Firma » Biznes

5 sposobów na skuteczną promocję Twojej firmy

Skuteczny marketing to spore wyzwanie nie tylko dla młodych, rozwijających się firm, ale również dla marek o ugruntowanej pozycji na rynku. Często w założeniu ma się on sprowadzać do działań szybkich, efektownych i oczywiście owocnych w realizacji konkretnych celów.

Marketing dynamicznie ewoluuje, niezmiennie jednak głównym wyznacznikiem sukcesu realizowanych kampanii jest weryfikacja poniesionych kosztów w stosunku do finalnie uzyskanych efektów. Właśnie dlatego najlepiej sięgać po takie narzędzia promocji, które są najbardziej mierzalne. Należą do nich przede wszystkim te z wirtualnej i mobilnej rzeczywistości.

Ciągle warto wykorzystywać pocztę… elektroniczną pocztę

Jedną z najstarszych, a jednocześnie najpopularniejszych wciąż form reklamy w internecie jest e-mail. Może on być wykorzystywany do jednorazowych akcji promocyjnych, bądź wysyłany cyklicznie, w formie newsletterów, które mają nie tylko potencjał stricte sprzedażowy, ale i wpływają na przywiązanie do marki i budowanie lojalności. Z mailingu korzysta ponad 82 % firm praktycznie każdej branży. Z uwagi na tak dużą konkurencję powinien być on zatem starannie przygotowany, a baza adresowa zdobyta zgodnie z dobrymi praktykami. Zebranie jej pochłania czas i koszty, niemniej właściwy target stanowi w dużej mierze o sukcesie przedsięwzięcia. Jeśli nie posiadamy swoich zasobów adresów, możemy skorzystać z tematycznych baz udostępnianych przez firmy zewnętrzne.

Żeby z mailingu czerpać maksymalne korzyści należy pilnować, aby rozsyłane wiadomości nie były utożsamiane ze spamem. Zdecydowanie lepiej stawiać zatem na jakość, niż na ilość, a także dbać o czas oraz okoliczności wysyłki. Coraz więcej firm decyduje się na mailing behawioralny, zwracając szczególną uwagę z jakim przekazem, do kogo i kiedy trafia. Jednym słowem chodzi o to, aby komunikat nie był elementem masowej wysyłki, ale spersonalizowaną wiadomością - zwiększa to wskaźniki konwersji i zwrotu z inwestycji.

Ocenić skuteczność danej kampanii e-mail jest stosunkowo łatwo. Po wysyłce możemy zweryfikować współczynnik kliknięć, wejścia z wiadomości na strony zewnętrzne, ilość osób wypisanych z newslettera, czy średni koszt pozyskania adresu e-mail.

Reklama w wyszukiwarce Google

Wśród popularnych i niewątpliwie skutecznych narzędzi marketingowych znajdują się kampanie Google AdWords. Krótkie reklamy tekstowe w wyszukiwarce mają wiele zalet. Przede wszystkim pozwalają pojawić się w pierwszych wynikach wyszukiwań, a jak dowodzą badania, większość osób interesuje tylko TOP 10 pozycji. Ponadto reklamodawca może ustawić sobie maksymalną stawkę za reklamę oraz ustalić frazy, pod którymi pojawi się ona w sieci. Do wybranych podstron, na które ostatecznie trafi internauta, może też go kierować pod kątem zainteresowań czy wieku – reklama dopasuje się do pożądanego modelu odbiorcy. Coraz powszechniejszym jest również wykorzystywanie list remarketingowych, na których znajdują się osoby wcześniej już odwiedzające daną stronę. Powrót z kampanią do takiej osoby szczególnie często wykorzystywany jest w działalności e-commerce, niemniej potencjał remarketingu zależy tylko i wyłącznie od pomysłu marktera. Efekty kampanii adWords można na bieżąco monitorować i w zależności od potrzeb w każdej chwili przemodelować.

Oprócz reklam tekstowych dostępne są również reklamy graficzne, które można zamawiać na zrzeszonych w sieci Google witrynach. Stworzone kreacje w zależności od contentu dobierane są do odpowiednich serwisów, co powoduje, że użytkownicy chętniej klikają w takie reklamy, a na stronie lądowania zazwyczaj znajdują to, czego się spodziewali. Dzięki temu wzrasta skuteczność kampanii, która (co jest kolejną zaletą) w modelu CPC może być rozliczana właśnie dopiero za kliknięcie. Stawkę tę można modelować, w zależności od tego, co sugerują statystyki. Istnieje też możliwość płatności CPM, czyli za tysiąc wyświetleń, jednak model ten jest zdecydowanie mnie popularny.

Działania w mediach społecznościowych

Z mediów społecznościowych regularnie i średnio przez 2 godzinny dziennie korzysta ponad 60% internautów, zatem obecność na tej płaszczyźnie jest jak najbardziej zasadna. Kanałów komunikacji w tym obszarze jest wiele: Facebook, Instagram, Twitter, YouTube lub LinkedIn, co umożliwia dotarcie do różnych grup odbiorców.

Dzięki Facebook Ads możemy promować posty w ramach portalu: tekstowe, graficzne, animowane, a nawet video, stronę www, aplikacje, wydarzenia oraz oferty. Komunikaty można definiować w oparciu o demografię, lokalizację, zainteresowania i inne zachowania. Zaletą kampanii na Facebooku jest to, że podobnie jak w Google pozwalają się one dobrze optymalizować, co umożliwia uzyskanie dużego zasięgu przy stosunkowo preferencyjnych kosztach.

