Firma » Finanse

3 sposoby, jak nauczyć dziecko oszczędzania od najmłodszych lat

Postawy finansowe dorosłych Polaków – szczególnie w kwestii oszczędzania – pozostawiają wiele do życzenia. Wynika to przede wszystkim z braku edukacji finansowej w przeszłości oraz braku odpowiednich wzorców.

Aby uchronić swoje dzieci przed podobnym zachowaniem w dorosłym życiu, warto uczyć je oszczędzania od najmłodszych lat. Poznaj sprawdzone sposoby.

Edukacja finansowa dzieci nie może mieć charakteru czysto teoretycznego. Nie wystarczy malucha posadzić na krześle i przedstawić sposoby na oszczędzanie, recytować definicje produktów oszczędnościowych. Koniecznością jest wcielenie porad w życie, dzięki czemu dziecko na konkretnych i rzeczywistych przykładach pozna istotę oszczędzania, a także korzyści wynikające z gromadzenia środków finansowych.

Daj kieszonkowe, by nauczyć gospodarowania pieniędzmi

Aby dziecko nauczyło się oszczędzać, musi mieć pieniądze. Dlatego pomyśl o kieszonkowym, którego część zostanie przeznaczona na bieżące wydatki, a część przekształci się w oszczędności.

Kieszonkowe wydaje się dobrym sposobem, dzięki któremu można nie tylko nauczyć oszczędzania, ale również prawidłowego gospodarowania pieniędzmi. Ponadto dziecko pozna wartość pieniądza.

• Oszczędzanie do skarbonki

To jedna z najstarszych metod, która pozwala na systematyczne odkładanie środków. Wystarczy zaproponować dziecku, aby wszystkie otrzymane pieniądze, np. z okazji urodzin lub innego święta, umieścić w skarbonce. Trzeba mu jednak wytłumaczyć, że ze zgromadzonych środków będzie można skorzystać dopiero w przypadku chęci zakupu nowej lalki, hulajnogi, itp.

• Oszczędzanie do słoików zgodnie z wyznaczonymi celami

Chociaż oszczędzanie do skarbonki to dobry sposób, daleko mu do ideału. Taka forma gromadzenia pieniędzy zwykle nie wiąże się z żadnym konkretnym celem, przez co trudniej utrzymać motywację.

Dużo lepszym rozwiązaniem wydaje się oszczędzanie do słoików, z których każdy będzie wiązał się z innym celem. Do jednego pojemnika można wrzucać pieniądze np. na wyjście do kina, do innego – na zakup nowej zabawki, itp.

• Konto oszczędnościowe

Konto oszczędnościowe to dobry sposób na gromadzenie i zwiększanie kwoty oszczędności, dlatego warto zachęcić dziecko do oszczędzania w ten sposób. Zaletą tego rozwiązania jest oprocentowany rachunek, czyli nie tylko odkładamy pieniądze, ale jeszcze powiększamy nasz kapitał o odsetki.

Wysokość wypracowanych odsetek będzie tym większa, im wyższe oprocentowanie. Przykładowo Konto Oszczędnościowe w Getin Banku to aż 2,5% w skali roku.

Rachunek oszczędnościowy można założyć jedynie do konta osobistego. Dlatego, jeśli dziecko nie jest jeszcze uprawnione do posiadania takiego rachunku, załóż konto oszczędnościowe na swoje dane. Wspólnie odkładajcie pieniądze – tak często, jak jest to możliwe – i razem analizujcie wysokość wypracowanych zysków.

To zaledwie kilka sposobów, za pomocą których można nauczyć dziecko oszczędzać. Tak naprawdę każda metoda jest dobra, o ile przynosi efekty w postaci systematycznego odkładania środków i racjonalnego gospodarowania budżetem.

slawek

Zamów opracowanie informacji prasowej