Technologie » Komputery

5 przykładów zastosowań technologii RFID

RFID to nowoczesna technologia wykorzystująca fale radiowe do przesyłania danych. Znalazła swoje zastosowanie w wielu dziedzinach gospodarki intensywnie wpisując się w ich funkcjonowanie.

RFID w handlu

Handel to jedna z dziedzin, gdzie technologia RFID bardzo dynamicznie wkomponowuje się w codzienne jego funkcjonowanie. Gwarantuje dostęp do bieżących  informacji o aktualnych stanach magazynowych oraz nadzór nad towarem i zapasami. To również sposób zabezpieczenia przed kradzieżą. Wystarczy oznaczyć towar tagami lub etykietami RFID i zamontować odpowiednie bramki. Każda próba wyniesienia niezapłaconego towaru ze sklepu wywoła alarm.
Ponadto za pomocą RFID szybko i skutecznie przeprowadza się codzienną inwentaryzację, która sprawdza stan towaru i wskazuje ewentualne różnice.
Zastosowanie technologii RFID to przede wszystkim oszczędność czasu pracowników, których czynności zostają zmodyfikowane dzięki czemu więcej czasu mogą poświecić profesjonalnej obsłudze klienta.

RFID w logistyce i dystrybucji

Praktycznym przykładem zastosowania RFID jest Ewidencja ruchów magazynowych z wydaniem towaru do transportu, gdzie za pomocą bramek RFID skanuje się dokładnie oznaczone towary lub całe palety z towarem.
Technologia RFID w dystrybucji i logistyce to szybka, bezbłędna identyfikacja oraz śledzenie drogi od momentu produkcji, poprzez dystrybucję, aż po ogniwo końcowe- odbiór przez klienta lub kontrahenta.
Dzięki temu RFID pozwala pracownikom uzyskać potrzebne informacje do zarządzania tysiącami lub setkami tysięcy przedmiotów dziennie, co przekłada się na znaczną poprawę obrotów zapasami i efektywność procesów magazynowych.

RFID w służbie zdrowia ma wiele zastosowań:

ewidencja pacjentów w szpitalach- każdy pacjent zostaje zaopatrzony w bransoletkę wraz z chipem RFID, na którym przechowywane są informacje o jego stanie zdrowia. Lekarz może np. zeskanować wyniki badania z urządzeń medycznych, a następnie przenieść je na opaskę pacjenta. Wszystkie informacje przechowywane są w systemie komputerowym ograniczonym kontrolą dostępu. Bransoletka RFID pozwoli również śledzić lokalizację i ruchy pacjenta.
-zarządzanie sprzętem szpitalnym, stały nadzór nad lokalizacją urządzeń medycznych . Za pomocą znaczników i bramek RFID monitoruje się i ewidencjonuje sprzęt i narzędzia chirurgiczne.
-Inwentaryzacja RFID w przychodniach, szpitalach, ośrodkach zdrowia to najszybszy i najbardziej skuteczny sposób na zliczenie majątku. Każdy mebel, przedmiot, urządzenie oznaczone znacznikiem RFID zostaje natychmiast zidentyfikowane i zarejestrowane w programie komputerowym.
-Kontrola dostępu do wejść, wyjść i zastrzeżonych pomieszczeń to bezpieczeństwo i ograniczenia dla niepowołanych osób. Identyfikacja dokonywana jest dzięki kartom RFID, w które zaopatrzone są właściwe osoby.

Zarządzanie pralnią z zastosowaniem RFID gwarantuje sprawny proces prania i nadzór nad bielizną i odzieżą szpitalną od momentu opuszczenia oddziału, poprzez pranie, prasowanie, transport i magazynowanie.

RFID w systemach parkingowych

Technologia radiowa stwarza możliwość ścisłej, bezobsługowej kontroli dostępu pojazdów na parkingach. Dzięki czytnikowi RFID oraz odpowiedniemu oprogramowaniu szlabany reagują tylko na pojazdy oznaczone specjalnymi tagami. Dzięki temu na parking wjeżdżają uprawnione samochody. Wśród klientów firmy PWSK są wspólnoty mieszkaniowe, przedsiębiorstwa posiadające własne parkingi, urzędy.

PWSK Systemy RFID