Potęga You Tube jest równie duża jak Facebooka - to druga pod względem ruchu wyszukiwarka na świecie. Niesie ze sobą nie tylko możliwość publikowania własnych materiałów filmowych, ale i reklam video przed takim materiałami, czy komunikatów tekstowych. Badanie przeprowadzone przez Google w latach 2013 - 2016 wykazało, że ROI z działań na You Tube, po uwzględnieniu wydatków na reklamę jest o prawie 80% wyższy niż w reklamie telewizyjnej. Na tej platformie mamy do czynienia z zaangażowanymi użytkownikami, możemy działać w oparciu remarketing i płacić tylko za pełne wyświetlenia reklamy. Mierzalność, szerokie dotarcie, a przy tym niskie koszty to kryteria, dla których tak powszechnie wykorzystuje się właśnie to rozwiązanie.

A inne portale? Instagram oprócz standardowej publikacji zdjęć i video oraz zakupu postów sponsorowanych umożliwia korzystanie z własnej aplikacji sprzedażowej oraz Instagram Stories, gdzie można zamieszczać na 24 godziny krótkie, dziesięciosekundowe filmiki. Na Twitterze reklamy mogą się pojawiać w strumieniu powiadomień między czytanymi przez użytkownika tweetami, w sugestiach profili do obserwowania albo docierać do odbiorcy w postaci promowanych trendów oznaczonych hasztagami. Ponieważ potencjał Twittera jest dopiero odkrywany, zarówno konkurencja w serwisie, jak i koszty promocji są jeszcze stosunkowo niewielkie.

SMS – tylko tyle i aż tyle

Dziś, maksymalizując skuteczność dotarcia z komunikatem reklamowym do odbiorców, należy zadbać o obecność nie tylko w sferze on-line, ale i mobile. To smartfon, a nie laptop czy nawet tablet towarzyszy nam praktycznie cały czas i to on, szczególnie kiedy nie jesteśmy w zasięgu Internetu, służy do kontaktu ze światem. Właśnie dlatego marketing SMS to trend, który będzie ewoluował. Z pewnością sprzyjać temu będzie szybkość dotarcia oraz krótka, nieskomplikowana forma przekazu. Ponadto to narzędzie bardzo elastyczne. W zależności od tego, ile chcemy przeznaczyć na kampanię, możemy zwiększać jej przepustowość (nawet do 3 mln wiadomości na godzinę), czy personalizować nadawcę wiadomości. Mało tego, w przypadku kampanii SMS możliwa jest komunikacja dwukierunkowa, co daje dodatkowy potencjał na nawiązanie relacji z odbiorcą – wystarczy że ten użyje funkcji „odpowiedz” w swoim telefonie komórkowym.

Marketing mobilny wykorzystywany jest jednak nie tylko do wysyłki SMS-ów, ale i MMS-ów czy nawet wiadomości głosowych. Przeprowadzane w ubiegłym roku badanie „Komunikacja SMS w Polsce 2015”  wskazuje, że taka forma przekazów reklamowych jest atrakcyjna niemal dla 70% osób, które je otrzymują, a najbardziej pożądanym contentem są informacje o promocjach i rabatach. Marketing SMS daje więcej możliwości, niż pozornie się wydaje. Może służyć do nie tylko do wysyłki masowej, ale również różnych powiadomień, czy nawet spełniać funkcje zarobkowe – uzupełnia Daniel Zawiliński, CMO Platformy SerwerSMS.pl, zajmującej się tego typu kampaniami. Istnieje jeszcze bowiem jedno narzędzie, o którym warto wspomnieć w kontekście marketingu mobilnego – SMS Premium. Dzięki niemu można udostępnić właścicielom telefonów różnorodne usługi, za które organizator akcji otrzyma część prowizji pobieranej od użytkownika. Mowa tu o płatnych artykułach, loteriach, konkursach i innych materiałach rozrywkowych – dodaje Zawiliński.

Wszechobecne aplikacje mobilne

Aplikacje mobilne stały się nieodzownym elementem naszej codzienności -  korzystamy z aplikacji poradnikowych, edukacyjnych, biznesowych oraz rozrywkowych. Pomagają nam one zarządzać budżetem, czasem, a nawet ludźmi. Coraz więcej firm tworzy własne rozwiązania dedykowane preferowanej grupie odbiorców, łącząc ich użyteczność z formą reklamową. To doskonały sposób, aby docierać do młodego pokolenia oraz nagradzać i budować lojalność dotychczasowych klientów – oni będą faktycznie zainteresowani danymi usługami, bo przecież aplikacje pobiera się świadomie. A jak zmierzyć skuteczność aplikacji mobilnej? Można sprawdzić np. ilość pobrań samej aplikacji lub zamieszczonego w niej kuponu. W aplikacji również możemy zamieszczać własne reklamy po czym badać współczynnik kliknięć. Nie jest to jeszcze standardowa i powszechna forma reklamy, warto więc znaleźć się wśród tych firm, które wykorzystają jej potencjał jako jedne z pierwszych.

Jeśli chcemy osiągać wymierne korzyści z działalności reklamowej nie powinniśmy ograniczać się jednak tylko do jednego kanału. Najlepsze efekty przyniesie skorzystanie z kilku, które wzajemnie się uzupełnią i wzmocnią siłę przekazu. Internet i mobile dają nam mnóstwo możliwości – nawet z niewielkim budżetem można je z sukcesem wykorzystać.

dotPR