Technologie » Komputery

20th Century Fox stawia na systemy montażowe Avid

Wytwórnia filmowa Twentieth Century Fox zainwestowała w serię rozwiązań montażowych HD firmy Avid Technology. Decyzja ta oznacza ostateczny zwrot studia w kierunku technologii HD.

Tuż po zakupie 22 systemów Media Composer® Nitris® DX, zostały one wykorzystane do produkcji najnowszych filmów: X-Men Geneza: Wolverine, Noc w muzeum 2: Ucieczka z wystawy oraz Przybysze z pierwszego piętra. O wyborze produktów Avid zadecydowały szybkość, niezawodność i korzystna cena rozwiązań.  „Avid podniósł poprzeczkę w montażu HD swoim systemem Media Composer Nitris DX. Nasi montażyści są pod wrażeniem jego możliwości, a szczególnie łatwości i szybkości działania.” – mówi Kory Voxen, dyrektor ds. montażu cyfrowego w 20th Century Fox.

„Dzięki temu, że nasza praca bazuje teraz na DNxHD® byliśmy w stanie zintegrować cały proces postprodukcji. Przeszliśmy na full HD, zachowując wysoką rozdzielczość podczas edycji i przeglądu nagrań. Jesteśmy dziś w stanie kilkakrotnie odtwarzać materiał Avid DNxHD 36 prosto z systemu Avid Unity, w czasie rzeczywistym. I to właśnie przyniosło nam ogromną oszczędność czasu i pieniędzy. W rezultacie nasi montażyści mogą teraz skupić się nad tym, jak ciekawie złożyć materiał, a nie, czy będzie to możliwe technicznie.”

Kirk Arnold, wiceprezes Avid: “ Dziś coraz więcej wytwórni przechodzi na technologię HD. Narzędzia Avid oferują ekipom montażowym rozwiązania, które na miejscu realizują ich zamierzenia. W procesie zmiany systemu edycyjnego najważniejsze jest, aby wdrażanie nowych produktów nie spowalniało i nie zmieniało sposobu pracy montażystów – a więc by mogli realizować swoje projekty na nowym sprzęcie bez zakłóceń i opóźnień. I to stanowi ważną zaletę naszych rozwiązań.”

Więcej informacji na: www.avid.com.
Zdjęcia w rozdzielczości do druku do pobrania z: http://www.avid.com/pressroom/imagery.asp

Informacje na temat Avid Technology, Inc.
Avid to światowy lider tworzący narzędzia dla profesjonalistów zajmujących się filmem, obrazem, dźwiękiem i transmisjami, a także dla prywatnych entuzjastów dźwięku i obrazu. Profesjonalne i konsumenckie marki firmy Avid obejmują Avid, Digidesign®, M-Audio®, Pinnacle Systems®, Sibelius® i Sundance Digital®. Znaczna większość programów telewizyjnych, nadawanych w czasie największej oglądalności, filmów fabularnych, reklam i przebojów muzycznych, zdobywających szczyty list przebojów, jest tworzona z wykorzystaniem jednego lub kilku produktów firmy Avid. Niezależnie od tego, czy jest się doświadczonym profesjonalistą, czy początkującym studentem, produkty i usługi firmy Avid pozwalają klientom pracować bardziej efektywnie, wydajnie i twórczo. Firma Avid otrzymała w 1998 roku statuetkę Oscara w kategorii Nagrody za Osiągnięcia Naukowe i Techniczne za pomysł, projekt i opracowanie systemu Avid Film Composer® przeznaczonego do montażu filmów. Aby dowiedzieć się więcej na temat produktów i usług firmy Avid, które otrzymały takie nagrody jak Oscar®, Grammy® i Emmy®, należy wejść na stronę www.avid.com, del.icio.us, Flickr, technorati i twitter; kontaktować się z firmą Avid poprzez portal Facebook lub zaprenumerować Avid Industry Buzz.

anna.nadolna@firstpr.pl