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań, dotyczących segregacji odpadów, powinniśmy znać i stosować na co dzień.

Twoje zachowanie ma znaczenie!

Tylko przy odpowiedzialnym podejściu do segregacji odpadów oraz świadomości wpływu, jaki każdy z nas ma na naturę, kondycja środowiska ma szansę ulec poprawie. Warto pamiętać, że odpad może stać się cennym surowcem, jeśli wrzucimy go do odpowiedniego pojemnika. W tym roku, w ramach 10. edycji programu „Po Stronie Natury”, Żywiec Zdrój edukuje w temacie recyklingu i działa na rzecz gospodarki obiegu zamkniętego. Niedawno na rynku pojawiła się jubileuszowa seria dwóch milionów innowacyjnych butelek, stworzonych w 50% z surowca rPET, czyli przetworzonego plastiku (ang. recycled PET). Jest to przykład rozwiązania, które pomaga redukować ilość odpadów oraz ograniczyć zużycie surowców naturalnych, a w konsekwencji zmniejszyć ślad węglowy.

Jednolity system oznaczenia pojemników na odpady

Faktem jest, by działania na rzecz recyklingu były widoczne, konieczne jest zaangażowanie wszystkich stron, w tym konsumentów. To od nas przede wszystkim zależy co stanie się z surowcem po jego zużyciu. Aby nam to ułatwić, wdrażany jest jednolity system oznakowania pojemników na odpady – do końca tego roku w całej Polsce ma być dostępnych pięć rodzajów pojemników do zbiórki selektywnej: żółty na tworzywa sztuczne, zielony na szkło, niebieskie na papier, czarny na odpady zmieszane oraz brązowy na odpady biodegradowalne, czyli np. resztki jedzenia.

Żywiec Zdrój przygotował sześć głównych zasad segregacji odpadów, o których warto pamiętać na co dzień:

1.   Wszystkie opakowania z tworzyw sztucznych powinny trafić do żółtego pojemnika.

2.      Nie trzeba myć opakowań przed segregowaniem. Proces ten jest realizowany w sortowniach i zakładach przetwarzania. Należy jednak wylać z wyrzucanego opakowania resztki płynu oraz opróżnić go ze stałych resztek.

3.    W większości przypadków nie trzeba usuwać etykiet z butelek przed ich wyrzuceniem – przykładem jest butelka wody Żywiec Zdrój, która nadaje się do recyklingu w 100%, czyli łącznie z etykietą, jak i nakrętką. Jeśli jednak na etykiecie innej zakupionej butelki znajduje się informacja, że została ona wykonana z folii termokurczliwej (PVC), należy ją zdjąć i wrzucić do pojemnika na odpady zmieszane.

4.  Opakowanie przed wyrzuceniem warto zgnieść i odkręcić nakrętkę z butelki. Zużyty produkt zajmie wtedy mniej miejsca i będzie łatwiej go przygotować do recyklingu. Zarówno butelka, jak i nakrętka powinny znaleźć się w pojemniku na tworzywa sztuczne.

5.   Gdy wyrzucamy odpady składające się z różnych surowców, należy je rozdzielić np. odkręcić nakrętkę od słoika i wrzucić tę pierwszą do pojemnika na odpady zmieszany, a słoik do pojemnika na szkło. Dotyczy to także odpadów, które trafiają do jednego pojemnika np. wieczko od opakowania po jogurcie.

6.  Opakowania wielomateriałowe (stworzone z kilku warstw materiałów) np. kartony po mleku czy sokach należy wyrzucać do pojemnika na tworzywa sztuczne.

Odzyskiwanie plastiku ma ogromny potencjał. W efekcie recyklingu mogą powstawać nie tylko kolejne butelki, ale także przedmioty codziennego użytku, takie jak pojemniki na żywność, fronty do mebli, ubrania czy stroje piłkarskie – takie jak te stworzone dla reprezentacji Polski na Euro 2012.

Więcej materiałów edukacyjnych o recyklingu można znaleźć na stronie www.dzienbezsmiecenia.pl, stworzonej przez Organizację Odzysku Opakowań Rekopol, zaś informacje o programie „Po Stronie Natury” znajdują się na stronie www.postronienatury.pl

MonikaMSL