Firma » Reklama

5 patentów na świetne teksty

Copywriter to osoba, która dla najnudniejszej rzeczy potrafi stworzyć fascynującą historię. Warto dowiedzieć się o kilku trickach pisania ciekawych tekstów, tak by wszystko, co stworzymy, było naprawdę poczytne.

Postaw na tytuł!

Przyciągający tytuł to podstawa! Zastanów się, co może być ciekawe dla Twojego czytelnika i zasugeruj mu korzyści wynikające z przeczytania tekstu. Jak to zrobić?

Stosuj frazy, które sugerują konkretną umiejętność/korzyść, jaką przyniesie przeczytanie tekstu. Np. poznaj umiejętności najlepszych specjalistów od marketingu bądź unikalne sposoby ludzi sukcesu na prowadzenie działalności. Tytuły te przyciągną osoby zainteresowane daną branżą oraz rozwojem osobistym.

Zaufaj także magi liczb! Nie da się ukryć, że tytuły typu: 10 metod na... 3 rewelacyjne sposoby na... biją rekordy popularności i zyskują największą klikalność. Dlaczego tak się dzieje? Bo oferują konkretną ilość rad z jednoczesnym przedstawieniem korzyści z nich wynikających. Brzmi zachęcająco, prawda?

Nagłówek

Copywriting to nie tylko wymyślanie genialnych tytułów, ale także zadbanie o spójność całego tekstu. Stworzenie dobrego tytułu to dopiero początek, bo nagłówek jest tak samo ważny! Co powinno znaleźć się w nagłówku? Chwytliwe podsumowanie przekazu tekstu! Takie, które zachęci do czytania i zgłębiania reszty artykułu. Każdy copywriter wie jak to zrobić, bo jest na to naprawdę prosty patent — piszmy nagłówki na samym końcu! W ten sposób dokładnie będziemy wiedzieć, co chcemy w nich zawrzeć oraz jak zachęcić czytelnika do zapoznania się z naszym tekstem.

Przejrzystość tekstu

Gdy mamy innym coś ciekawego do przekazania pamiętajmy, że dla nich temat, o którym piszemy może być trudny, bądź mało wciągający. Zadbajmy tym samym o możliwie najprostszy język, brak skomplikowanej konstrukcji zdań, oraz o przejrzystość tekstu. Niezwykle ważne są wypunktowania oraz akapity i takie graficzne formy zaakcentowania myśli jak: podkreślenia, pogrubienia, czy kursywa.

Powoływanie się na autorytety

Staraj się tworzyć możliwie jak najbardziej merytoryczne teksty. Nawet jeśli jesteś specjalistą w określonej dziedzinie, powołuj się na inne autorytety. Wstaw w tekst ciekawe cytaty, źródła, statystyki i linki do badań — w ten sposób będzie bardziej urozmaicony, ale także wartościowy dla czytelnika. Ty tym samym bez trudu będziesz budował swoją markę eksperta.

Podsumowanie graficzne

Jeśli możesz zadbać o podsumowanie graficzne np. w formie infografiki. To pozwoli czytelnikowi na szybkie usystematyzowanie wiedzy. Nic dziwnego, że infografiki są coraz popularniejsze- pozwalają wzrokowcom na lepsze zapamiętywanie oraz całej reszcie na szybkie powtórki. Do tego infografikami świetnie możemy promować nasze tekst na stronie www bądź na kanałach social media.

Dzięki tym prostym poradom każdy z nas powinien bez trudu napisać świetny tekst! Nim jednak przysiądziemy do pisania wykonajmy dokładny research. Poczytajmy, zróbmy notatki, wynotujmy bądź zapiszmy w zakładce interesujące cytaty, badania, czy inne źródła — dzięki temu zyskacie najważniejsze informacje do tekstu. Potem najwyższy czas do niego zasiąść! Wypiszcie w punktach, jakie konkretnie tematy chcecie poruszyć, a potem zabierzcie się do pracy. Na sam koniec popracujcie nad chwytliwym tytułem i takim samym nagłówkiem. Później wystarczy korekta i stworzenie materiału graficznego do tekstu. W tych kilku krokach zawiera się cała recepta na naprawdę dobry tekst! Podstawa to pamiętanie o czytelniku na każdym etapie tworzenia treści- reszta zrobi się sama!

slawek